AVRUPA-AKDENİZ DAİMİ KONFERANSI HAZIRLIK TOPLANTISI YAPILDI
AVRUPA-AKDENİZ DAİMİ KONFERANSI HAZIRLIK TOPLANTISI YAPILDI

Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları 4. Daimi Konferansı'nın (EMUIC) hazırlık toplantısı, 17 Haziran 2021 Perşembe günü video konferans yöntemiyle yapıldı. İlki 2017 yılında gerçekleştirilen, 2020 yılında dördüncüsü planlanan Avrupa Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı, pandemi koşulları nedeniyle ertelenmişti. Avrupa-Akdeniz bölgesinde metal sektöründeki sendikalar arasındaki işbirliği ve dayanışmayı geliştirip güçlendirmeyi hedefleyen Konferans öncesinde düzenlenen hazırlık toplantısında, 4. Konferansın yeri, zamanı ve içeriği ele alındı.

Hazırlık toplantısı, Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı Koordinatörleri Yücel Top ve Barbara Arsieni’nin, konferansın içeriği ve işleyişine yönelik gerçekleştirdikleri sunumlarla başladı.

Toplantı’nın ilk bölümünde, Eylül ayında gerçekleştirilecek olan IndustriAll Küresel Sendika’nın 3. Genel Kurulu ile ilgili katılımcıların görüşleri paylaşıldı. Bu bölümde ilk sözü alan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, toplantıda ilk kez yer alan Belçika metal sendikası ACV-CSC METEA temsilcilerini selamlayarak başladığı konuşmasında, son dönemde sendikalar arasında uluslararası işbirliği ve dayanışmanın önemli ölçüde geliştiğini belirterek, “İşçi sınıfının ortak hedefleri için mücadele eden sendikalar olarak, Avrupa sendikal hareketi içinde güçlü bir grup olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu birlikteliğimiz bizim için çok değerli” dedi.

Genel Başkanımız Kavlak, IndustriAll Küresel Sendika’nın yaklaşan 3. Genel Kurulunda aday olması muhtemel isimler hakkındaki görüşlerini de paylaşarak şöyle devam etti: “Bizler hepimiz IndustriAll Küresel ve Avrupa örgütlerinin üyeleriyiz. Bugüne kadar grup olarak karar alma süreçlerinde çok da etkili olmadık. Avrupa örgütümüz kongresini yaptı. Bu kongre öncesinde de bir araya gelerek ortak bir hedef belirlemedik. Ancak şimdi küresel örgütün kongresi yaklaşıyor. Bu kongre öncesinde bir araya gelmiş olmamızı bu açıdan önemsiyorum. Belki bu toplantıda, belki sadece bu gündemle yapacağımız başka bir toplantıda, bu kongrede hangi mesajları vereceğimizi, aramızda nasıl bir işbölümü yapacağımızı konuşmalıyız diye düşünüyorum. Benim kişisel düşünceme göre, küresel örgütümüzün gelecekte hangi politik önceliklere sahip olması gerektiğini, nasıl yönetilmesine ihtiyaç duyduğumuzu tartışmalıyız. Her birimizin elbette ki kendi görüşleri var. Bunlar hepimiz için önemli ve değerli.  Ancak görüşlerimizi ortak bir düşünceye dönüştürebiliriz. Özellikle bu kongrede grup halinde davranarak gündeme katkıda bulunabiliriz. Bizim grubumuz hem üye sayısı hem de aidat ödeme bakımından son derece güçlü bir grup. Örneğin, Türkiye’den üye olan 17 sendika bizimle birlikte. Fransa’daki üç sendika burada bizimle birlikte. Aynı durum İspanya ve İtalya için de geçerli.  O halde uluslararası örgütlerimizde gerekli ağırlığı koymalıyız. Diğer bütün sendikalar kulak kesilip bizim ne düşündüğümüzü merak etmeli.”

Konuşmasında, Avrupa-Akdeniz Daimi Konferansına üye ülkelerdeki sendikaların da birlikte hareket etmesi gerektiği vurgulayan Genel Başkanımız Kavlak, “Kısa bir süre sonra bir toplantı daha yaparak, ortak stratejimizi ortaya koyalım.  Küresel sendika kongresi için ortak bir manifesto hazırlayalım.  Nasıl bir Küresel Sendika istediğimizi ortaya koyalım. Kendi ulusal konfederasyonlarımız içerisinde, diğer işkollarındaki sendikalarımızı da buna dâhil edelim.  Ardından küresel örgütümüzün başkanı ile görüşüp birliğimizi ve dayanışmamızı kendisine hissettirelim. Uzun yıllar sürecek güçlü işbirliğimizin yeni bir aşamasını hep beraber hayata geçirelim” diye konuştu. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından diğer sendikaların temsilcileri de görüşlerini paylaştı.

***

Toplantının ikinci bölümünde 4. Avrupa-Akdeniz Daimi Konferansı’nın yer, tarih ve içeriği ile ilgili görüşler paylaşıldı. Bu bölümde de söz alan Genel Başkanımız Kavlak, sendikamızın görüşlerini şöyle dile getirdi: “Artık gelenekselleşen Avrupa-Akdeniz Konferansımızı 2020 yılında, ne yazık ki yapamadık. Duruma bakılırsa, 2021 yılı da böyle geçecek. Akdeniz havzasında oluşturduğumuz bu birlik, bizim için çok önemli bir kazanım oldu. Hem örgütlenme mücadelelerimizde hem de uluslararası ilişkilerimizde önemli mesafeler almamızı sağladı. Avrupa-Akdeniz metal sendikaları olarak çok verimli toplantılar yaptık. Önemli konuları tartıştık, o nedenle geçen toplantımızda da belirttiğim gibi ben bu birlikteliğin mutlaka devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.”

4. Avrupa-Akdeniz Daimi Konferansının düzenlenmesine ilişkin iki olasılığın üzerinde durulması gerektiğini belirten Genel Başkanımız Kavlak, “Ya 2021 yılının sonbaharında internet üzerinden bir toplantı yapacağız ya da salgın koşullarının hafiflemesi ve uluslararası uçuşların başlamasıyla birlikte yüz yüze toplantımızı yapmak için 2022 yılını bekleyeceğiz” dedi.

***

Avrupa Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları 4. Daimi Konferansı’nın hazırlık toplantısına, sendikamız Türk Metal’in yanı sıra, İtalyan FIM-CISL, FEMCA CISL ve FLAEI CISL, İspanyol FI-USO ve UGT-FICA, Fransız FGMM, FO METAUX ve CFE-CGC Metallurgie, Alman IG-BCE ile Belçika’dan ACV- CSC METEA metal sendikalarından temsilciler katıldı. Toplantıya Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ile birlikte Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar, Genel Başkan Danışmanımız Helmut Lense ve Dış İlişkiler Daire Başkanımız Burak Ekmekçioğlu da katıldı.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol