AKWEL GEBZE’DE ULUSLARARASI DAYANIŞMAMIZ SES GETİRDİ!
AKWEL GEBZE’DE ULUSLARARASI DAYANIŞMAMIZ SES GETİRDİ!

Kocaeli Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette gösteren Akwel Gebze Turkey Otomotiv A.Ş. işyerinde, Gebze Dilovası Şubemiz tarafından bir süredir yürütülen teşkilatlanma çalışmaları, işveren tarafından çeşitli yollarla engellenmeye çalışılıyordu. Akwel işvereni sendikamızın yürüttüğü teşkilatlanma faaliyetlerini öğrendikten kısa bir süre sonra 2 arkadaşımızı sendikal faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle işten çıkarırken, yine sendikamıza üye olan diğer arkadaşlarımız üzerindeki baskılarını da yoğunlaştırdı.

Sendikamız Türk Metal, Akwel Gebze çalışanlarına uygulanan baskılara dur demek ve işten çıkarılan arkadaşlarımıza destek olmak adına bugün (27.12.2019) fabrika önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına katılan Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, Akwel çalışanlarına bir çağrıda bulunarak; “Akwel Bursa işyerinde örgütlenmemizi tamamladık ve yetki tespiti için bakanlığa başvurumuzu yaptık. Bugün bakanlıktan resmi yetki belgesi elimize ulaştı. Bursa Akwel’de artık Türk Metal Sendikası var. Buradan Gebze Akwel işçilerine seslenmek istiyorum. Arkadaşlar, toplu iş sözleşmesi sürecine geçmek ve haklarınızı almak için sizi de aramıza bekliyoruz. Sizi de Türk Metalli olmaya davet ediyoruz.” dedi.

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ konuşmasına Akwel işverenine seslenerek devam ederken şunları söyledi: “Bugün şubede işten atılan kardeşimizle bir araya geldim. Kendisinin nasıl işten atıldığını ve kendisine neler söylendiğini dinledim. İşveren vekilleri, kendilerini çağırıyorlar ve diyorlar ki senin performansın çok düşük olduğu için işten çıkarılacaksın. Arkadaşa sordum peki bunun göstergesi nedir diye… Arkadaşın bordrosuna baktım tüm performans primlerini tam almış. Madem performansı düşüktü, tüm primlerini niye ödediniz. İnsanda biraz vicdan olur, insaf olur. Allah aşkına dalgamı geçiyorsunuz, performans olarak işyerinin en iyi adamının işine son veriyorsunuz. Sendikal sebeplerden dolayı arkadaşımızın işten atıldığı açıktır. Biz bugün avukat arkadaşlarımızın aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin savcılarına müracaatımızı yaptık. Sendikalı olmak anayasal bir haktır. Bu hakka karşı gelen tüm işveren ve vekilleri bugün savcılığa suç duyurusunda bulunarak şikâyet ettik. Ayrıca işten atılan arkadaşlarımız için iş mahkemesine, işe iade ve kötü niyet tazminatı davalarının bugünden itibaren açacağız. Her süreçte arkadaşlarımızın yanında olacağız.”

***

Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın konuşmasının ardından Fransız CGT Konfederasyonu'na bağlı Metal Işçileri Sendikası'nın Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nail Yalçın bir konuşma yaptı. Yalçın, konuşmasına Fransa’nın en büyük işçi konfederasyonunun desteğini ve dayanışma içinde olduğu göstermek için bugün burada olduklarını belirterek başladığı konuşmasında; “Bursa ve Gebze’de çalışan arkadaşlar zor durumda olduklarını öğrenimde, ilk olarak Fransa’da örgütlü olduğumuz Akwel Genel Merkezi’nde temsilcimizi aradık ve Gebze’de ve Bursa’da olanlardan haberdar ettim. Akwel Gebze’den sorumlu İnsan Kaynakları Yöneticisi ile görüştüm. Burada olan uygulanan baskılardan bahsettim. Bana bu konudan haberdar olmadıklarını söylediler. Fransa’da yılsonu tatili olduğu için daha fazla bilgi alamadık.  Ama yılbaşından hemen sonra Akwel CEO’sundan randevu talep ederek, Bursa’da ve Gebze’de yaşananlar hakkında kendisini haberdar edip, Bursa ve Gebze’de işten çıkarılan arkadaşlarımızın işe iadelerini talep edeceğim.” dedi.

***

Akwel Gebze fabrikası önünde gerçekleştirilen eylemde son olarak IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan bir konuşma yaptı. Özkan, konuşmasında; “143 ülkeden 50 milyon kardeşinizin selamlarını ve dayanışma dileklerini getirdim. Burada bir bayram var, bir haykırış var. Burada bir isyan var. Hepimiz hakkımızın, emeğimizin peşindeyiz. Bu sesi herkes duysun. Bizler mücadeleyi, dayanışmayı ve her türlü hak mücadelesini hayata geçirmeyi bir hayat meselesi olarak tercih ettik. Bugün burada uluslararası bir firma içerisinde temel haklarımızı, insan haklarımızı ve sendikal haklarımızı kullanmak istiyoruz. Bu haklarımız Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasında, kanunlarında ve uluslararası sözleşmelerde kayıt altına alınmıştır. Her işçi kendi isteğiyle ve arzusuyla bir sendikaya üye olma hakkına sahiptir. Bu evrensel bir haktır ve buna hiçbir hükümetin müdahale etmesi söz konusu olamaz.” dedi.

***

Bilindiği üzere sendikamız Akwel Bursa Turkey Otomotiv A.Ş. işyerinde teşkilatlanma faaliyetleri yürütürken, Akwel işvereni daha önce de Bursa fabrikasında teşkilatlanma çalışmalarımızı engelleyebilmek adına sendikamıza üye olan 2 arkadaşımızı işten çıkarmıştı. Fakat işveren tarafının tüm engellemelerine rağmen sendikamız Akwel Bursa Turkey Otomotiv A.Ş. işyerinde, toplu iş sözleşmesi yapmaya yeterli çoğunluğu sağlayarak yetki tespiti belgesini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan almıştı.

***

Akwel Gebze fabrikası önünde düzenlenen basın açıklamasına Gebze Dilovası Şube Başkanımız İsmail Çiçek, Gebze 1 Nolu Şube Başkanımız Mustafa Teke, İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanımız Serkan Gül ile Gebze ve İstanbul Anadolu Yakası bölgesinde örgütlü olduğumuz işyerlerinden çok sayıda üyemiz katıldı. Basın açıklamasına katılan üyelerimiz tek bir ağızdan işverene seslenerek, işten atılan arkadaşlarımızın tekrar işe alınması çağrısında bulundu.  Basın açıklamasına katılan üyelerimiz, “Akwel İşçisi Yalnız Değildir, Zafer Direnen Emekçinin Olacak, Yaşasın Sınıf Dayanışması Yaşasın Onurlu Mücadelemiz, İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız, Direne Direne Kazanacağız, Sendika Hakkımız Engellenemez,  Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız ve İş Ekmek Yoksa Barış da Yok” sloganları ile işveren protesto edilirken, Akwel çalışanlarının yanlarında olduklarını bir kez daha gösterdiler.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol