ASLIYÜCE: TÜRK İŞÇİSİ ADALET İSTİYOR
ASLIYÜCE: TÜRK İŞÇİSİ ADALET İSTİYOR

İstanbul Anadolu Yakası Genel Kurulu’nda konuşan Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Aslıyüce Dünyada en fazla çalışan ülkelerden birinin Türkiye olmasına rağmen Türk işçisinin hak ettiği kadar kazanamadığını dile getirdi. Türk İşçisinin adalet istediğini belirtti.


İstanbul Anadolu Yakası Genel Kurulu’na katılan ve Divan Başkanı seçilen Genel başkan Yardımcımız Muharrem Aslıyüce burada yaptığı konuşmasında ülkemizde yaşanan gelir adaletsizliği ve vergi adaletsizliğine değindi. Yılda ABD’de 1787 saat, AB ülkelerinde 1500 saat, OECD ortalamasında 1776 saat, Almanya’da ise 1400 saat çalışıldığını ifade eden Aslıyüce Türkiye’de ise 1877 saat çalışıldığını söyledi. Buna rağmen gelire bakıldığında Türk işçisinin bu sayılan ülkelerden çok daha düşük ücretle çalıştığını, ortalama işçi ücretleri sıralamasında dünyada 72. Sırada olduğunu belirtti.

Kazançta adaletin sağlanmadığı ülkemizde Kamuda işe giriş; 1700 TL olurken; özel sektörde 803 TL, açlık sınırımız 1032 TL ve yoksulluk sınırımız 3361 TL diyen Aslıyüce; “Kayıt dışı çalışıldığında, Anadolu’nun pek çok yerinde asgari ücretin dahi altında işçi çalıştırılıyor, işçi mecbur kabul ediyor, biliyor ki kabul etmezse aç kalacaktır, çünkü iş yok” şekilde konuştu.

Gelir adaletsizliğine değindikten sonra vergi adaletsizliğinin de çalışanları zor durumda bıraktığının altını çizen Aslıyüce; “kazanırken de harcarken de vergi adaleti istiyoruz” dedi. Aslıyüce konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Kazanırken doğrudan gelir vergisi kesiliyor, Türkiye’nin vergi konusunda en namuslu kesimi ücretli çalışanlardır. Bu ülkede futbolcusundan, sanatçısından, avukatından, doktorundan daha fazla vergi ödüyor bir asgari ücretli… Aynı zamanda harcarken de Türk işçisi adalet istiyor. İşçinin en çok harcama yaptığı kalemler; temel tüketim maddeleridir. Bu kalemlerde % 18 vergi kesilirken, zenginlerin tüketim kalemlerinde örneğin mücevheratta, pırlantada % 0 vergi uygulanıyor, bu adaletsizlik değildir de nedir?

Aslıyüce; son dönemde dünyada yaşanan gelişmelere de değindi. Özellikle Müslüman ülkelerin doğrudan bir tehdit altında olduğunu söyleyen Aslıyüce; “Nerede bir karışıklık varsa, iç savaş varsa, emperyalizmin saldırısına uğramış bir ülke varsa, hepsi Müslüman ülkeler.  Bu tehdide karşı Müslüman ülkeler birlik içinde olmalı, çok çalışmalı, uyanık olmalıdır, yok etmek isteyenlere fırsat vermemelidir” dedi.

Konuşması sık sık alkışlarla ve sloganlarla kesilen Aslıyüce; sendikaların bu adaletsizlikleri gidermede önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Ülkemizde sendikacılığın gün geçtikçe zayıfladığına dikkat çeken Aslıyüce; tek çarenin güçlü sendikaların çatısı altında birleşmek olduğunu ve hangi sendika sorusuna en iyi cevap olan sendikaların ayakta kalabileceğini belirtti, E – Devlet uygulamasının 7 Kasım’da yürürlüğe gireceğini de hatırlattı.

Aslıyüce’nin konuşmasının ardından Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; İstanbul Anadolu Yakası Kongresinin yapıldığı salona canlı yayınla bağlandı. Çimse İş Kongresinde yaptığı konuşma aynen buradaki delegeler ve misafirler tarafından izlendi. Ayrıntılar için tıklayın

İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Genel Kurulu’na Genel Sekreterimiz Yücel Yücel sendikamıza bağlı şubelerimizin başkanları da katıldı. İşverenlerden, sendikalardan, sivil toplum örgütlerinden ve basından pek çok kişi kongreye ilgi gösterdi.

Kongreye Şube Başkanlığı’na Halil Faki Erdal, Şube Sekreterliği’ne Muammer Öncel, Şube Mali Sekreterliği’ne Serkan Gülden oluşan tek liste sunuldu.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol