GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK’A EREĞLİ’DE COŞKU SELİ
GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK’A EREĞLİ’DE COŞKU SELİ

Sendikamız Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 11 Mart 2019 tarihinde imzalanan 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sonrası Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ilk kez Erdemir çalışanı üyelerimizle 26 Mart 2019 Salı günü Büyük Anadolu Hotel Ereğli Konferans Salonu’nda bir araya geldi.  

Kdz. Ereğli’de 1500’e yakın Erdemir çalışanı üyemize hitaben bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, konuşmasına sendikamız Türk Metal ile MESS arasında altı ay süren toplu iş sözleşmesi sürecinde; Erdemir emekçilerin verdiği mücadeleye, gösterdiği birlik ve beraberliğe ve son olarak sendikasına olan inancına ve güvenine teşekkür ederek başladı.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satır başları;

“Biz bir takımız.”

Ülkemizin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğine değinerek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak, bütün olumsuzluklara rağmen, kimsenin burnunu kanatmadan, kimseyi kırmadan, üzmeden böyle bir sözleşme imzalamak bir mucizedir, zaferdir dedi ve konuşmasına şöyle devam etti. “Evine helal ekmek götürmek için alın teri döken her işçi, benim emek kardeşimdir. Öyledir. Evine helal ekmek götüren her işçi benim emek kardeşimdir. Onun için işçi sınıfı içinde ayrım olmaz. Türk Metal içinde hiç olmaz. Çerkezköy’den Aksaray’a, Manisa’dan Sakarya’ya, Bursa’dan İstanbul’a, Kocaeli’nden Ankara’ya, hepimiz aynı ağacın meyvesi aynı ailenin fertleriyiz. Biz bir takımız. Yenilmez armadayız. Erdemir işçisi bu yenilmez takımın kaptanıdır. Onun için sizin sorumluluğunuz ağırdır. Sadece Türk Metal üyeleri için değil, bütün Türk işçisinin umudu sizdedir. Bugüne kadar elde ettiğiniz başarılarla, kazandığınız zaferlerle o umudu boşa çıkarmadınız. Hepinize Türk işçisine verdiğiniz umut, mücadele azmi ve cesaret için biz kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye işçi sınıfı sizinle gurur duyuyor. Hepimiz sizinle gurur duyuyoruz.”

“Sizin bize verdiğiniz güçle direndik.”

Erdemir’de imzalan 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecine değinerek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Bu süreçte sözleşme görüşmelerinin başında ummadığımız bir tutumla karşılaştık. Biliyorsunuz görüşmeler önce idari maddeler üzerinde yapılıyor. İşte daha bu noktadayken, işveren, birçok idari maddede düzenleme yapılmasını talep etti. 17 Aralık’ta yaptığımız oturumda 54 maddede uyuşmazlık tutuldu. Bu 54 maddenin 29 tanesi işverenin revize etmek istediği maddelerdi. Bu gelişme üzerine 5 Şubat’taki uyuşmazlık sonrası yapılan ilk toplantıya ben de katıldım. İşveren tarafı tutumunu sürdürdü. Bizce çok önemli bu maddelerde yine değişiklik talep etti. Israrını sürdürdü. Ancak değerli dostlarım, orada da söyledim, burada da söylüyorum. Biz, Erdemir işçisi için oturduğumuz o masada ‘kellemizi bırakırız, onların hakkını bırakmayız’ dedik. Onlar direndikçe biz daha çok direndik. Sizin bize verdiğiniz güçle direndik. O 29 maddenin tamamını aynen geçirdik.” dedi.

“Masada direndik.”

Konuşmasına sözleşme sürecinde işverenin değişiklik yapmak istediği idari maddelere örnek vererek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “İdari maddeler deyince kimse bunları öyle önemsiz maddeler sanmasın. Hangi maddelerde ısrarcı olduklarını siz iyi biliyorsunuz. Mesela banka promosyonunu kaldırmak istediler. Oysa o banka promosyonu yalnızca Erdemir için değil, örgütlü olduğumuz diğer işyerlerinde de hayati öneme sahiptir. Bizim için kazanılmış olan bu haktan vazgeçmek, tapuyu deldirmek olur. Asla kabul etmedik, bu haktan vazgeçmeyiz dedik. Kabul etmedik. Başka? Tamamlayıcı sağlık sigortası da olmasın dediler. Onu da kabul etmedik. Siz Erdemir çalışanları Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nı iyi biliyorsunuz. İmzaladığımız son MESS sözleşmesinde bu maddeyi MESS’e bağlı işyerlerine de getirdik. Üyelerimiz bayram etti, bayram. Daha önce özel hastanenin kapısından geçemeyenler artık istediği hastaneye gidiyor. Beş kuruş vermeden tedavi oluyor. Sizin için böyle bir haktan geri gider miyiz? Evet, gitmeyiz. Biz de gitmedik. Masada direndik. Ve bu hakkımızı da vermedik.” dedi.

“İki yıllık yaptığımız bu sözleşmede saat ücretlerine ilk altı ay %11 artış aldık.”

Genel Başkanımız Kavlak, uzun süren müzakerelerin ardından imzaladığımız sözleşme rakamlarını açıklayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Belirli bir noktaya geldik ve sözleşmemizi imzaladık. İki yıllık yaptığımız bu sözleşmede saat ücretlerine ilk altı ay % 11 artış aldık. İkinci altı ay %9 artış aldık. Üçüncü ve dördüncü aylarda altı aylık enflasyon artışı sağladık. Sosyal haklarda yıllık % 18,5 artış aldık. Kurban bayram harçlığı bu dönem için %110 artışla brüt 1250 TL oldu. Geçen dönemden devam eden tamamlayıcı sağlık sigortası bu dönemde devam ediyor. Yine geçen dönemden devam eden banka promosyonu da devam ediyor. Toplu sözleşmeden doğan birikmiş farkların ödenme takvimi imza tarihinden itibaren 40 gün olarak belirlendi.”

“Taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızın kadroya alınması için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Konuşmasını sözleşme sürecinde işverenden iki yıllık sözleşme döneminde ne kadar taşeron arkadaşımızı kadroya alacağını sözleşmeye yazmasını istediklerini dile getirerek tamamlayan Genel Başkanımız Kavlak; “ Bunun için bir komisyon kurulmasını o komisyonda bizim de olmamızı teklif ettik. Komisyon teklifimiz kabul edildi. Ancak işveren bu konuda bir sayı vermeye yanaşmadı. Onu sözleşmeye yazamadık. Ama sevgili kardeşlerim, Allah mazlumun derdini görürmüş, onun yardımına koşarmış. Sayın Cumhurbaşkanımız geçenlerde miting yapmak için Ereğli’ye gelmeden önce beni aradı. Buradaki önemli konuyu öğrenmek istedi. Kendisine Erdemir’deki en önemli konunun 950 taşeron arkadaşımız olduğunu söyledim. Bu sorunu çözerse, Ereğli halkına büyük bir yardım yapmış olacağını belirttim. İşte bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız burada sizlere bir söz verdi. Erdemir’e yapılacak yatırımlarla bin işçinin daha istihdama katılacağını söyledi. Burada sizlere böyle bir müjde verildi. Mitingden sonra yine beni aradı. Kendisine sizler adına teşekkür ettim. Şimdi bir müjde de ben vereyim. Dün öğleden sonra OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş ile beraberdik. Burada taşeron olarak çalışan 950 arkadaşımızın kadroya alınmaları konusunu konuştuk. Sayın Genel Müdür, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu konuda gerekenin yapılacağını söyledi. Dostlarım, işte bu da Türk Metal’in bir zaferidir. Bizim zaferimizdir. Bugünden itibaren bu işin takipçisiyiz. Ne yapacağız edeceğiz. Bu arkadaşlarımızın hepsini kadroya aldıracağız. Bunun için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bu işi çözeceğiz.” dedi.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Büyük Anadolu Ereğli Hotel’de üyelerimizle buluşmadan önce Kdz. Ereğli’de bir takım temaslarda bulundu. İlk olarak Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral’ı ziyaret eden Genel Başkanımız Kavlak, kendisine yeni görevinde başarı dileklerini iletti. Genel Başkanımız Kavlak, daha sonra sendikamızın Kdz. Ereğli Şubesi’nin yönetim kurulu, temsilcileri ve sendika işyeri kurul üyeleri ile birlikte Ak Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı’nı ziyaret ederek, çalışma hayatının sorunları ve gündemdeki konular üzerine görüş alıverişinde bulundu. Genel Başkanımız Kavlak son olarak Gülüç Belediye Başkanı Mustafa Gökhan Demirtaş ile Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin’i makamlarında ziyaret etti.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol