6. AKAD’EMEK ÖĞRENCİ KURULTAYI KDZ. EREĞLİ’DE TOPLANDI
6. AKAD’EMEK ÖĞRENCİ KURULTAYI KDZ. EREĞLİ’DE TOPLANDI

Bursa Uludağ Üniversitesi ile sendikamız Türk Metal’in birlikte düzenlediği akademik çevre ile sendikayı, öğrenci ile emekçiyi bir araya getiren "Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde 6. Akad’emek Öğrenci Kurultayı" 11-14 Nisan 2019 tarihleri arasında Büyük Anadolu Ereğli Otel’de düzenleniyor. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’na, bu yıl 27 farklı üniversiteden 197 Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü öğrencisi ile 34 öğretim üyesi katılıyor.

Açılış programı bugün (12.04.2019) gerçekleştirilen kurultayda kürsüye ilk olarak Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu çıkarak bölgemize hoş geldiniz dileklerini ilettiği kısa bir konuşma yaptı. Kdz. Ereğli Kaymakamı Çorumluoğlu’dan sonra kürsüye Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş çıkarak bir selamlama konuşması yaptı. Konuşmalarının ardından programa Uludağ Üniversitesi, Türk Metal Sendikası ve Akad’emek Öğrenci Kurultayı için hazırlanan tanıtım filmlerini izletilerek devam edildi.

Tanıtım filmlerin izlenmesinin ardından kürsüye Bursa Uludağ Üniversitesi adına Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Alper çıktı. Prof. Dr. Alper, konuşmasına kurultaya katılan katılımcılara ve konuklara teşekkür dileklerini ileterek başlarken, kurultayla ilgili görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Bu yıl 6’ıncısını gerçekleştirdiğimiz Kurultayımızın sürekli ve sürdürülebilir bir faaliyet haline dönüşmeye başladığını,  Üniversite-Sendika İşbirliğinin uzun soluklu örneklerinden birini oluşturmaya aday olduğunu gözlüyoruz. Bir abartı olmaksızın, Kurultay’ın yalnızca Türkiye’de değil, Dünya’da da benzeri olmayan bir akademi-emek ilişkisi örneği oluşturan nev’i şahsına münhasır bir faaliyet olduğuna inanıyoruz.”

Prof. Dr. Yusuf Alper’in konuşmasının ardından kürsüye Genel Başkanımız Pevrul Kavlak çıktı. Genel Başkanımız Kavlak, Akad’emek Öğrenci Kurultayı’nın içeriğiyle, yapısıyla, organizasyonuyla Türk sendikal hayatında bir ilk olduğunu belirterek başladığı konuşmasında; “Bu nitelikte bir toplantının dünyada başka örneği yoktur. O nedenle ilk başlarda işimiz çok zordu. Ama umutlarımız vardı. Enerjilerine, heyecanlarına, akıllarına, fikirlerine güvenecek gençlerimiz vardı. Ya bir yol bulacağız ya da kendimiz bir yol açacağız dedik. Yol bulamadığımız zaman da kendimize yol aça aça ilerledik. Ufak tefek aksaklıklar olduysa da onları da zaman içinde çözdük. Şimdi kurumsallaşmış, profesyonelce yürüyen bir etkinliğe sahibiz.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satır başları;

“Bize inanan, güvenen genç arkadaşlarımızın varlığı geleceğe daha güvenle bakmamıza neden oluyor.”

Konuşmasına önceki yıllarda düzenlenen kurultaya katılan öğrencilerin üniversitelerinden mezun olduğunu hatırlatarak devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Bu etkinliğe katılan arkadaşlarınızın çok büyük bölümü mezun oldu, hayata atıldı. Hala onların bir kısmıyla temasımız sürüyor. Bu bizi mutlu ediyor. Ama asıl mutlu olduğumuz şey bu kardeşlerimizin bize söylediği şeylerdir. Akad’emek’i yaşamış burada bulunmuş bütün genç kardeşlerim bu etkinliğin, onların öğrenme sürecinde önemli bir boşluğu doldurduğunu söylüyorlar. Hemen hemen hepsi sendikalara, sendikacılara hatta sendikal mücadeleye karşı önyargılarının ortadan kalktığını artık sınıf mücadelesine, emek davasına daha farklı gözlerle baktıklarını söylüyorlar. Bu sözleri duymak bizi inanın çok mutlu ediyor. Sendikalara, sendikacılara karşı yürütülen bütün olumsuz kampanyalara, kara propagandaya rağmen bize inanan, güvenen sendikaları emek mücadelesinin kaleleri olarak gören genç arkadaşlarımızın varlığı bizim geleceğe daha güvenle bakmamıza neden oluyor.” dedi.

“Sizler bizim, bu ülkenin geleceğisiniz.”

Geçmiş yıllarda Akad’emek Öğrenci Kurultayına katılan birçok öğrencinin daha sonra sendikamız Türk Metal’de staj yaptığına dikkat çekerek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Bu etkinliğe katıldığında sendika sözcüğünü bile kullanmaktan tereddüt eden hayatında bir sendikanın kapısından girmemiş kardeşlerim daha sonra gelip Türk Metal’de staj yapıyor. Sadece o da değil, bu etkinliğe bile çekinerek katılan çok sayıda arkadaşımız daha sonra bizim başka etkinliklerimizde de yer alıyorlar. Kadın İşçiler Büyük Kurultayı’na, Avrasya Genç İşçiler Kurultayı’na katılıp, o etkinliklerimizde görev alıyorlar. Birlikte güzel işler yapıyoruz. Üretmenin, birlikte çalışmanın hazzını yaşıyoruz. Örneğin bir grup arkadaşımızla Akad’emek etkinliğinin filmini yaptık. O film, bütün dünyayı dolaştı. Hatta Kanada’da devlet üniversitesinde izletildi ve büyük takdir toplandı. Birlikte çok güzel işler kotardık. Kapılarımız sizlere her zaman açıktır. Araştırma yapacak olanlara istediğiniz her türlü kaynağı, bilgiyi, belgeyi paylaşmaya hazırız. Bunun için bütün şubelerimizin hatta Genel Merkezimizin kapısı sizlere açıktır. Ayrıca bu etkinliğe katılanlar arasında Türk Metal’de staj yapmak isteyenler olursa onları da bekliyoruz. Bilmeyenler için de şunu söyleyeyim. Türk Metal’de staja başladığınızda önce işe girişlerinizi, yani sigorta başlangıcınızı yapıyoruz. Ayrıca asgari ücretin üçte biri olana staj ücretini değil, işe giriş ücretini ödüyoruz. Hepinizi bu koşullarda bekliyoruz. Unutmayın kapımız herkese ama özellikle sizlere açık, sizler bizim, bu ülkenin geleceğisiniz.” dedi

“Nerede olursanız olun haktan, hukuktan, emekten yana olun.”

Genel Başkanımız Kavlak, konuşmasına kurultaya katılan öğrencilere seslenerek devam ederken nerede, nasıl, hangi konumda olursanız olun haktan hukuktan ayrılmayan, emekten yana olan tarafta olun diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Bakınız bütün dünyada kabul edilen en temel insan hakkı yaşama hakkıdır. Ancak gelin görün ki Türkiye’de sadece geçen yıl 2100 kardeşimizi kaybettik. Yani her gün neredeyse 6 emekçi kardeşimiz iş kazasında hayatını kaybediyor. Hem de çok basit, çok düşük maliyetli tedbirlerle önlenebilir iş kazalarında ölüyorlar. Binlercesi de yaralanıyor, sakatlanıyor, çalışamaz hale geliyor. Yarın inşallah çok önemli görevler alacaksınız. Önemli makamlarda bulunacaksınız. Belki de bu salondan bir çalışma bakanı, bir yüksek bürokrat, önemli bir işveren çıkacak.  Oralara geldiğinizde bugünü unutmayın. Bugün ben sizlerden sadece ailesinin, çoluğunun çocuğunun rızkı için çalışırken, iş kazalarında hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimizi unutmamanızı istiyorum. Üç kuruşluk bir halat alınmadığı için inşaatlardan düşenleri, basit önlemler alınmadığı için ezilenleri, işten çıkarken serviste boğulan kadın emekçileri, Esenyurt’ta naylon çadırda yanan inşaat işçilerini, iki liralık kısa devre sigortası alınmadığı için elektrik çarpmasıyla hayatını kaybedenleri unutmayın, unutturmayın istiyorum. Bunları bir kader olarak görüp arkanızı dönüp gidenlere müsaade etmeyin bunlara karşı çıkın bunlarla mücadele edin.”

“Emeğin, alın terinin cinsiyeti olmaz, diyoruz.”

Konuşmasına çalışma hayatındaki cinsiyet ayrımına değinerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “İki insan düşünün. Aynı işyerinde, aynı zamanda aynı koşullarda işe başlamış olsunlar. Hatta yan yana çalışıyor olsunlar. Ürettikleri aynı, üretime katkıları aynı döktükleri alın teri, verdikleri emek aynı olsun. Yani her şeyiyle birbirlerine eşit olsunlar. Ama bir tek şey farklı olsun. Yaptıkları işin karşılığında aldıkları ücret farklı olsun. Peki, sizce bu adalet midir? Bu hak mıdır? Elbette değildir. Ama bu da bizim ülkemizde yaşanan bir gerçektir. Kadın işçilerimizin karşı karşıya olduğu bir gerçek… Türkiye’de kadın işçilerin çok ama çok büyük bir bölümü işyerlerinde haksızlığa uğruyor. Aynı işe karşılık, daha düşük ücret alıyor. Oysa biz her platformda haykırıyoruz, Emeğin, alınterinin cinsiyeti olmaz, diyoruz. Biz, kadın ve erkek Biriz ve eşitiz diyoruz. Sizden de bize destek vermenizi istiyoruz. Sesinizi sesimize, gücünüzü gücümüze katmanızı istiyoruz. İşte o zaman hak kazanır, hukuk kazanır.” dedi.

“Siz yoksanız biz bir eksiğiz demektir.”

Çocuk işçiliği sorununa daha duyarlı bakmamız gerektiğini vurgulayan Genel Başkanımız Kavlak, çalışanlar için iş güvencesinin önemine vurgu yaparak konuşmasına şöyle devam etti: “İş güvencesine sahip çıkmanızı Bunu her platformda savunmanızı istiyorum. İşçilerin çok büyük bölümünün iş güvencesinden yoksun olmalarına, iş olunca çalışmalarına olmayınca işsiz kalmalarına karşı olmanızı bekliyorum.  Biz Tük Metal olarak bu bizim kaderimizi olamaz, emekçinin kaderi bu olamaz diyoruz. Biz Allah’ın yarattığı en değerli varlık olan insan üç kuruşluk kâra kurban edilemez diyoruz. Ve eğer bu kader değilse biz bu gidişi durdurabiliriz diyoruz. Sizi de bu haksızlığa, bu adaletsizliğe karşı çıkmaya çağırıyoruz. Karşı çıkın. Göreceksiniz ki, yalnız değilsiniz. Siz de haktan hukuktan yana olanların arasına katılın. Siz yoksanız biz bir eksiğiz demektir. Siz de aramıza katıldığınızda tam olduğumuzda bilin ki o zaman biz kazanırız, bundan hiç kuşkumuz yoktur.”

“Kimsenin hakkına göz dikmeyin, kimsenin de hakkımıza göz dikmesine izin vermeyin.”

Genel Başkanımız Kavlak, çalışma hayatı ile ilgili eksikliklere dikkat çekerek devam ettiği konuşmasında; “Aslında çalışma hayatındaki bütün kötülüklerin kaynağı bellidir. Bakın Türk Metal’in olduğu hiçbir işyerinde cinsiyet ayrımcılığı yoktur. Kadınla erkek birdir ve eşittir. Türk Metal’in bu konuda pozitif ayrımcılık ilkesi vardır. Bakın bizim işyerlerimiz birçoğu tehlikeli işler sınıfında üretim yapmasına rağmen iş kazası oranı sıfıra yakındır. Türkiye’nin en az iş kazası yaşanan işyerleri Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerleridir. Bizim işyerlerinde çocuk işçi bulamazsınız. Lafını bile ettirmeyiz. Çocuk okulda ya da oyunda gerek deriz.  Bizim örgütlü olduğumuz işyerlerinde iş güvencesi vardır. Rızkımız işverenin iki dudağının arasında değildir. Bizim örgütlü olduğumuz yerlerde kimse bize iş olunca gel, iş olmayınca git diyemez. Türk Metal üyesinin iş güvesi sendikamızın garantisi altındadır. İşte sevgili dostlarım size tam da bunları söylüyorum. Haktan hukuktan yana olun derken bunları diyorum. Kimsenin hakkında gözümüz yok. Ama kimsenin de bizim hakkımıza göz dikmesine izin vermeyiz. Kursağımızdan lokmamızın soframızdan ekmeğin alınmasına izin vermeyiz. Sizlerden de yaşamınızın her aşamasında bunları savunmanızı bekliyorum.” dedi.

“Sendika, çalışma hayatını zehirleyen kayıt dışının panzehiridir.”

Konuşmasını çalışma hayatındaki sorunların panzehirin sendikalar olduğuna dile getirerek tamamlayan Genel Başkanımız Kavlak; “Bizim hedefimiz bellidir. Biz, kayıtdışına karşı mücadele ediyoruz. Kayıtdışı ekonominin her türlü belanın kaynağı olduğunu biliyoruz. Oralarda iş güvencesi yoktur. Sigorta, sağlık sigortası, tazminat yoktur. Ama oralarda çocuk işçiler vardır. İş cinayetleri vardır. Ölen, yaralanan, sakat kalan işçiler vardır. Başta cinsiyet olmak üzere her türlü ayrımcılık vardır. Ne yoktur? Sendika yoktur. Çünkü sendikanın olduğu yerde kayıt dışı olmaz. Bir yerde sendika varsa bilin ki orada kayıt dışı yoktur. Sendika, çalışma hayatını zehirleyen kayıt dışının panzehiridir. Onun için kim sendikalara karşı çıkıyorsa bilin ki onun aklında kayıt dışı çalışmak vardır. Onun aklında insan emeğini sömürmek çocukları köle gibi kullanmak, kadınları insan vasfından çıkarmak vardır. Vergi kaçırmak devlete karşı olan bütün yükümlülüklerden kaçmak vardır. Yani kısacası bizim, hepimizin, ülkemizin geleceğini çalmak vardır. İşte sizi bu hastalıklı zihniyetle mücadele etmeye çağırıyorum. Eğer bu bataklığı kurutabilirsek, bu zihniyeti yenebilirsek, bilin ki bu cennet vatanı, gerçekten bir cennete çevirebiliriz. Ve inanın ki bu bir hayal değildir. Yeter ki, siz, haktan hukuktan yana olun. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız o zaman, vicdanınızın sesini dinleyin, yeter. O size yol gösterecektir. Eğer onun gösterdiği yoldan yürürseniz emin olun ki bir gün buluşuruz. Yollarımız bir gün mutlaka kesişir. İşte o gün haktan hukuktan yana olan insanların buluştuğu gün, bu ülke için, bizim için, hepimiz için bayram olur.” dedi.

***

6. Akad’emek Öğrenci Kurultayı açılış programı Emekli Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız’ın gerçekleştirdiği “Türkiye Ekonomisinin Bugünü Geleceği” başlıklı sunumu ile tamamlandı.

***

Kurultayın açılış programına Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş, Erdemir İnsan Kaynakları Müdürü İbrahim Aydın ile çok sayıda davetli ve Erdemir çalışanı üyelerimiz katıldı.

***

Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde 6. Akad’emek Öğrenci Kurultayı iki gün boyunca beş oturumda gerçekleştirilecek on beş sunum tamamlanacak. Kurultayda ayrıca salonda 29 poster sunumu da katılımcılarla buluşacak. Oturumların tamamlanmasının ardından Erdemir işyerine gezi ve tanıtım programı düzenlenecek.

***

Bu yıl 27 Üniversite’nin katıldığı kurultaya Hitit, Mersin ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ilk kez katılırken, Gazi Üniversitesi bu yıl Ankara Hacı Bayram Veli adıyla, Uludağ Üniversitesi ise Bursa Uludağ Üniversitesi adıyla katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol