AKAD’EMEK 9. ÖĞRENCİ KURULTAYI KDZ. EREĞLİ’DE TOPLANDI
AKAD’EMEK 9. ÖĞRENCİ KURULTAYI KDZ. EREĞLİ’DE TOPLANDI

Sendikamız bünyesinde faaliyet gösteren Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAEM) ile Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nün birlikte düzenlediği, “Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Akad’emek Öğrenci Kurultayı”nın dokuzuncusu, 10-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Büyük Anadolu Ereğli Otel’de toplandı. Öğrenci Kurultayı bu yıl “İkiz Dönüşüm (Dijital ve Yeşil Dönüşüm)” konu başlığı ile gerçekleştirildi. Kurultaya, 25 farklı üniversitenin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler bölümlerinden 200’e yakın akademisyen ve öğrenci katıldı.

11 Nisan 2025 Cuma günü gerçekleştirilen açılış programı, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Türk Metal Sendikası’nın tanıtım filmleri ile geçmiş kurultaylardan görüntülerin izletilmesiyle başladı. Tanıtım filmlerinin ardından, Bursa Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Alper kürsüye çıkarak kısa bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Alper, kurultayın ortaya çıkışı, gelişimi ve bugüne ulaşan yolculuğunun; emekle, kararlılıkla ve ortak bir inançla şekillenen bir başarı hikâyesi olduğunu vurguladığı konuşmasında, katılımcılara ve konuklara teşekkürlerini iletti. Ayrıca kurultayın tüm katılımcılar için verimli geçmesini ve kalıcı etkiler bırakmasını temenni etti.

***

“Hayatınızın en büyük derslerini yaşarken alacaksınız”

Prof. Dr. Alper’in sunumunun ardından, kurultayın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Genel Başkanımız Uysal Altundağ, konuşmasına 10 Nisan günü Ankara’da meydana gelen maden patlamasında yaralanan işçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı. Genel Başkanımız Altundağ, dünyanın artık eskisi gibi olmadığına dikkat çekerken, artık kendi sorunlarımızın yanına küresel meselelerin de eklendiğini; teknolojinin etkisiyle küçülen dünyada, yeni arayışlar ve çıkar çatışmalarının sorunları büyüttüğünü ve çözümlerini zorlaştırdığını belirtti. Genel Başkanımız, sözlerine şöyle devam etti: “Sevgili gençler, sizler işte böyle bir çağın çocuklarısınız. Büyük olaylara, büyük mücadelelere, büyük değişimlere, büyük teknolojik devrimlere tanıklık ederek büyüyorsunuz. Siz büyürken, yaşam içinizdeki sıcak demire su katıyor. Şuna bütün kalbimle inanıyorum, yarın hayata atıldığınızda, eliniz ekmek tuttuğunda, bir aile kurup çoluk çocuğa karıştığınızda mücadeleye bizden daha donanımlı başlayacaksınız. Emin olun ki, işin başına siz geçtiğinizde yarınlarımız bugünden çok daha sağlam olacak… Buna yürekten inanıyorum. Evet, genç arkadaşlarım, her kuşak gibi sizleri de çetin bir mücadele bekliyor. Ama şanslısınız. Çünkü bu yolculuğa iki önemli donanımla çıkıyorsunuz. Bunlardan ilki kariyeriniz. İkincisi de bugünün dünyasından çıkardığınız dersler. Şunu sakın unutmayın, hayatınızın en büyük derslerini yaşarken alacaksınız. Kariyeriniz, kişiliğiniz, vicdanınız bu dersleri özümserken size yol gösterecek.”

“Sizin her biriniz bu ülkenin temellerine çakılan çelikten sütunlarsınız”

Genel Başkanımız, “Ben, tüm yaşamı emek mücadelesiyle geçmiş bir ağabeyiniz olarak bazı düşüncelerimi ve beklentilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Sevgili genç dostlarım, son zamanlarda, sık sık gündeme gelen, hepimizi üzen önemli bir konu var. O da eğitimli gençlerimizin Türkiye’mizden başka ülkelerde yaşam arayışına girme çabasıdır. Bakın, kaybettiğimiz her şeyi yerine koyabiliriz. Kaybettiğimiz zamanı telafi edebiliriz. Kaybettiğimiz parayı yeniden kazanabiliriz. Kaybettiğimiz işin yenisini bulabiliriz. Kaybettiğimiz hakları yeniden kazanabiliriz. Hatta ellerimizden kayıp giden hayatı bile yeniden yakalayabiliriz. Ama kaybettiğimiz gençliğin, kaybettiğimiz potansiyelin, kaybettiğimiz beyinlerin yerine yenisini asla koyamayız. Bu söylediklerimi lütfen dikkate alın. Siz bizim geleceğimizsiniz. Siz bizim umudumuzsunuz. Sizin her biriniz bu ülkenin temellerine çakılan çelikten sütunlarsınız” dedi.

“Benim de, sizin de bu ülkeye borcumuz var”

Kurultaya katılan öğrencilere Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir” sözünü hatırlatan Genel Başkanımız Uysal Altundağ, “Bu söz boşuna söylenmiş bir söz değildir. Gençlik, bir toplumun geleceği; geleceğinden de öte, bir milletin devamlılığını sağlayan en değerli hazinedir. Siz ne kadar çoksanız ve ülkenizi ne kadar çok seviyorsanız, biz o kadar varız demektir. Biz, işin başında olanlar, size daha iyi bir gelecek hazırlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Yarın sıra size gelecek. Siz de çocuklarınız için elinizden geleni, belki de daha fazlasını yapmak zorunda kalacaksınız. Sorunlarımızı birlikte aşacağız. Düşünün bir kere, biz hepimiz günümüz koşullarından çok daha zor şartlarda, yokluk içinde, yedi düvelle savaşarak kazanılmış bir ülkenin çocuklarıyız. Ve bu ülkeye borcumuz var. Benim de, sizin de bu ülkeye borcumuz var” dedi.

“Gençleri hayata karşı daha dirençli hale getirmek için adımlar attık”

Genel Başkanımız Altundağ, sendikamız Türk Metal’in bugün 294 bin üyesiyle emek ve hak mücadelesi veren, attığı her adımla örnek gösterilen ve geleceğe güvenle bakan bir sendika olduğunu belirtirken, üyelerimizin üçte birini 30 yaşın altındaki genç emekçilerin oluşturduğunu söyledi.

Son dönemde gerçekleştirilen örgütlenme faaliyetlerine değinen Genel Başkanımız, sendikamızın son bir yılda 44 işyerinde örgütlendiğini, bunların 15’inde toplu sözleşme imzalandığını, diğerlerinde ise sürecinin devam ettiğini belirtti. Bu başarının ve dinamizminin altında yatan en büyük değerlerden birinin genç üyelerimiz olduğunu ifade eden Genel Başkanımız, “İşte bu yüzden Genel Başkan olduktan sonra aldığım ilk karar, genç üyelerimiz için bir kurultay toplamak ve bu kurultayı geleneksel hale getirmek oldu. Bu adımı; genç emekçilerimizin ufkunu genişletmek, onların yaşadıkları çağı daha iyi algılayabilmelerine yardımcı olmak, onlara örgütlü sivil toplum bilinci kazandırmak, kazanımları ve tüm hakları için mücadele etmeyi öğretmek, sosyal sorumluluklarını anımsatmak, kısacası onları hayata karşı daha dirençli hale getirmek için attık. İlkini geçen sene 19 Mayıs’ta düzenlediğimiz, ikincisini de yine bu yıl aynı tarihte yapacağımız Türk Metal Sendikası Genç İşçiler Büyük Kurultayı’nın, metal emekçilerine olduğu kadar, Türkiye işçi sınıfına ve Türk gençliğine önemli katkılar yapacağına ve yaratacağı sinerjiyle yeni dinamiklere vesile olacağına yürekten inanıyorum. Ayrıca, benim ilk kararlarım arasında yer alan Türk Metal Akademi’yi de bundan 6 ay önce hayata geçirerek uzun soluklu eğitimler başlattık. Bu eğitimlerin, başta genç kardeşlerimiz olmak üzere, üyemiz olan tüm metal emekçilerine yeni ufuklar açacağına da inancım tamdır” şeklinde konuştu.

“Üretimi, yatırımı, verimliliği, büyümeyi, karlılığı konuşuyoruz; ama istihdamı, insanı, emeği ve emekçiyi konuşmuyoruz”

Kurultay’ın bu yılki konu başlığı olan “İkiz Dönüşüm”e de değinen Genel Başkanımız Uysal Altundağ, şöyle konuştu: “Tüm insanlığa yön veren bir süreçten söz etmek istiyorum. Aslında hepimiz biliyoruz bu süreçleri… Bazılarının bizzat içinde olduk. Nedir bunlar? Mekanizasyon, buhar gücü, elektrik, otomasyon, robotlar, dijitalleşme ve en nihayetinde yapay zekâ… Çok hızlı bir gelişim ve dönüşüm içindeyiz. Daha önce bilim kurgu romanları için bile hayal olan gelişmelere tanık oluyoruz. Mesela; akıllı robotlar, büyük veri kümeleri, nesnelerin interneti, üç boyutlu baskı, bulut teknolojileri... Bir süre önce hayal bile edilemeyen bu teknolojiler, şimdi birer birer sanayi üretiminin bir parçası olmaya başladı. Yakında da asli unsurlar haline gelecekler. Hedefler büyük. Bu teknolojiler sayesinde gelecek 10 yıl içinde yüzde 25’lere varan sanayi verimliliği hedefleniyor. Dile kolay, yüzde 25’lik sanayi verimliliği… Elbette bu verimlilik artışı büyümeye yansıyacak. Büyüme artışı da yatırımlara dönüşecek. Bunları tahmin etmek çok zor değil. Zor olanı şu,  dostlarım: Eskiden yatırım denildiği zaman mutlaka istihdam da gündeme geliyordu. Yeni iş imkânlarının yaratılması konuşuluyordu. Ama bunları artık neredeyse hiç konuşmuyoruz. Üretimi, yatırımı, verimliliği, büyümeyi, karlılığı konuşuyoruz; ama istihdamı, insanı, emeği ve emekçiyi konuşmuyoruz. Yani bizim için de, sizin için de sürecin yumuşak karnı işte tam burası. Yani istihdam meselesi… Yani ‘Emeğe, emekçiye ne olacak?’ sorusu… Bu noktada teknolojik gelişmelere karşı çıkmak bir çözüm olabilir mi? Elbette olamaz. Zaten, teknolojiye karşı gelmek, tarihin akışına direnmek mümkün değildir. O zaman yapmamız gereken, bu gelişmelerin insana, aileye, topluma, hatta bütün insanlığa zarar vermesini önlemektir. Çünkü emin olun, işsizlik bütün toplumsal hastalıkların sebebidir. Açlığın, yokluğun, yoksulluğun, çürümenin, bozulmanın, yozlaşmanın hepsinin ama hepsinin sebebi işsizliktir. İşsizlik umudun düşmanıdır. Toplumsal barışın, huzur ve istikrarın düşmanıdır. Onun için işsizliğe yol açacak herhangi bir gelişmeye ‘dur’ dememiz lazım. Hepimizin önceliği bu olmalıdır. Teknolojik gelişmelerin sosyal sonuçları iyi hesap edilmelidir. Sadece kar amacı güdülerek planlama yapılırsa bunun toplumsal maliyeti çok yüksek olur. İşsiz, umutsuz ve mutsuz kitleler, toplumsal barış ve huzur için en büyük tehdit olur.”

“Bir gün emekçilerle ilgili bir karar verme durumunda kalırsanız, bugünü hatırlayın”

Emeğin en kutsal değer olduğunu vurgulayan Genel Başkanımız Altundağ, kurultaya katılan genç öğrencilere bir kez daha seslenerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Mezun olduğunuzda siz de hayata birer emekçi olarak atılacaksınız. Belki bir tezgâh başında çalışmayacaksınız, büyük bir ihtimalle bir yüksek fırının önünde terlemeyeceksiniz. Ya da ekmeğinizi bir maden ocağında, yerin yüzlerce metre altında aramayacaksınız. Ama hayatın dirhem dirhem kazanıldığı bu yerleri, orada çalışan emekçileri, onların yaşam mücadelelerini, haklı davalarını bir dilim ekmek için döktükleri alın terini sakın aklınızdan çıkartmayın. Hani, size ihtiyacımız var dedim ya… İşte size asıl onların ihtiyacı var. Bir çalışma ekonomisi uzmanı olarak akademide, bürokraside, özel sektörde, sendikal hareketin içinde sizler de yerinizi alacaksınız. Hangi koltukta oturursanız oturun, aslında orada emekçiler için oturduğunuzu hep anımsayın. Özel sektörde bir insan kaynakları çalışanı ya da çalıştığınız birimin başı olabilirsiniz. Sorumluluğunuzun yalnızca işverene karşı olmadığını; işçilerin de haklarını savunmanız gerektiğine inanın. Onların alnında biriken her damla terin bu ülkenin kalkınmasında payı olduğunu hep anımsayın.  Eğer kariyerinize bir akademisyen olarak devam ederseniz, bu bilinci öğrencilerinize de aşılayın. Onların birer emek dostu olarak yetişmesini sağlayın. Ve bir gün emekçilerle ilgili bir karar verme durumunda kalırsanız, bugünü hatırlayın. Çektirdiğiniz fotoğraflara bakın burada Erdemir emekçileriyle, metal emekçileriyle birlikte geçirdiğiniz bu günü asla unutmayın. Sevgili öğrenci arkadaşlarım; işçi sınıfı ve sendikal hareket yani bizim hak ve emek mücadelemizin sizlerin katkılarına ihtiyacı var.”

***

Genel Başkanımız Altundağ’ın konuşmasının ardından gerçekleştirilen özel oturumda Oyak Maden Metalürji Grubu Stratejik Planlama ve Sürdürebilirlik Müdürü Zeynep Meşe Çankaya, “Sürdürebilirlik ve Demir Çelik Sektörü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

***

Kurultayın açılış programına, Gülüç Belediye Başkanı Sadık Recep Kaya, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Kandilli Belediye Başkanı Osman Çakmakoğlu, Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Akgül, Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Endüstriyel İlişkiler Müdürü Mustafa Kerem Çelebi, İnsan Kaynakları Direktörü Atilla Yelboğa, İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Sinan Bozkurt, Tat Metal İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Fatih Erdem Aka, İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü Deniz Altuğ, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Avni Yıldız, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Çelikoğlu, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa, Genel Başkan Yardımcılarımız Yusuf Ziya Odabaş, Mesut Erdem, Kdz. Ereğli Şube Başkanımız Altan Kalfa, Ankara 3 Nolu Şube Başkanımız Nihat Zengin, Sakarya Şube Başkanımız Olcay Meriç, Kocaeli Şube Başkanımız Özgür Koca, Düzce Şube Başkanımız Bünyamin Koç, Bolu Şube Başkanımız Aslan Yazıcı ile Erdemir, Tat Metal ve Ersem çalışanı çok sayıda üyemiz de katıldı.

***

Açılış programı ve özel oturumun tamamlanmasının ardından ilk oturuma geçildi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Görmüş’ün başkanlığında “İkiz Dönüşüm ve Etkileri” konu başlıklı altı sunum gerçekleştirildi. İlk oturumda Atatürk Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden öğrenciler tebliğlerini sundu.

Kurultayın “Dijital Dönüşüm ve Çalışma Hayatı-1” başlığıyla düzenlenen ikinci oturumunda Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Benli’nin başkanlığında Mersin Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’den öğrenciler sunumlarını yaptı.

İlk günün son oturumu Yalova Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’ın oturum başkanlığında “Dijital Dönüşüm ve Çalışma Hayatı-2” başlığıyla düzenlendi. Oturumda, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi’nden öğrenciler sunumlarını gerçekleştirdi.

Kurultayın ikinci günü Bursa Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysen Tokol’un başkanlığında düzenlenen oturum ile başladı. Kurultayın, “Yeşil Dönüşüm” başlıklı dördüncü oturumunda, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden öğrenciler sunum yaptı.

9. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’nın son oturumunda, akademisyenlerin ve sendikacıların katılımıyla bir genel değerlendirme yapıldı. Çankırı Karatekin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Öztuna ve TAEM Başkanı Ergin Dinç kurultayı değerlendirdi.

***

Kurultay, Erdemir Demir Çelik Fabrikasına düzenlenen teknik gezi ile tamamlandı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol