MANİSA ŞUBEMİZİN 1. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
MANİSA ŞUBEMİZİN 1. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Manisa Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu 20 Temmuz 2024 Cumartesi günü Genel Başkanımız Uysal Altundağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Genel Kurulu yönetecek Divan Heyeti’nin teşekkülü ve görev yerini alması ile başlayan genel kurulda, Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Uysal Altundağ, Divan Başkanvekilliklerine Genel Başkan Yardımcımız Mürsel Öcal ile Manisa 1 Nolu Şube Başkanımız Ercan Dereli, Divan Katip üyeliklerine ise Sarten Ambalaj işyeri delegesi Nuray Çevik ile Standart Profil işyeri delegesi Ali Yıldırım seçildi.

***

Divan Başkanı olarak delegelere seslenen Genel Başkanımız Uysal Altundağ, Sendikamız Türk Metal’i günümüzde Türkiye’nin en güçlü sendikası yapan özelliklerinden birinin büyük hayaller kurmak ve bu hayalleri birer birer hayat geçirmek olduğunu dile getirirken Manisa ile ilgili şunları söyledi: “Yakın zamanlara kadar ortalama büyüklükte bir şubemizin olduğu bu Anadolu kenti, bugün büyük bir sanayi bölgesine dönüşüyor. Ve Türk Metal bu büyük ve güçlü sanayi kentinde üç şubeye ve toplamda 26 bin üye sayısına ulaşmanın onurunu yaşıyor. Türk Metal Manisa’da, yıllara dayanan büyük bir hayalini gerçekleştiriyor. Ve ne mutlu bana ki Manisa Şubemizin açılışını yapmak, bugün ilk genel kurulunu gerçekleştirmek yani bu büyük hayali hayata geçirmek Genel Başkanınız olarak bana nasip oluyor.”

Sendikamızın 2024 yılının hemen başında üyelerini mutlu eden, örgütlü olduğu işyerlerinde coşkuyla karşılanan çok iyi bir toplu sözleşmeyi yine üyeleri ile birlikte imzaladığını hatırlatan Genel Başkanımız Altundağ, ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle gelinen süreci şöyle değerlendirdi: “O günün koşullarında ücretleri erimiş, satın alma güçleri alabildiğine azalmış, birçoğu ciddi bir borç sarmalının içine girmiş üyelerimize rahat nefes aldıran bu sözleşmeyle Türk Metal’in farkını yine ortaya koyduk. Ülkemize de, sendikal harekete de örnek olduk. Ancak o günden bu yana ülke ekonomisi açısından ne yazık ki, koşullar değişmedi. Hatta hayatın pahalılaşması göz önüne alındığında o günün koşullarından daha ağır ekonomik koşulları yaşıyoruz. Ekonomik anlamda çok zor bir süreçten geçiyoruz. Kayıplarımız sürekli olarak artıyor. Her gün artan fiyatlar karşısında alım gücümüz düşüyor. Bir de yürürlükteki vergi sistemi nedeniyle soframızdan neredeyse her gün bir dilim ekmek daha azalıyor. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi biz ne kadar başarılı sözleşmeler yapsak da, ne kadar yüksek zam oranlarına imza atsak da… Enflasyon, hayat pahalılığı ve vergiler nedeniyle elde etiğimiz kazanımlarımız kısa sürede eriyor.”

Genel Başkanımız, ülkede yaşanan olumsuz gelişmelere değinirken, “Enflasyon ve hayat pahalılığı bu şekilde devam ederse, üyelerimiz daha yüksek vergi dilimine girdikçe, gün gelecek, koşullar daha da ağırlaşacak. Anadolu insanının veciz bir şekilde söylediği gibi güneş çarığı, çarık da ayağı sıkacak. Üyelerimiz yeniden bir yoksulluk sarmalı içine gireceklerdir. Bakınız bütün veriler ortaya koyuyor ki, işverenlerimiz her şeye rağmen iyi kazanıyor. Çok şükür, hepsi son derece başarılı bir dönem geçiriyor. Yine ihracat şampiyonu oluyor. Yine karlarına kar katıyor, rekorlar kırıyor. Bunları biz söylemiyoruz. Kendi açıklamalarından okuyoruz. Peki ya biz, işçiler… Üretenler, emek verenler… İşyerlerimizi şampiyon yapanlar… Biz bu rekorlardan, şampiyonluklardan hak ettiğimizi alabiliyor muyuz? Hayır… Ne yazık ki alamıyoruz. İşte o nedenle birliğimizi, dirliğimizi korumalıyız. İşte o nedenle, Türk Metal’in kutsal çatısı altında birlikte olmalıyız. Yine kazanmalıyız” şeklinde konuştu.

Vergi sistemindeki adaletsizliğin çalışma hayatının ve çalışanların gündemindeki en önemli sorunlardan biri olduğunu ifade eden Genel Başkanımız Uysal Altundağ, “Bugün emekçilerin üzerinde büyük bir yük oluşturan vergiler nedeniyle ücretlerimiz her geçen gün eriyor. Yılda 12 ay çalışıyoruz, elimize 10,5 aylık ücret geçiyor. Ülkemizdeki gelir vergisinin yüzde 65 civarındaki kısmı emekçiler tarafından karşılanıyor. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 35 olan dolaylı vergi oranı, ülkemizde yüzde 65’ten fazla gerçekleşiyor. Hem ücretlerimizden kesilen hem de ödediğimiz dolaylı vergilerle bütün vergi yükü biz çalışanların omuzunda. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bizim talebimiz çok açık, çok net. Biz, adil bir vergi düzenlemesinin yapılmasını, Anayasamızda belirtildiği gibi çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını talep ediyoruz. Biz, Ocak ayında aldığımız ücreti Aralık ayında da almak istiyoruz” dedi ve bu hususta Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ bünyesinde gerçekleştirilecek tüm çalışmalarda Türk Metal’in yerini alacağını söyledi.

Sendikamız Türk Metal’in yürüttüğü örgütlenme faaliyetlerine de değinen Genel Başkanımız Altundağ, “Türk Metal Sendikası, örgütlenme konusunda kendini ispatlamış. Bu konuda sendikal harekete örnek olmuş bir sendikadır. Sadece son bir yılda, 52 yeni işyerinde örgütlendik. Bu sayede üye sayımız bugün itibariyle 295 bin oldu. Her geçen gün büyüyoruz. Büyümeye de devam edeceğiz” diye konuştu. Türk Metal’in örgütlenmede elde ettiği bu büyük başarıya rağmen, Türkiye’de sendikal örgütlenmede yaşanan sorunların görmezden gelinemeyeceğine dikkat çeken Genel Başkanımız, sözlerine şöyle devam etti: “Manisa’da bir süredir örgütlenme mücadelesi verdiğimiz ve yetkiyi aldığımız yabancı sermayeli bir işyeri var. Ne yazık ki bu işyerinde 17 arkadaşımız işten atıldı. İşyerinin patronları kendi ülkelerinde saygılı oldukları sendikal hak ve özgürlüklere bizim ülkemizde uymak istemiyorlar. Bizi yalnızca boğaz tokluğuna çalışan ucuz işçiler olarak görüyorlar. Ama onlar bir şeyi bilmiyorlar. Onlar Türk Metal’i tanımıyorlar. Buradan onlara çağrı yapıyorum. Sen ülkemize geleceksin, yatırım yapacaksın, ürettiğini bizim insanımıza satacaksın, kazanacaksın, karlarına kar katacaksın sonra benim işçi arkadaşımı asgari ücretle karın tokluğuna çalıştırmaya uğraşacaksın. Yok, öyle yağma bu ülkede emekçiler var. Bu ülkede emeğin örgütlü gücü var. Sendikalar var. Bu ülkede Türk Metal var.”

***

Genel Başkanımız Uysal Altundağ’ın konuşmasının ardından Yunus Emre Belediye Başkanı Semih Balaban, Standard Profil Türkiye işyeri Endüstriyel İlişkiler ve İnsan Kaynakları Direktörü Bülent Atay, Oerlikon işyeri İnsan Kaynakları Müdürü Hediye Sadıkoğlu ve Endel Endüstri işyeri İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim Direktörü Baki Özgür ve TÜRK-İŞ İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak söz alarak, genel kurul çalışmalarında başarılar diledi.

***

Manisa Şubemizim 1. Olağan Genel Kurul çalışmaları Faaliyet Raporu’nun genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edilmesi ile devam etti. Bu bölümde genel kurul delegesi Başoğlu Kablo işyerinden Büşra Savran ile Konel Elektronik işyerinden Ufuk Derviş ile söz alarak genel kurul salonuna hitap etti.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında Standart Profil Fabrika Müdürü Yener Ketboğa, Standart Profil Üretim Müdürü Talat Evren, Standart Profil Endüstriyel İlişkiler Sorumlusu İsmail Aysel, Korel A.Ş. İşletme Müdürü Tamer Aydın, Başoğlu Fabrika Müdürü Bülent Ozan, Sarten Ege Bölge İnsan Kaynakları Müdürü Ersin Gümüş, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların şube başkanları, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile Manisa ve İzmir’de örgütlü olduğumuz işyerlerinden çok sayıda üyemizde yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen genel kurulda Şube Başkanlığına Emrah Yunus Saruhan, Şube Sekreterliğine Salih Keskin, Şube Mali Sekreterliğine Ayberk Güner, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Muhittin Uykusuz ve Şube Eğitim Sekreterliğine Ayşe Efe seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol