ITUC 3. DÜNYA GENEL KURULU YAPILDI
ITUC 3. DÜNYA GENEL KURULU YAPILDI

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 3. Dünya Genel Kurulu,   18- 23 Mayıs 2014 tarihlerinde Berlin’de toplandı. Kongrede TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, ITUC Genel Konseyi asıl üyeliğine seçilirken,  TÜRK-İŞ delegesi sıfatını taşıyan, Sendikamızın Bursa Şubesi Eğitim Sekreteri Selda Tekman da İcra Kurulu yedek üyeliğine seçildi.


Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 3. Dünya Genel Kurulu,  23 Mayıs 2014 tarihinde Berlin’de toplandı. Kongre 170 milyon üyeden müteşekkil hareketin Brezilyalı João Antonio Felicio’nun Genel Başkanlığa;  Sharan Burrow’un da yeniden Genel Sekreterliğe seçilmesi ile sonuçlandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ILO Genel Direktörü Guy Ryder,  BM Eğitim Özel Delegesi Gordon Brown ile birlikte futbolcuların, taksi şoförlerinin ve ev hizmetlerinde çalışanların selamladığı Genel Kurul’da katılımcı sendikalar aşağıdaki kararlara bağlılıklarını taahhüt ettiler:

ü  Önümüzdeki 4 yıl içinde işçi iktidarının inşası için 27 milyonun üzerinde yeni üyelerin örgütlenmesi

ü  Katar ile birlikte başlayan modern köleliğin sona ermesi

ü  Küresel şirketlerin tedarik zincirlerindeki yoksulluk ücreti döngüsünün son bulması ve işçilerin onuru ile yaşayabilecekleri asgari ücretin desteklenmesi

ü  Paris İklim Zirvesi’nde büyük bir amacın ürünü olan iklim pazarlığının talep edilmesi

Önümüzdeki 4 yıl boyunca ITUC gündemini belirleyecek olan 3. Dünya Genel Kurulu’nda kabul edilenler üç çerçeveli bir eylem planını da içeriyor;

-Sendikal Büyüme, Sürdürülebilir İşler ve Hakların Farkına Varılması.

Genel Sekreter Sharan Burrow şunları ifade etti: “Bu Genel Kurul’dan önce dünya işçileri bize bir gündem verdi. Onlar, güvenceli bir iş ve iyi bir asgari ücret istediler. Kurumsal gücü uysallaştırmak istediler. Onlar, bir ses istediler.

Birlikte çalışarak ve hikâyelerimizi paylaşarak dünyayı daha iyiye doğru değiştirmek için bir plan ileri sürdük.

Hükümetlerimizin işçi sınıfını desteklemek için cesarete sahip olduklarını göreceğiz. Biliyoruz ki gündemi olmayan bir siyaset işçilerin gücünün olmadığı sanayi azmi bir işe yaramaz. Biz, siyaseti olan bir gündem istiyoruz ve işçilerin gücünün ücretlerin iyileştirilmesi, sosyal korumayı ve savunduğumuz her şeyi başarmasını istiyoruz.

Yapmamız gereken işler var.  İşçilerin iktidarını inşa edeceğiz ve önümüzdeki 4 yıl içinde küresel hareketi 27 milyonun üzerinde bir rakamla büyüteceğiz. İşçilerin sermayesinin büyük işlerin ve finansların çıkarları için değil kendi gündemlerini geliştirmek için kullanılmasını sağlayacağız ve ne zaman işçi haklarına bir saldırı olsa asla göz yummayacağız.

Bu iddialı bir gündem ama yerelde ve küreselde birlikte çalışarak bunu başaracağız. Dünya bize güveniyor.”   dedi.

 Türkiye’de Soma madeninde faciada hayatını kaybeden 301 işçi için acil kararlar alındı.

 Genel Kurul aynı zamanda Ukrayna’daki çatışmanın tırmanmaması için çağrıda bulundu.

ITUC Genel Konseyi, Genel Kurul’dan hemen sonra Brezilya CUT’dan  Joao Antonio Felicio’yu ITC Başkanı olarak seçti.

İsveç  LO’dan  Karl-Petter Thorwaldsson ve  Angola UNTA-CS’den Maria Fernanda Carvalso Francisco, ITUC Başkan Yardımcıları olarak seçildiler.

Jaap Wienen ve Wellington Chibebe ITUC Genel Sekreter Yardımcıları olarak seçildiler.

Genel Konsey, Arap dünyası için yeni bir bölgesel alt yapı oluşturdu.

 Başkan Felicio, Katar’da sömürüye maruz kalan göçmen işçiler ile dayanışmanın göstergesi olarak Genel Kurul delegeleri tarafından imzalanan ve FIFA’yı 2022 Dünya ev sahipliği için yeniden oylamaya davet eden bir pankartı,   ITUC  Brezilya sendikaları adına kabul etti.

Bir sonraki ITUC Genel Kurulu, 2018 yılında yapılacak.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol