AVRUPA-AKDENİZ METAL SANAYİ SENDİKALARI DAİMİ KONFERANSI DİDİM’DE TOPLANDI
AVRUPA-AKDENİZ METAL SANAYİ SENDİKALARI DAİMİ KONFERANSI  DİDİM’DE TOPLANDI

Sendikamız Türk Metal’in, İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL ile İtalyan Sendikaları Geliştirme Derneği Sindnova ile birlikte düzenlediği Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı bugün (10.05.2018) Didim’de başladı. Sendikamızın ev sahipliğinde düzenlenen konferansa İtalyan, İspanyol, Fransız, Sırp, Boşnak, Kosovalı, Karadağlı, Arnavut, Bulgar, Makedon ve Tunuslu sendikacılar katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Genel Başkanımız Pevrul Kavlak yaptı. Dünya’nın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal durumu değerlendirerek konuşmasına başlayan Genel Başkanımız Kavlak; “Dünya işçi sınıfının daha çok paylaşmaya, dayanışmaya, birlik ve beraberlik gibi değerlere ihtiyacı var. Yaşadığımız tarih bize gösterdi ki işçi sınıfı bir araya gelmeden, emeğiyle geçinenler birleşmeden, dayanışmadan tüm bu kötülükleri yaratan düzene karşı mücadele edemezler. Bu sorunlarla başa çıkamazlar. O halde biz her şeye rağmen toplumcu, paylaşımcı, dayanışmayı esas alan insanları, özellikle de işçileri birliğe ve mücadeleye çağıranlar olmalıyız. Gücünü örgütlülükten alan sendikalar olarak bu kardeşlik sofrasını daha da güçlendirmeliyiz.” dedi.

Konuşmasına batılı ülkelerin geçtiğimiz yıllarda küreselleşmenin etkisiyle üretimlerini, emeğin daha ucuza olduğu bölgelere kaydırdığına dikkat çekerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak,  günümüzde ise Endüstri 4.0 ile batılı ülkelerin hiç işçi olmadan daha verimli ve daha kaliteli üretim umuduyla, üretimlerini yeniden Avrupa’ya döndürmeyi hedeflediğine belirterek Avrupa-Akdeniz metal sendikaları şu şekilde uyardı; “Teknolojiye karşı gelmek tarihin akışına direnmek mümkün değildir. O zaman yapmamız gereken bu gelişmelerin insana, aileye, topluma hatta bütün insanlığa zarar vermesini önlemektir. Çünkü emin olun işsizlik bütün toplumsal hastalıkların sebebidir. Açlığın, yokluğun, yoksulluğun, çürümenin, bozulmanın, yozlaşmanın, hepsinin ama hepsinin sebebi işsizliktir. İşsizlik umudun düşmanıdır. Toplumsal barışın, huzur ve istikrarın düşmanıdır. Onun için işsizliğe yol açacak herhangi bir gelişmeye dur dememiz lazım. Hepimizin önceliği bu olmalıdır. Teknolojik gelişmelerin sosyal sonuçları iyi hesap edilmelidir. Sadece kâr amacı güdülerek planlama yapılırsa bunun toplumsal maliyeti çok yüksek olur. İşsiz, umutsuz ve hoşnutsuz kitleler toplumsal barış ve huzur için en büyük tehdit olur.” dedi.

Genel Başkanımız Kavlak, teknolojik gelişmelerin ve Endüstri 4.0’ın emek dünyasına vereceği zararın etkisini azaltmak için sendikaların birlikte mücadele etmesinin önemine değinerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Küreselleşme sürecinde tüm dünyada işçi hak ve özgürlüklerine yönelik saldırılar karşısında işçi sınıfının birliğinden, bütünlüğünden ortak mücadelesinden başka kurtuluşumuz yoktur. O nedenle ben Akdeniz coğrafyasında ve tüm dünyada bu birliğin ve dayanışmanın artarak güçlenmesini diliyor. Türk işçilerinin tüm dünya işçilerine dayanışma ve kardeşlik duygularını iletmekten mutluluk duyuyorum. Güzel ve umutlu günlerin barış ve huzur dolu bir dünyanın, bizleri beklediğine inanıyorum.  Onu kuracak olan bizleriz. Bunun için sonuna kadar savaşmaya. Mücadele etmeye, inançlı, kararlı ve hazırız. Umudunuzu asla kaybetmeyeceğiz. Gücümüzü birliğimizden alacağız.” 

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından kürsüye Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci çıktı. Değirmenci, konuşmasında Çelik-İş Sendikası ile Türk Metal Sendikası arasında son dönemde sağlanan birlik ve beraberliğin önemine değinerek, “Asıl olanın, işçilerin hak ve menfaatleri olduğu düşüncesiyle, rakip olmanın ötesinde, birlikte hareket etmenin kararını vererek, Türkiye’de yeni bir dönemin kapılarını aralamış olduk.” dedi.

Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı açılış programı, İtalyan Sendikaları Geliştirme Derneği Sindnova’dan Claudio Arlati ile İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Gianni Aliotti’nin yaptıkları konuşmalar ile tamamlandı.

Sendikamız Türk Metal’in ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa-Akdeniz Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’na Çelik-İş Sendikası, İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL,  İtalyan Sendikaları Geliştirme Derneği Sindnova, İtalyan Whirpoll, İtalyan Fiat Chyresler, Bosna Hersek Metal Sendikası, Sırbistan Endüstri Sendikası, Sırbistan Otonom Metal Sendikası, Sırbistan IER Nezavisnot Sendikası, Sırbistan Bağımsız İşçiler Sendikası, Karadağ Metal Sendikası, Kosova SPMK Sendikası, Fransa CFDT Konfederasyonuna bağlı FGMM Metal Sendikası, Fransız Renault, İspanya UGT-FICA Sendikası, İspanya USO Sendikası, Arnavut FSPISH Metal Sendikası, Bulgaristan SFMM-PODKREPA Sendikası, Tunus FGME-UGTT Sendikası ile Makedonya SIER Sendikalarından temsilciler katıldı.

Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’na IndustriALL Avrupa’dan Ekonomi Danışmanı Guido Nielsen, İtalya Brescia Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Mutinelli, İtalya Milano Üniversitesi’nden Prof. Dr. Luciano Griso, EURISPES Direktörü Dr. Marco Ricceri, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Genel Başkan Yardımcılarımız Mesut Gezer ile Yusuf Ziya Odabaş, Genel Sekreterimiz Av. Taliphan Kıymaz, Türk Metal Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Naci Önsal ve çok sayıda davetli katıldı.

Avrupa-Akdeniz Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı, 10-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında Didim Büyük Anadolu Resort Hotel’de düzenlenecek beş çalışma oturumu ile tamamlanacak.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol