ANKARA ŞUBEMİZİN 3. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI
ANKARA ŞUBEMİZİN 3. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI

Ankara Şubemizin 3. Olağan Genel Kurulu 15 Haziran 2021 Salı günü Anadolu Hotels Downtown Ankara da toplandı. Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilen genel kurulda, Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkanvekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Halil Faki Erdal ile Ankara 3 Nolu Şube Başkanımız Nihat Zengin yürüttü. 

Genel Kurulda Divan Başkanı olarak delegelere seslenen Genel Başkanımız Kavlak, pandemi sürecinde yaşanılan zorlukları dile getirerek konuşmasına başlarken, “Türkiye için canını hiçe sayarak üreten hiçbir koşulda tezgâhını terk etmeyen Türk Metal üyesi çalışkan ve onurlu emekçilerle birlikte yürümek benim için en büyük mutluluk ve gurur kaynağıdır” dedi.

Bu salgın döneminde hiç boş durmadık

Salgın döneminde sendikaların öneminin bir kez daha görüldüğünü kaydederek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Emekçiler için gerçek kurtuluşun anahtarı sendikal örgütlenmedir. Örgütlü işçiler bu süreci neredeyse kayıpsız atlatırken, en az zararla bu zorlu dönemden geçerken, örgütsüz işçiler işlerini kaybettiler. Ücretsiz izne çıkarıldılar, ücretlerini, sosyal haklarını yitirdiler. Yaşanan krizin bedelini ne yazık ki, onlar ödemek zorunda kaldılar. O nedenle bizlere düşen görev örgütsüz metal emekçilerini sendikamızın çatısı altında toplamaktır. Onları da sendikal güvenceye kavuşturmak, hak ve özgürlüklerini korumaktır. Bu, bizim için vazgeçilemez bir görev, onun da ötesinde emekçilere karşı sorumluluğumuzdur. Biz de o sorumluluktan hareketle bu salgın döneminde hiç boş durmadık. Çeşitli illerimizde 60 civarında yeni işyerinde örgütlendik. Yaklaşık 15 bine yakın arkadaşımızı ailemize kattık. Ankara Şubemiz bir önceki genel kurulundan bu yana 6 olan işyeri sayısını 9’a 2784 olan üye sayısını 5335’e çıkarmış” dedi.

Türkiye yüzde 7 büyürken, işgücünün milli gelirden aldığı pay 4,5 puan birden düştü

Genel Başkanımız Kavlak, ülkemizin ekonomik anlamda zor bir dönemden geçtiğini fakat bu zor dönemde zorlukların birlikte göğüs gerilmediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Ülkemiz ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. İçinden geçtiğimiz salgın dönemi bu zorluğu daha da artırdı. İşsizlik aldı başını gitti. Enflasyon yeniden çift haneli rakamlara ulaştı. Hayat pahalılığı durdurulamıyor. Ekonomik açıdan zor bir dönem yaşanıyor. Peki, biz bu zorlukları hep birlikte mi göğüslüyoruz? Hayır. Sıkıntıya, milletçe birlikte mi katlanıyoruz? Ne yazık ki, hayır. Bakın geçenlerde resmi olarak açıklandı. Ülkemiz yılın ilk üç ayında yüzde 7 oranında büyümüş. Çok güzel ülkemiz adına mutluluk verici bir gelişme. Tamam da, Türkiye yüzde 7 büyürken bize ne olmuş?  Bizim ekmeğimiz küçülmüş, soframızdaki aşımız azalmış, ülke büyümüş, gelir artmış ama o artış bize değil, zenginlere yansımış. Türkiye yüzde 7 büyürken, işgücünün milli gelirden aldığı pay 4,5 puan birden düşmüş. Pasta büyümüş ama emekçinin dilimi küçülmüş”

Türk Metal’in iki eli sizin yakanızdadır

Genel Başkanımız Kavlak, ülkemizde sendikalaşma konusunda yaşanan zorluklara değinerek konuşmasına devam ederken, “Soruyorum herkese bu ülkede sendikalaşma hakkı var mı? Var. Anayasal bir hak mı? Evet, anayasal bir hak... Peki, biz bu hakkımızı özgürce kullanabiliyor muyuz? Hayır, kullanamıyoruz. Bu pandemi sürecinde işyerlerinde nasıl örgütlenme mücadelesi verdiğimizi, arkadaşlarımızın karakışta fabrika önünde nasıl yattığını herkes gördü. Hepiniz bunlara şahit oluyorsunuz. Ankara Şubesi olarak Europower’da örgütlendik. 19 Mart’ta yeterli çoğunluğa ulaştık.  Bakanlık’tan yetki tespit belgesini aldık. Peki, ne oldu? İşverenin durumu öğrenince arkadaşlarımızı işten attı. Toplam 11 arkadaşımızı Kod-29 bahanesiyle işten çıkardı.  İşyerinde baskıya, tehdide devam etti.  Buradan o sendika düşmanı işverenlere sesleniyorum. Kış günü sokağa attığınız o işçilerin elleri sizin yakanızdadır. Onların bebelerinin vebali sizin boynunuzdadır. Sizi unutmayacağız. Türk Metal’in iki eli sizin yakanızdadır… Yakanızdadır” dedi. Genel Başkanımız sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi buradan soruyorum, sendikalaşma hakkını engelleyenlere Ceza yasamızda hapis cezası var mı? Evet, var. Peki, bunca yıldır, sadece sendikalaştıkları için işinden atılan, ekmeğinden olan dünya kadar işçi varken, siz hiç hapis yatan bir işveren duydunuz mu? Duymadınız… Duyamazsınız… Bu düzen, işte böyle bir düzen, bu yasalar birilerine işlemez. Birileri bedel ödemez. Bedel ödeyen yine emekçiler olur. Sendikaya üye olan işçi Kod 29’la işten atılır ama işverene hiçbir şey olmaz. Olan yine bize olur.”

Konuşmasında yeni anayasa  çalışmalarına da değinen Genel Başkanımız Kavlak, kısa bir süre önce İcra ve İflas Kanununda işçi alacakları ile ilgili yapılan düzenlemeye dikkat çekerek, “TÜRK-İŞ Yönetimi olarak  geçtiğimiz aylarda, Çalışma Bakanımızla, Adalet Bakanımızla, Ekonomi ve Maliye Bakanımızla toplantılar yaptık Bu toplantılarda sayın bakanlarımıza bir konuyu daha ilettik. O da işçi alacakları sorunuydu. Bir işveren iflas ediyor, fabrikasını kapatıyor herkes alacağını alıyor. Ama işçilerin kıdem gibi alacaklarına bir türlü sıra gelmiyor. Bunu düzeltin dedik. Haklısınız, bu bir haksızlık dediler. Ancak geçtiğimiz günlerde İcra İflas Kanununda yeni bir düzenleme yaptılar. İşçi alacaklarını banka borçlarının arkasına üçüncü sıraya attılar. Yahu yazıktır, günahtır. Ne istiyorsunuz bu insanlardan emeğiyle zar zor geçinen bu işçiler, bankalardan daha mı önemsiz? Bankalardan daha mı değersiz? Soruyorum, daha mı değersiz bu insanlar?” dedi.

Eylül başında da düğmeye basacağız.

Konuşmasına yakında başlayacak Türk Metal-MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecine değinerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak, son iki dönem toplu iş sözleşmesi sürecinde elde edilen büyük başarıların ardından, sendikamızın yeni bir zafere daha yelken açma hazırlığı içinde olunduğu dile getirerek şunları söyledi: “Türk Metal olarak 31 Ağustos 2021 günü sona erecek MESS Grup Toplu İş Sözleşmemizin ardından imzalayacağımız yeni sözleşmemiz için şimdiden kolları sıvadık. İçinden geçtiğimiz zor koşulları da dikkate alarak, daha güzel bir gelecek, refah içinde, insan onuruna yaraşır bir yaşam için bu sözleşme döneminde de sizlerle birlikte mücadele edeceğimizden kuşkunuz olmasın. Bu toplu iş sözleşmesi döneminde, üretime yaptığımız önemli katkıdan hakça payımızı almak için ne gerekiyorsa yapacağız, ücret ve sosyal haklarda hak ettiğinize inandığımız artışı sağlamak için çaba göstereceğiz. Hazırlıklara bu ay itibarıyla başladık. İşyerlerindeki anket uygulamamız hızla devam ediyor. Sendikamızın araştırma merkezi tarafından hazırlanan anketlerin geri dönüşü tamamlandı. Profesyonel bir şirkete yaptırdığımız anket ise devam ediyor. Böylece sizlerin sözleşme hakkındaki görüşlerini ve beklentilerinizi öğreneceğiz. Ardından da taslağımızı hazırlayacağız. Eylül başında da düğmeye basacağız.”

Ölümüne çalıştık. Canımız pahasına çalıştık.

Salgın sürecinde, emekçilerin canları pahasına çarkları döndürdüğüne dikkat çekerek konuşmasını sonlandıran Genel Başkanımız, “Şunu unutmayın, bu ülkeyi yönetenlerin de işverenlerimizin de siz emekçilere karşı sorumlulukları var. Yalnızca sorumlulukları da değil. Pandemi koşullarında canı pahasına çalışan sizlere bu ülkenin, borcu var. En zor koşullarda devletine sahip çıkan, bedel ödeyen, şehitler veren bu toprakların çocuklarına herkesin borcu var. Yalnız devletimizin değil, çarkları dönen, üretim rekorları kıran, pandemi sürecinde karlarını ikiye katlayan patronların da sizlere borcu var. Bu öyle kuru kuruya bir teşekkürle geçiştirilecek bir borç değildir. Büyük bir borçtur. Az kaldı. O günler geliyor. Bu borç çok yakında kak ettiğiniz biçimde tahsil edilecektir. Hiç merak etmeyin. İşverenlerimiz, çarkları dönenler, biz ölümüne üretirken, hayatımız pahasına çarkları döndürürken, salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızı toprağa verip, tezgâhlarımıza geri dönerken, karlarına kar katanlar, sizlere olan borcunu ödeyecektir. Ödeyecektir. Çünkü biz ölümüne çalıştık. Canımız pahasına çalıştık. Bu sözümü unutmayın. Çünkü bu sonbaharda başlayacağımız toplu sözleşme görüşmelerinde, temel sloganımız bu olacaktır… Ölümüne çalıştık. Canımız pahasına çalıştık” dedi.

 

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan TürkTraktör İnsan Kaynakları Direktörü Osman Özdemir, Karel A.Ş. İnsan Kaynakları Direktörü Yüksel Keser ve Arçelik A.Ş. İnsan Kaynakları Yöneticisi Ali Orhan genel kurul delegelerine başarı dileklerini sunduğu bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Ankara Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde Arçelik Bulaşık Makinesi İşletmesinden Funda Yeşilyurt ile TürkTraktör işyerinden İsmail fidan söz alarak birer konuşma yaptı.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında MESS Ankara Bölge Temsilcisi Ozan Mimaroğlu, TürkTraktör İnsan Kaynakları Müdürü Ali Katipoğlu, Bauer Casing Üretim Müdürü İlhan Yazanel, Bauer Casing İnsan Kaynakları Müdürü Alper Seler, Özçelikler İnsan Kaynakları Müdürü Serkan Çallı, Arçelik A.Ş. İnsan Kaynakları Yöneticisi Ali Orhan, Genel Başkan Yardımcılarımız Yusuf Ziya Odabaş ile Uysal Altundağ, Genel Mali Sekreterimizi Murat Salar ve Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz da yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına İbrahim Biçer, Şube Sekreterliğine Mustafa Ertekin, Şube Mali Sekreterliği İbrahim Semiz, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Mehmet Emre Demir ve Şube Eğitim Sekreterliğine Murat İlkbahar seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol