UAMİF MERKEZ KOMİTESİ TOPLANDI
UAMİF MERKEZ KOMİTESİ TOPLANDI

Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun (UAMİF) 58. Merkez Komite Toplantısı, 3-4 Eylül 2024 tarihlerinde toplandı. Federasyon faaliyetlerinin ele alındığı toplantıda,  üye ülkelerdeki gelişmeler değerlendirilirken yeni üyeliklerinin kabulü de gerçekleştirildi.

Merkez Komite Toplantısı, UAMİF Genel Sekreteri Murat Salar’ın toplantının gündemi ve içeriği hakkında gerçekleştirdiği bilgilendirme ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını Federasyonun ve Sendikamız Türk Metal’in Genel Başkanı Uysal Altundağ gerçekleştirdi. Konuşmasına 60 üye sendika ve 10 milyondan fazla üyesiyle Federasyonun Avrasya coğrafyasında çok önemli bir gücü temsil ettiğini hatırlatarak başlayan Genel Başkanımız Uysal Altundağ, “Avrasya ülkelerinde çalışan emekçileri bir çatı altında örgütleyen, zor ve bir o kadar da kutsal bir görevi başarıyla yerine getiren Federasyonumuzun elde ettiği birikim nedeniyle gururluyuz. Avrasya coğrafyasındaki sınıf kardeşlerimizi ‘İnsana sevgi, emeğe saygı’ prensibi etrafında buluşturmaktan onurluyuz. Bütün çabamız bu kutsal çatıya sahip çıkmak onu daha da ileriye taşımaktır. Bunu da mutlaka başaracağız” dedi.

Bu yıl Federasyonun 30. kuruluş yıldönümü kutlamanın onurunu ve gurunu yaşadıkları belirten Genel Başkanımız Altundağ, Federasyonun örgütlü olduğu topraklarda yaşanan savaşlar nedeniyle emekçiler adına kaygılı olduklarını dile getirerek şunları söyledi: “Bizim coğrafyamızda yaşanan savaşların neden olduğu büyük göç dalgasının, açlığın, yoksulluğun yarattığı olumsuzluklarla da uğraşıyoruz. Çünkü artık herkes kabul ediyor ki, Dünyanın farklı bölgelerinde var olan ve her geçen gün biraz daha kötüye giden tüm krizlerin başını, ülkeler arasındaki savaşlar çekmektedir. Dünyamızda savaşların neden olduğu en önemli sonuç ise, açlık sorunudur. Açlık bugün dünya üzerinde 20 milyon insanı tehdit etmektedir. Mevcut savaş ve çatışmalar sonucunda açlıkla burun buruna gelen insanlar başka topraklara göç etmekte, yaşanan düzensiz göç olgusu başta ülkem olmak üzere Avrupa ülkelerini de tehdit etmektedir. Her zaman dile getirdiğimiz gibi Dünyada yaşanan bütün bu olumsuzlukların bedelini emekçiler ödemektedir. Yaşanan kaos nedeniyle ortaya çıkan ekonomik krizler öncelikle emekçileri vurmaktadır.”

Genel Başkanımız, emeğe ve emekçiye yönelik gerçekleştirilen tüm saldırılara karşı işçi sınıfının panzehirinin uluslararası sınıf dayanışması olduğuna dikkat çekerken, “Bu dayanışma yalnızca ücretlerimiz ya da sendikal haklarımız için gerekli değildir. Onlar kadar önemli olan bir diğer unsur da bu coğrafyalardaki halkların birliği ve kardeşliğidir. Barış içinde, huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamaktır. Çünkü yoksulluğu körükleyen, gelir dağılımını alabildiğine bozan, umudu yok eden, paranın, üretimin, kârın olduğu ancak adaletin olmadığı bu küresel düzen halkları birbirine kırdıran, özellikle Ortadoğu’da bir insanlık dramına neden olan savaşların da asıl nedenidir. O nedenle ben sınıf dayanışmasını uluslararası boyuta taşırsak güzel günlerin, umutlu günlerin, barış ve huzur dolu bir dünyanın, bizleri beklediğine inanıyorum. Onu kuracak olan bizleriz. Biz, umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz. Gücümüzü birliğimizden alacağız. Unutmayalım ki, hangi ülkeden olursak olalım bizim kaderimiz ortaktır ve işçi sınıfının uluslararası birliğinden ve örgütlü mücadelesinden geçmektedir” diyerek uluslararası birlikteliğin önemine vurgu yaptı.

Federasyonun çalışmalarına değinerek sözlerine devam eden Genel Başkanımız Uysal Altundağ, konuşmasına şöyle devam etti: “Federasyonumuz, geçtiğimiz Merkez Komite Toplantısından bu yana önemli mesafeler kat etti. Pandemi koşulları ve başka birçok nedenle bir süredir askıya aldığımız karşılıklı ziyaretler son toplantımızdan itibaren yeniden başladı. Bu kapsamda Sendikamızın Genel Merkez yöneticilerinin başkanlığında Türk Metal’in 35 Şube Başkanı gruplar halinde sizlerin ülkelerini ziyaret etti. Özbekistan, Moldova, Beyaz Rusya, Kazakistan, Gürcistan ve Bulgaristan’a yaptığımız ziyaretler ilişkilerimizin güçlenmesine canlanmasına ve gelişmesine katkı sağladı. Federasyonumuzun en etkili faaliyetlerinden olan eğitim çalışmalarımız bu dönemde de devam etti. Çeşitli ülkelerden katılımcılarla birlikte bu dönemde 15 eğitim programı gerçekleştirildi. Bu eğitim programlarını artırarak sürdürmeyi planlıyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımızı daha da etkinleştirerek hem toplumsal hem de bireysel düzeyde ilişkilerimizi geliştireceğiz. Birbirimizden güç alarak yolumuza devam edeceğiz.”

Genel Başkanımız Altundağ sözlerini şöyle tamamladı: “Federasyonumuz, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla Dünya sendikal hareketi içinde önemli bir konuma geldi. Çağdaş sendikal dayanışmanın öncüsü oldu. Bu birliktelik, bu dayanışma, ekonomik krizlere ve çatışmalara karşı Avrasya ülkelerinin birbirlerine yakınlaşmalarını da beraberinde getirdi. Bizim asli görevimiz yalnızca temsil ettiğimiz çalışanların hak ve çıkarlarını korumak, onlara iyi bir yaşam sunmakla sınırlı değildir, olmamalıdır. Bizim asli görevimiz insanca ve hakça bir düzenin kurulmasına katkıda bulunmaktır. Barış ve huzur dolu bir dünyanın, daha adil, daha yaşanası bir dünyanın kurulması için çaba göstermektir. Onu kuracak olan bizleriz. Umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz. Gücümüzü birliğimizden alacağız. Tek başına mücadele vermek yeterli olmayacağından ortak mücadele etmeliyiz. İşte biz, Avrasya Metal İşçileri Federasyonu çatısı altında bu nedenle birlikteyiz. Birlikte olmaya ve mücadele etmeye de devam edeceğiz. Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’na güç kazandırmalıyız. Aramızda hiçbir kuvvetin parçalayamayacağı, çelikten bir bağ örmeliyiz.”

***

Genel Başkanımız Uysal Altundağ’ın açılış konuşmasının ardından Merkez Komite üyeleri Federasyonun çalışmaları ve kendi ülkelerinde gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında açıklamalar ve değerlendirmeler yaptı. Bu bölümde Beyaz Rusya’dan Valeri Kursevıch, Arnavutluk’tan Taf Kolejı, Rusya Federasyonu’ndan Andrei Fefelov, İran’dan Majid Fırouzabadı, Kazakistan’dan Asylbek Nuralın, Ürdün’den Khaled Zahır Alfanatseh, Bosna Hersek’ten Almir Salıhovıc, Bulgaristan’dan Yüksel Yumerov, Makedonya’dan Igor Gjerasov, Tacikistan’dan Abdullo Khalıkov, Özbekistan’dan Akhmadzhon Hakulov ile Shaikram Israılov, Azerbaycan’dan Fazail Bagırov, Moldova’dan Mikhail Lascku ve Sırbistan’dan Zoran Markovıc söz aldı.

***

Genel Başkanımız Uysal Altundağ’ın, metal işkolunda örgütlenme ve büyüme çalışmalarına verdiği önem, yine Genel Başkanlığını yürüttüğü Federasyon bünyesinde de devam ediyor. Bu kapsamda UAMİF’in 58. Merkez Komite Toplantısı’nda, Sırbistan Bağımsız Metal İşçileri Sendikası ile Özbekistan Taşımacılık ve Yol İnşaatı Sanayi İşçileri Sendikası’nın Federasyona üyelikleri kabul edildi.

Toplantının ilk günü, günün anısına çekilen toplu fotoğrafla tamamlandı.

***

Merkez Komite Toplantısının ikinci gününde Genel Başkanımız Uysal Altundağ, UAMİF’in Merkez Komite Toplantısına katılan Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kazakistan, Beyaz Rusya, Moldova, Rusya Federasyonu, Ürdün, Tacikistan, Özbekistan, Sırbistan ve Makedonya’dan gelen delegelerle 4 Eylül 2024 tarihinde bire bir görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde Federasyonun önümüzdeki dönem çalışmaları ve hedefleri hakkında istişarede bulundu.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol