AVRUPA-AKDENİZ KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI
AVRUPA-AKDENİZ KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI

4. Avrupa Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’nın (EMUIC) Koordinasyon Toplantısı, 25 Mart 2021 Perşembe günü video konferans aracılığıyla yapıldı. İlki 2017 yılında, üçüncüsü ise 2019 yılında gerçekleştirilen Avrupa Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’nın, 2020 yılında düzenlemesi planlanan dördüncüsü toplantısı pandemi nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

Avrupa ve Akdeniz bölgesinde metal sektöründeki sendikalar arasındaki işbirliği ve dayanışmayı geliştirip güçlendirmeyi hedefleyen Konferans öncesinde düzenlenen koordinasyon toplantısında, 4. Konferansın yeri, zamanı, içeriği ve sonuçları ile ilgili görüşmeler yapıldı. Toplantıda, sendikamız Türk Metal ile İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL, İspanyol Metal Sendikası FI-USO, İspanyol Metal Sendikası UGT-FICA ile Fransız CFDT Konfederasyonuna bağlı FGMM Metal Sendikası’ndan temsilciler video konferans aracılığıyla bir araya geldi.

Koordinasyon Toplantısı, Konferansın Koordinatörleri Yücel Top ile Barbara Arsieni’nin toplantının içeriği ve düzenlenecek 4. Konferans ile ilgili bilgilendirme konuşmaları ile başladı. Toplantı daha sonra katılımcı sendikaların ülkelerinde ve sendikalarında yaşanan genel durum ile ilgili gerçekleştirdiği konuşmalar ile devam etti.

***

Bu bölümde ilk konuşmayı TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Pevrul Kavlak yaptı. Dünyanın zor bir süreçten geçtiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Genel Başkanımız Kavlak, hızla yayılan ve ölümlere yol açan koronavirüsün her şeyi alt üst ettiğini, bütün planları ve programları etkilediğini söyledi. Bu süreçte hükümetin aldığı tedbirlerle ilgili bilgilendirmede bulunan Genel Başkanımız Kavlak,  Türkiye’nin salgınla mücadeleyi 15 Mart’ta başlattığını belirterek, “Çalışma yaşamını ilgilendiren ilk düzenleme ise 25 Mart’ta çıkarılan kanunla yapıldı. Burada kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarında işçiler lehine bazı düzenlemeler getirildi. Asıl olarak bizi ilgilendiren en önemli düzenleme 17 Nisan’da çıkarılan yeni bir kanunla yapıldı. Bu kanunla işverenlere işçi çıkarma yasağı getirildi. Ancak buna karşılık işverenlere işçilerini ücretsiz izne çıkarma hakkı verildi. İkinci olarak, ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işsiz işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günde 39 lira 24 kuruş, yani ayda 1117 lira ödeme yapılması kararlaştırıldı. Bu rakam yaklaşık 120 avroya karşılık geliyor” dedi.

TÜRK-İŞ olarak yapılan düzenlemelerle ilgili görüşlerini hükümete ilettiklerini ve özellikle kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işsiz işçilere verilen ücreti yetersiz buldukları anlatan Genel Başkanımız Kavlak, “Özellikle işsiz kalan işçilere verilen miktarın insan onuruna yaraşır bir ücret olmadığını dile getirdik. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda, daha fazlasını vermenin mümkün olmadığı dile getirildi. Bunun yanı sıra, getirilen işten çıkarma yasağına karşılık, sendikasız işyerlerinde işten çıkarma olaylarına rastladık. Bunlarla ilgili de girişimlerimiz oldu. Özellikle örgütsüz işyerlerinde çalışanlar bu dönemde büyük risk altındaydı. Hem iş güvencesi açısından hem de sağlık önlemleri açısından, örgütsüz işçiler zor durumda kaldılar” dedi.

Bu süreci ekonomik olarak kayıpsız geçirdik.

Genel Başkanımız Kavlak, pandemi sürecinde sendikamız Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinde aldığı önlemleri dile getirirken, sürecinin ilk günlerden itibaren harekete geçtiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “İleride olabilecekleri düşünerek, karşı karşıya kalabileceğimiz zararları hesaplayarak, önemli bir adım attık.  Mart ayının ortalarında, ilk ölümlerin başlaması ve virüsün hızla yayılması üzerine, ilk olarak, işveren sendikası MESS ile birlikte ortak bir metne imza atarak, üretime ilişkin düzenlemeler yaptık. Buna göre yaşadığımız bu zorlu süreçte kendi isteğiyle ayrılmak isteyenler hariç olmak üzere işverenlerin hiçbir koşulda işçi çıkarmamasını kararlaştırdık. Nitekim bizden sonra hükümetimiz de bu konuda bir düzenleme yaptı. Bugüne kadar önemli bir işten çıkarma olayı yaşamadık. İşveren sendikasıyla imzaladığımız protokol sayesinde, üyelerimizin ücretlerinden herhangi bir kesinti olmamasını sağladık. Böylece üyelerimiz ücretlerini ve sosyal haklarını eksiksiz olarak aldılar. Böylece bu süreci ekonomik olarak kayıpsız geçirdik.”

Salgın sürecinde bazı üyelerimizin koronavirüse yakalandığını da üzülerek ifade eden Genel Başkanımız Kavlak, “Üyelerimiz arasında Covid-19 pozitif vakalarının görülmesi üzerine toplu iş sözleşmemizde yer alan tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamamıza bir ek yaparak, bu virüs nedeniyle rahatsızlanan üyelerimizin tedavi masraflarını da bu sigorta kapsamına aldırdık.  İyileşen arkadaşlarımız tek kuruş ödemeden hastaneden taburcu oldular”  şeklinde konuştu.

Bu salgın döneminde ortaya çıkan en temel gerçek, sendikal örgütlülüğün önemi oldu

Sendikamızın bu zorlu süreçte örgütlenme faaliyetlerine devam ettiğine dikkat çeken Genel Başkanımız Kavlak, bu süreçte yaşanan zorluklardan şöyle bahsetti: “Bu süreçte 55 yeni işyerinde, 11 bin yeni üye kazandık.  Bunlar arasında yabancı sermayeli şirketler de vardı. Örneğin Fransız Akwel’de,  İspanyol Çepaş’ta örgütlendik.  Akwel’deki örgütlenmelerimiz sorunlu oldu. Soğuk kış günlerinde bu işyerindeki arkadaşlarımız fabrika önünde günlerce gecelediler. Aileleriyle birlikte mücadele ettiler.”   

Genel Başkanımız Kavlak, pandemi sürecinde örgütlenme faaliyetlerinin yanı sıra birçok işyerinde toplu iş sözleşmeleri imzalandığını ve bu sözleşmelerle işçiler için birçok yeni hakkın kazanıldığını belirtirken sözlerini şöyle tamamladı: “Bu dönemde 70 civarında işyerinde toplu iş sözleşmesi imzaladık.  İmzaladığımız bu sözleşmeler üyelerimiz arasında mutlulukla karşılandı. Üyelerimize uyguladığımız bir anket çalışmasında sendikamızdan ve imzaladığımız sözleşmeden memnuniyet oranı yüzde 85 olarak belirlendi.  Ayrıca, kendi üyelerimiz dışında bu süreçte büyük mücadele veren diğer emekçileri de unutmadık. Onlar için de mücadele verdik.  Sonuç olarak söylemek isterim ki, bu salgın döneminde ortaya çıkan en temel gerçek, sendikal örgütlülüğün önemi oldu.  Örgütlü işçiler bu süreci en az zararla atlatıyor. Dilerim bu böyle devam eder.”           

***

Toplantının bu bölümünde Genel Başkanımız Kavlak’ın ardından İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL Genel Sekreteri Roberto Benaglia, İspanyol Metal Sendikası FI-USO Genel Sekreteri Pedro Ayllon, Fransız CFDT Konfederasyonuna bağlı FGMM Metal Sendikası Genel Sekreteri Stephane Destugues ile İspanyol Metal Sendikası UGT-FICA Genel Sekreteri Pedro Hojas, ülkelerin ve sendikalarının genel durumu ile ilgili konuştular.  

***

Toplantının kapanış bölümünde tekrar söz alan Genel Başkanımız Kavlak,  Avrupa-Akdeniz Daimi Konferansı ile ilgili görüşlerini şöyle açıkladı: “Biz yıllar önce bu birlikteliği oluşturmaya karar vererek çok isabetli bir iş yapmışız diye düşünüyorum. Gerçekten de, Akdeniz havzasında oluşturduğumuz bu birlik, bizim için çok önemli bir kazanım oldu. Hem örgütlenme mücadelelerimizde, hem de uluslararası ilişkilerimizde önemli mesafeler almamıza yol açtı.  Özellikle, Türk Metal’in IndustriALL üyeliği döneminde, sizlerin gösterdiği dostluğu unutmamız mümkün değildir.”

Avrupa-Akdeniz Metal Sendikaları arasındaki bu birlikteliğinin mutlaka devam etmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Genel Başkanımız Kavlak, salgın koşullarının hafiflemesi ve uluslararası uçuşların başlamasıyla birlikte tekrar bir toplantı organizasyonunun yapılması gerektiği görüşünde olduğu vurgularken, “Şimdiden bir konu saptamamız gerekirse, ben çok önem verdiğimiz bir konunun, bu toplantımızda tartışılmasını talep ediyorum. Biz, Avrupa sermayeli tedarik zinciri firmalarda örgütlenme konusunda zorluklar yaşıyoruz.   O nedenle, bir sonraki toplantımızın konusu, bu konuda neler yapabileceğimiz hakkında olabilir diye düşünüyorum. Eminim ki bu sorunların aşılmasında,  birlikte yapacağımız çalışmaların, dayanışmanın ve ortak mücadelenin yararını göreceğiz” dedi.

***

Video Konferans yoluyla düzenlenen toplantıya Genel Başkan Yardımcılarımız Uysal Altundağ, Halil Faki Erdal, Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar, Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz ve Dış İlişkiler Daire Başkanımız Burak Ekmekcioğlu da katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol