TOFAŞ ŞUBEMİZİN 3. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
TOFAŞ ŞUBEMİZİN 3. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

TOFAŞ Şubemizin 3. Olağan Genel Kurulu 21 Eylül 2024 Cumartesi günü Genel Başkanımız Uysal Altundağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Divan Heyeti’nin teşekkülü ve görev yerini alması ile başlayan genel kurulda, Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Uysal Altundağ, Divan Başkan Vekilliklerine Genel Başkan Yardımcımız Mesut Erdem ile Bursa 2 Nolu Şube Başkanımız Serhat Erken, Divan Katip üyeliklerine ise TOFAŞ işyeri delegeleri Volkan Coşkun ile Ebru Yanar seçildi.

Genel Kurul açılış konuşmasını Divan Başkanlığına seçilen Genel Başkanımız Uysal Altundağ yaptı. Konuşmasına hafta başından itibaren Bursa’da olduğunu hatırlatarak başlayan Genel Başkanımız Altundağ, TOFAŞ, Oyak Renault,  BOSCH, Ermetal ve Aptiv’i gezerek tezgahlarının başındaki tüm üyelerimizle buluşmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “İşyerlerinizde bizi olağanüstü bir coşkuyla karşıladınız. Bağrınıza bastınız. Bizi çok mutlu ettiniz. Sizlerden aldığımız moral ve destek, inanın bizi çok daha güçlü yapıyor. İnancımızı sağlamlaştırıyor, gücümüzü pekiştiriyor. Sizlerin sendikamıza olan bağlılığı, bizim geleceğe daha umutlu bakmamıza yeni hayaller kurmamıza yol açıyor. Çünkü dostlarım, işçi hak ve özgürlükleri mücadelesinde, ekmek mücadelesinde, bizim sizlerin desteğine, sizlerin varlığına çok ihtiyacımız var. Bizim birliğe, beraberliğe çok ihtiyacımız var. Birbirimize sarılmaya, inanmaya, birlikte olmaya gerektiğinde birlikte mücadele etmeye çok ihtiyacımız var. Çünkü yaşadığımız süreç hiçbirimiz için kolay değil. Dünyanın her yerinde yaşanan kaos, küresel ekonomik düzende ortaya çıkan çalkantılar, savaşlar, iç karışıklıklar, göçler. İnanın bana, bunların hepsi bizim ekmeğimize doğrudan etki ediyor. Dünyada yaşanan her olumsuz gelişmenin sonunda bizler sıkıntılı günlerin içinden geçiyoruz. O nedenle bu günlerde ortaya koyacağımız birlik, birlikte yapacağımız mücadele bizim için hayati önem taşıyor.Çünkü böylesi dönemlerde yaşanan her türlü olumsuzluğun, krizin faturasını tüm dünyada emekçiler ödüyor. Ancak biz artık bedel ödemek istemiyoruz. İşte o nedenle büyüyeceğiz. İşte o nedenle güçleneceğiz. El ele vereceğiz, direneceğiz. İşimize, aşımıza hep birlikte sahip çıkacağız.”

Ülkemiz çalışma hayatında zor ve hareketli günlerin yaşandığını belirten Genel Başkanımız, bu süreçte emeğiyle geçinenlerin yani toplumun büyük bir kesiminin ekonomik olarak zor günler yaşadığını söyledi. Emekçilerin bu süreçte ne kadar zorlandığını Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ’in öncülüğünde meydanlarda haykırdıklarına dikkat çeken Genel Başkanımız Uysal Altundağ, Sendikamızın bu süreci nasıl yönettiğini şu şekilde özetledi: “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Ocak ayında ülkemiz koşulları göz önüne alındığında üyelerimizi mutlu eden, işyerlerinde coşkuyla karşılanan çok iyi bir toplu sözleşmeyi birlikte imzalamayı başardık. O günün koşullarında ücretleri erimiş, satın alma güçleri alabildiğine azalmış, birçoğu ciddi bir borç sarmalının içine girmiş üyelerimize rahat nefes aldıran bu sözleşmeyle Türk Metal’in farkını yine ortaya koyduk. Ülkemize de, sendikal harekete de örnek olduk. Geçtiğimiz aybaşında Ağustos ayı enflasyonunun belli olmasıyla 1 Eylül 2023 tarihinden bu yana yürürlükte olan sözleşmemize göre MESS işyerlerinde üyelerimizin üçüncü altı aylık ücret zammı belli oldu. Buna göre üyelerimizin saat ücretlerine 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren yüzde 21, 30 oranında zam yapılacak. Ayrıca bu aydan itibaren sosyal haklarımıza da yüzde 51,97 oranında zam uygulanacak. Bu nedir biliyor musunuz? İşte bu Türk Metal farkıdır. Her koşulda üyesini koruyan en zor durumda bile ona rahat nefes aldıran Türk Metal farkıdır. Herkes küçük bir zammın peşinde koşarken, herkes bir şeyler beklerken biz yüzde 21,30 zam aldık. Bu yeterli mi? Elbette değil değerli dostlarım. Başta da dedim ya biz çok zor bir süreçten geçiyoruz. Kayıplarımız sürekli olarak artıyor. Her gün artan fiyatlar karşısında alım gücümüz düşüyor. Bir de yürürlükteki vergi sistemi nedeniyle soframızdan neredeyse her gün bir dilim ekmek daha azalıyor. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi biz ne kadar başarılı sözleşmeler yapsak da, ne kadar yüksek zam oranlarına imza atsak da enflasyon, hayat pahalılığı ve vergiler nedeniyle elde ettiğimiz kazanımlarımız kısa sürede eriyor. Bu durum bizler açısından sürdürülebilir değildir. Enflasyon ve hayat pahalılığı bu şekilde devam ederse üyelerimiz daha yüksek vergi dilimine girdikçe gün gelecek, koşullar daha da ağırlaşacak, Anadolu insanının veciz bir şekilde söylediği gibi güneş çarığı, çarık ayağı, ayak da başı sıkacak. Üyelerimiz yeniden bir yoksulluk sarmalı içine gireceklerdir. Bakınız, ülke olarak yaşadığımız bütün bu ekonomik sorunlara rağmen bacalar tütüyor. Ancak unutmamak gerekir ki o çarkları döndüren bizleriz. Bacaları tüttüren bizleriz. Üretenler, emek verenler, gerektiğinde elini taşın altına koyan, canı pahasına çalışanlar bizleriz. Biz, yalnızca ve yalnızca hak ettiğimizi almak istiyoruz. Başka bir derdimiz yok. Ancak hakkımızı almak için de birliğimizi, dirliğimizi korumayı Türk Metal’in kutsal çatısı altında birlikte olmayı bilmeliyiz.”

Çalışanlar üzerindeki vergi yüküne değinerek sözlerine devam eden Genel Başkanımız Uysal Altundağ, “Artık herkes kabul ediyor ki bugün emekçilerin üzerinde büyük bir yük oluşturan vergiler nedeniyle ücretlerimiz her geçen gün eriyor. Yılda 12 ay çalışıyoruz, elimize 10,5 aylık ücret geçiyor. Ülkemizdeki gelir vergisinin yüzde 65 civarındaki kısmı emekçiler tarafından karşılanıyor. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 35 olan dolaylı vergi oranı ülkemizde yüzde 65’ten fazla gerçekleşiyor. Hem ücretlerimizden kesilen hem de ödediğimiz dolaylı vergilerle bütün vergi yükü biz çalışanların omuzunda. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ, başta vergi adaleti olmak üzere çalışma yaşamının temel sorunlarının çözümü için bir süredir eylemler yapıyor. Önce Türk Metal’in kalelerinden biri olan Çerkezköy’de, sonra da yine kalelerimizden bir diğeri Zonguldak’ta mitingler yaptık. Biz de, Türk Metal olarak bu mitinglerde kitlesel olarak yerimizi aldık. Bundan sonra da bu mücadelenin her aşamasında olacağız. Biz buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bizim talebimiz çok açık, çok net. Biz, adil bir vergi düzenlemesinin yapılmasını, anayasamızda belirtildiği gibi çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını talep ediyoruz. Biz, Ocak ayında aldığımız ücreti Aralık ayında da almak istiyoruz. Biz adil bir vergi düzeni istiyoruz” dedi.

Genel Başkanımız Altundağ, konuşmasını Sendikamızın faaliyetleri hakkında yaptığı açıklamalarla tamamladı.

***

Genel Başkanımızın konuşmasının ardından TÜRK-İŞ Bursa 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer ve TOFAŞ İnsan Kaynakları Direktörü Orçun Sarıca söz alarak, genel kurul çalışmalarında başarılar diledi.

***

TOFAŞ Şubemizim 3. Olağan Genel Kurul çalışmaları Faaliyet Raporu’nun genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edilmesi ile devam etti. Bu bölümde TOFAŞ işyerinden genel kurul delegeleri Yasin Day ile Erkan Aydın söz alarak genel kurul salonuna hitap etti.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında TOFAŞ Üretim Direktörü Recep Temizesen, TOFAŞ İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Müdürü Mecnur Karagöz, TOFAŞ Kalıp Pres Üretim Müdürü Murat Koca, TOFAŞ Boya Üretim Müdürü Engin Aydın, TOFAŞ Montaj Üretim Müdürü Fırat Tuygar, TOFAŞ Süspansiyon Üretim Müdürü Alper Ersoy,TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların şube başkanları, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile Bursa’da örgütlü olduğumuz işyerlerinden çok sayıda üyemiz de yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen genel kurulda Şube Başkanlığına Mustafa Molla, Şube Sekreterliğine Metin Taç, Şube Mali Sekreterliğine Seyit Ali Yıldız, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Şenol İzbat ve Şube Eğitim Sekreterliğine Serdar Çizmeci seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol