KAVLAK: “TBMM GÜNDEMİNE GETİRİLECEK OLAN TORBA KANUN TASARISI BİZE GÖRE EKSİK VE YETERSİZDİR.”
KAVLAK: “TBMM GÜNDEMİNE GETİRİLECEK OLAN TORBA KANUN TASARISI BİZE GÖRE EKSİK VE YETERSİZDİR.”

KAVLAK: “TBMM GÜNDEMİNE GETİRİLECEK OLAN TORBA KANUN TASARISI BİZE GÖRE EKSİK VE YETERSİZDİR.”

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak, TBMM gündemine geleceği belirtilen Torba Kanunda Covid-19 salgını nedeniyle alınması düşünülen ve işçileri yakından ilgilendiren bazı maddeler üzerine açıklama yaptı.


TBMM gündemine gelecek olan Torba Kanun’un 4. ve 5. maddelerinin doğrudan emeği ile geçinen işçileri ilgilendirdiğine dikkat çeken Kavlak, tasarının “sosyal taraflara gönderilerek görüş istendiği” yolundaki açıklamalara rağmen henüz tasarıyı görmediklerini belirtti. Tasarıyla ilgili bilgileri basından öğrendiği kadarıyla değerlendiren Kavlak, “Bu taslak bize göre eksik ve yetersizdir” dedi.

Kavlak, taslağa ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

“Taslakla üç ay süre ile işçi çıkartma yasağı getiriliyor. Bu TÜRK-İŞ olarak bizim de talebimizdi. Ancak İş Kanunu’nun 25/2 maddesi bu kapsamın dışında tutulmuş. Oysa biz, koronavirüs koşulları bitene kadar işverenin hangi gerekçe ile olursa olsun işçi çıkarmamasını talep ediyoruz.

Bu süreçte İş Kanunu'nun 25/2 maddesi işletilmemeli. Çünkü haklı nedenle işten çıkarma maddesi uygulanırsa işçiler mevcut şartlarda dava açamayacağı gibi İşsizlik Sigortası hükümlerinden de yararlanamayacak.

Bir başka talebimiz de, Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanabilenlerin bu düzenlemelerin dışında bırakılması. Amaç, şartları nedeniyle gelirsiz ve mevzuatın sağladığı korumanın dışında kalan işçilere ödeme yapılmasının sağlanması. Vasıflı çalışanların istihdamının sürdürülmesi için, Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanan işçiye ikramiye, prim ödemek isteyen işverene kolaylıklar sağlanmalı.

Ücretsiz izne çıkarılarak nakdi ücret desteği sağlanacak işçilerin her türlü zorunlu fatura ve kredi borçları faizsiz olarak üç ay süreyle ertelenmeli. Taslakta öngörülen günlük 39,24 (aylık 1,177,20) lira nakdi ücret desteği de son derece yetersiz. Asgari ücretin günlük brüt tutarının yüzde 40'ına geliyor. SGK'ye bildirilen son 3 aylık prime esas kazanç ortalamasının en az yüzde 40'ı olarak belirlenmeli.

İşçilerin medeni durumuna ve çocuk sayıları esas alınarak bir tutar belirlenmeli. Mevcut şartlarda kısa çalışma ödeneği ödemeleri en az asgari ücretin yüzde 60'ı, en fazla asgari ücretin yüzde 150'si oranında. Bundan daha düşük bir ödeme yapılarak işçinin aleyhine bir uygulamaya dönüşmesine izin verilmemeli.”

Genel Başkanımız Kavlak, tasarıya ilişkin TÜRK-İŞ’in görüşlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ve diğer tüm ilgili kurum ve kuruluşlara yazılı olarak ileteceklerini, taslakta çalışanlar açısından daha iyi düzenlemelerin getirilmesi ve aksaklıkların giderilmesi için çaba göstereceklerini de sözlerine ekledi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol