AKDENİZ BÖLGESİ SENDİKALARI “AKDENİZ ATÖLYESİ”NDE BİR ARAYA GELDİ
AKDENİZ BÖLGESİ SENDİKALARI “AKDENİZ ATÖLYESİ”NDE BİR ARAYA GELDİ

Türk Metal Sendikası ve İtalyan sendikal kuruluş SINDNOVA’nın ortaklaşa düzenlediği Akdeniz Atölyesi toplantısına, Türk Metal’in yanı sıra, İtalyan, İspanyol ve Fransız sendikalarından temsilciler, işveren vekilleri, otomotiv sektöründe örgütlü olduğumuz işyerlerinin baştemsilcileri ve temsilcileri ve uzmanlar katıldı.


Atölyenin açılışında konuşan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, “İşçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesi, ancak uluslararası düzeyde etkili olabilirse, başarılı olabilir” dedi.

Atölye çalışması sonucunda, Türk Metal Sendikası, İtalyan sendikal kuruluş SINDNOVA, İspanyol UGT Konfederasyonu’na bağlı MCA, İtalya CISL Konfederasyonu’na bağlı FIM ve Fransa’dan CFDT Konfederasyonu’na bağlı FGMM sendikaları ortak bir deklarasyon yayımladı.

Türk Metal Sendikası ile İtalyan sendikal araştırma kuruluşu SINDNOVA, “Otomotiv Sektöründe Teknolojik Buluşlar, Üretimin ve İşin Organizasyonu” adıyla bir Akdeniz Atölyesi çalıştayı düzenledi. 2-3- Eylül 2015 günlerinde Didim’de Büyük Anadolu Resort Otel’de gerçekleşen çalıştayın açılışında konuşan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; metal işkolunda yaşanan sorunları özetleyip, Türk Metal Sendikası’nın metal işkolunda sürdüğü mücadeleyi anlattı. “İşçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesi,  ancak uluslararası düzeyde etkili olabilirse, başarılı olabilir” diyen Kavlak, “Yani biz, hepimiz, uluslararası alanda bir işçi sınıfı dayanışmasını örgütleyebilirsek, bu dayanışmayı kalıcı hale getirebilirsek, bu sürece karşı başarılı olma şansımızı artırırız. Unutmayalım ki, işçi sınıfının uluslararası birliği ve örgütlü mücadelesi önemlidir. İster Fransız, İtalyan, Türk ya da İspanyol olalım, bizim kaderimiz ortaktır,  işte bu toplantılarımızın amacı budur. Dileğim, toplantımızın amacına ulaşmış olmasıdır. Bundan sonra daha çok birlikte olmamız gerekiyor. Mücadelemizi ortaklaştırmak adına, Türk Metal Sendikası üzerine düşeni yapacaktır” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra da SINDNOVA'dan Gianni Aliotti, programın amaçlarını özetleyen bir konuşma yaptı.

Atölye çalışmasında, küresel rekabete ve otomobil sektöründeki krize cevap verebilmek için sektördeki işin organizasyonu ve teknolojik gelişmeler, işçilerin sağlığı ve güvenliği için ergonomik bakış ve sonuçları, işyerinde işin ve teknolojik buluşların uygulanması açısından toplu pazarlık ve toplu pazarlığın rolü, Türkiye’de işyerinde işin ve teknolojik buluşların uygulanması açısından toplu pazarlık ve toplu pazarlığın rolü ile Türkiye’de işyerinde iş sağlığı ve güvenliği gibi konular ele alındı.

Türkiye'de otomotiv alanında üretim yapan fabrikalardan çok sayıda temsilci katılırken. İtalyan, Fransız ve İspanyol sendikacılarda toplantıda zaman zaman söz aldılar.

18 sunumun gerçekleştirildiği toplantıya, Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş ve Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, Genel Merkez eski yöneticilerimizden Süleyman Yıldırım ve İsmail Dursun, Türk-İş Genel Sekreter Yardımcısı Naci Önsal da katıldı.

İşveren temsilcilerinin de katıldığı Akdeniz Atölyesi toplantısına MESS Genel Sekreteri Hakan Yıldırımoğlu, MESS Dış İlişkiler Eğitim ve Projeler Bölüm Müdürü Fatih Tokatlı, BMC Otomotiv İnsan Kaynakları Direktörü Özlem Çarkoğlu, Ford Otosan Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Operasyonu ve Kocaeli Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü Ali Rıza Aksoy, Karsan Otomotiv İSG ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Ersun Şahin, MAN Türkiye A.Ş.  İnsan Kaynakları Direktörü Mustafa İskifoğlu, Mercedes Benz Türk İnsan Kaynakları Müdürü Salih Ertör, Otokar İnsan Kaynakları Müdürü Berent Ergin, Tofaş Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Cem Temizarabacı, Tofaş İnsan Kaynakları Direktörü Burhan Çakır, Tofaş Endüstriyel İlişkiler Uzmanı Ahmet İzmirli, Türk Traktör İnsan Kaynakları Direktörü Haluk Gümüşderelioğlu da katıldı.

Türk-İş Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Naci Önsal, Türk Metal Sendikası Baş Hukuk Müşaviri Taliphan Kıymaz ve İSG Uzmanımız Cem Snaet toplantıda sunum yaptı.

Atölye sonunda, katılan tüm sendikalar adına, aşağıdaki Sonuç Bildirisi, oybirliği ile kabul edildi.

Akdeniz Atölyesi

Otomobil Sektöründe Üretimin ve İşin Organizasyonunda Teknolojik Buluşlar.

Sonuç Bildirisi

Didim/Türkiye’de 2-3 Eylül tarihlerinde «Otomobil Sektöründe İşin ve Üretimin Organizasyonunda Teknolojik Buluşlar» konulu 2. Akdeniz Atölyesi toplanmış ve bu toplantıda, katılımcılar arasında toplu pazarlık ve sendikal deneyimlerin alışverişi gerçekleştirilmiştir.

Türk Metal Sendikası ve SINDNOVA tarafından düzenlenen toplantıya İtalya’dan FIM-CISL, Fransa’dan FGMM-CFDT ve İspanya’dan MCA-UGT sendikaları temsilcileri ile Türkiye’den otomotiv sektöründe örgütlü Türk Metal Sendikası işyeri temsilcileri ve otomobil sektöründeki en önemli işyerlerinin işveren vekilleri katılmışlardır. (FCA, TOFAŞ, RENAULT, MAN, GM).

Atölye çalışmaları esnasında katılımcılar, otomobil sektöründe yaşanmakta olan gelişmelerin, sektördeki iş ilişkileri  toplu pazarlık ve iş sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkilerini tartışmışlardır.

Tartışmalar son derece zengin, verimli ve katılımcı olmuştur. Atölye çalışmalarının olumlu sonuçları bu çalışmaların devamı ve yeni aktivitelerin planlanıp otomobil sektöründe katılımcı sendikalar arasında işbirliğini güçlendirmek için doğrudan ilişkilerin kurulmasını teşvik etmiştir.

Tüm katılımcılar,

Türk Metal Sendikası’na, Genel Başkanı Sayın Pavrul Kavlak’a ve bu atölyenin gerçekleşmesinde emeği geçen arkadaşlara en içten teşekkürlerini sunarak, Türk Metal ve SINDNOVA’yı, ilgili sendikalarla işbirliği yaparak, önümüzdeki aylarda yeni faaliyetler organize etmeye davet eder.

TÜRK METAL                    SINDNOVA              FIM-CISL

 

 

FGMM-CFDT                       MCA-UGT

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol