AVRUPA-AKDENİZ METAL SANAYİ SENDİKALARI DAİMİ KONFERANSI DİDİM’DE TOPLANDI!
AVRUPA-AKDENİZ METAL SANAYİ SENDİKALARI DAİMİ KONFERANSI DİDİM’DE TOPLANDI!

Sendikamız Türk Metal ile İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL ve İtalyan Sendikaları Geliştirme Derneği Sindnova’nın birlikte düzenlediği Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’nın 3’üncü toplantısı 3-5 Ekim 2019 tarihleri arasında Didim’de toplandı.

Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı Genel Başkanımız Pevrul Kavlak'ın gerçekleştirdiği açıış konuşması ile başladı. Genel Başkanımız Kavlak, Avrupa-Akdeniz Metal Sanayileri Sendikası Daimi Konferansı’nın kuruluş aşamasına değinerek başladığı konuşmasında; “Mutlulukla ifade etmek isterim ki bu toplantılarımız artık bir geleneğe dönüşmüştür. Anlamı her geçen gün daha da derinleşmiştir. Bu yıl İlk kez katılan ülkelerin ve ilk kez katılan sendikaların varlığı bizi gelecek adına umutlandırmıştır. Aynı denizin etrafında yaşayan ortak bir kaderi paylaşan bizlerin her geçen gün artan sorunlarımızı paylaşmak, birlikte tartışmak,  ortak çözümler üretmek adına bir araya gelmesi, aynı kardeşlik sofrasında buluşması hepimiz için çok önemli bir adımdır.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasında satırbaşları;

“IndustriALL üyeliği bizim için önemli bir mücadele hattı olmuştur.”

Konuşmasına sendikamız Türk Metal’in kısa bir sürece önce IndustriALL Küresel’e üye olduğunu hatırlatarak devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Türk Metal Sendikası için IndustriALL üyeliğinin önemi şudur: Biz ülkemizde faaliyet gösteren çok uluslu firmalarda örgütlüyüz. Yani işverenlerimizin büyük çoğunluğu Avrupalı, Amerikalı… O nedenle bu işverenlerle uluslararası düzeyde müzakere etmek aynı işverenlerin işyerlerinde çalışan batılı sınıf kardeşlerimizle birlikte olmak mücadelemizi ortaklaştırmak gerekiyor.  IndustriALL üyeliği bizim için salt bir üyelik ilişkisinin dışında önemli bir mücadele hattı oluşturuyor. Yalnızca işçi hak ve özgürlükleri, işimiz, ücretimiz ya da sosyal haklarımız için değil daha yaşanası bir dünya ve çocuklarımızın geleceği için de kararlı bir biçimde mücadele etmemiz gerekiyor. Bunu hep birlikte başaracağımıza inanıyorum.” dedi.

 “Sendikal hareketin bugünkü görevi işyerinde çalışma koşullarını iyileştirmektir.”

Küreselleşme ile birlikte sendikal mücadelenin ülke sınırlarını aştığını dile getiren Genel Başkanımız Kavlak; “Emekçilerin eşit hak ve özgürlüklere kavuşması herkesin refahını sürdürebilmesi temel hedeflerden olmalıdır. Yoksullukla, açlıkla, sömürüyle, baskıyla ve eşitsizlikle mücadele emeğin küresel amaçlarının başında gelmelidir. Sendikal hareketin bugünkü görevi işyerinde çalışma koşullarını iyileştirmektir. Çalışanların ve ailelerinin yaşam seviyesini yükseltmektir. Gelirin ülkeler içinde ve ülkeler arasında adaletli dağılımını güvence altına almaktır.” dedi. Genel Başkanımız Kavlak, küreselleşme ile birlikte ülkemizde ve tüm Dünyada gelir eşitsizliğinin arttığına dikkat çekerek devam ettiği konuşmasına şöyle devam etti: “Dünya da ekonomi büyüyor, ticaret katlanarak artıyor, karlar patlıyor ama bütün bunları yaratan emeğin, bu zenginlikten aldığı pay gittikçe azalıyor. Maddi bütün zenginlikleri yaratan çalışanların, ücretlilerin, işçinin, emeği ile geçinenlerin bu zenginlikten aldığı pay gün geçtikçe azalıyor. Dünyada işsizlik, yoksulluk giderek yaygınlaşıyor. Bunların neden olduğu ekonomik göç tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Daha iyi bir yaşam için ülkelerinden göç eden çaresiz insanlar ölümü göze alarak gelişmiş ülkelere göç ediyor.  İşte Dünyadaki yoksulluğun, bütün çatışmaların, göç ve açlık gibi sosyal sorunların temel nedeni servetin bu kadar adaletsiz paylaşımıdır. Bizim asli görevimiz bu adaletsiz düzeni değiştirmek, daha adil bir dünyayı hep birlikte inşa etmektir.”

“Bu düzene bir an önce dur demeliyiz.”

Konuşmasını dünyadaki kötü gidişe karşı işçiler ve emekçiler olarak dur diyebileceğimizi belirterek tamamlayan Genel Başkanımız Kavlak; “Biz emeğiyle çalışanlar bu düzene bir an önce dur demeliyiz. Yoksa bırakın endüstri ilişkilerini üzerinde yaşayacak bir dünya bile kalmayacak. Bakınız bütün bilim insanları en kötünün henüz yaşanmadığını söylüyor. Diyorlar ki bugün yaşanan en güncel sorunlardan biri olan göç meselesi yakın gelecekte yaşanabilecek olan göç dalgasının yanında hiçbir şey değildir. Küresel ısınma bu hızda devam ederse öyle binlerin, on binlerin, yüzbinlerin değil, milyonların göçüne tanıklık edeceğiz. Böyle bir göç Dünyayı yaşanabilir bir yer olmaktan çıkarıp, kaosun ve çatışmanın egemen olacağı bir yer haline getirecektir. Onun için bu gidişe bir an önce dur demeliyiz. Peki, kim diyecek? Biz diyeceğiz, biz. İşçiler, emekçiler diyecek. Bizim birliğimiz, uluslararası dayanışmamız diyecek. Çünkü bunu ancak biz diyebiliriz. Bu güce ve vicdana ancak biz sahibiz. Buradan bütün işçi sınıfına sesleniyorum: Eğer çocuklarımıza yaşanabilecek bir dünya bırakmak istiyorsak onlardan aldığımız emaneti onlara geri vermek istiyorsak, o zaman daha vakit varken ve çok geç kalmadan ayağa kalkacağız. Kalkıp dur diyeceğiz.  İklim grevinin o muhteşem sloganında olduğu gibi: "Sistemi değiştir, iklimi değil" diyeceğiz. Hepimizin üzerine düşen görev budur. Bu toplantının bu görevin fitilini ateşleyeceğine inanıyorum. Ben, güzel günlerin, umutlu günlerin Barış ve huzur dolu yaşanası bir dünyanın bizleri beklediğine inanıyorum. Umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz. Gücünüzü birliğimizden alacağız. İşte biz Avrupa-Akdeniz Daimi Konferansı çatısı altında bu nedenle birlikteyiz. Birlikte olmaya ve mücadele etmeye de devam edeceğiz. Çünkü her zaman söylediğim gibi işçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesi ancak uluslararası düzeyde etkili olursa, başarılı olabilir. Avrupa’daki, Balkanlar’daki, Avrasya’daki hatta bugün büyük bir dram yaşayan Ortadoğu’daki sınıf kardeşlerimizle birlikte olabilirsek daha güçlü olabiliriz. Yani biz uluslararası alanda bir işçi sınıfı dayanışmasını örgütleyebilirsek bu dayanışmayı kalıcı hale getirebilirsek,  bu sürece karşı başarılı olma şansımızı artırırız. Bu toplantımızın bu ortak iradeye ve çabaya önemli katkılar yapacağını düşünüyorum.” dedi.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından IndustriALL Küresel Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL Genel Sekreteri Marco Bentivogli,  İspanyol Metal Sendikası FI-USO Genel Sekreteri Pedro Ayllon ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kürsüye çıkarak birer konuşma gerçekleştirdi. Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’nın 3. toplantısının açılış programından ayrıca İspanyol Metal Sendikası UGT-FICA Genel Sekreteri Pedro Hojas’ın konferans ve sürdürülebilirlik konuluları ile ilgili görüşlerinin yer aldığı video mesaj yayınlandı.

***

Açılış programının ardından Avrupa-Akdeniz Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’nın ilk günü "Ekonomik Kalıkınma ve Sürdürülebilirlik" ve "Sürdürülebilirlik Kavramının Ekonomik ve Sosyal ve Çevresel Etkileri ve Sendikal Görüşler" başlıklı iki panalle tamamlandı. Konferansın ikinci gününde ise "İmalat Sanayi, Çevre ve Sürürülebilirlik",  "Sürdürülebilirlik, Çevre ve Sendikaların Karşılaştığı Somut Vakalar", "Yeşil Ekonomi, Çevre ve Üretim Politikaları" ve " Sürdürülebilir Kalkınmaya İlişkin Şirket Politikaları" başlıklı dört panel düzenlendi.     

***

Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı, 5 Ekim 2019 Cumartesi günü düzenlenen "Uluslararası Sendikal Hareket ve Sürdürülebilirlik" başlıklı yedinci ve son panel ile tamamlandı. Üç gün süren konferansta 7 panelde toplam 36 sunum gerçekleştirildi. Konferansta düzenlenen son panalde ise IndustriALL-Avrupa Genel Sekreter Yardımcısı Luis Colunga Küresel Yönetişim, Küresel Ekonomik, Politik ve Sosyal Sistem Bağlamında Sanayi ve İmalatın dönüşümü, ETUC Akdeniz Politikalarından Sorumlu Genel Sekreter Danışmanı Patrick Itschert ise Sürdürülebilirliğin teşvikinde ETUC'un mevcut durumunu değerlendirdiği birer sunum gerçekleştirdiler.

***

Avrupa-Akdeniz Metal Sendikaları Daimi Konferansı (EMUIC) Koordinatörü Yücel Top’un, Daimi Konferans'ın oluşumu, gelişimi ve geleceği ile ilgili değerlendirmelerini paylaştığı konuşması ve İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL’in Uluslararası İlişkiler Bölüm Direktörü Barbara Arsieni’nin konferansın sonuç bildirgesini okuması ile sonuçlandı.

Konferansın sonuç bildirgesinde, 3-4-5 Ekim 2019 tarihlerinde Didim’de toplanan Avrupa-Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’nın üçüncü buluşmasının, küreselleşme süreçlerindeki ortak noktalar üzerinde birlikte düşünme ve görüş alışverişinde bulunabilme adına çok önemli bir platform oluşturduğuna dikkat çekildi.

Akdeniz’in her iki kıyısında birlik mesajının verilen bildirgede; “Kamuoyunun önemli bir bölümü Akdeniz’in bir köprü değil sıradan bir deniz olduğu düşüncesindedir. Ancak biz Akdeniz’in bir duvar değil geçmişte olduğu gibi iki kıyısı arasında bir dostluk deniz olduğuna inanıyoruz. Bu görüşleri yaşamak geçirebilmek için bütün herkesin toplumunun önemli aktörlerini birlikte çalışması gerektiğine inanıyoruz. Biz özgürlük, demokrasi, dayanışma ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluk duyan, fırsat eşitliğini savunan, var olana eşitsizliğin giderilmesini savunan ilkeler etrafında herkesle çalışabileceğimizi deklare ediyoruz.” denildi.

Birleşmiş Milletler’in 2030 hedeflerine dikkat çekilen bildiride, bu programın ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği amaçlayan bir program olduğunu vurgulanırdı. Ayrıca bu programın sendikalar tarafından savunulan politikalara uygun olduğunu belirtilirken var olan enerji ve doğal kaynakların rasyonel kullanımın gerekliliğinin önemine değinildi.

Bildiride, hammaddelerin topraktan çıkarılması ve bunların tüketimi üzerine kurulan düz ekonomiden, atıkların yeniden döndürülüp kullanılması ve yenilebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı dönüşümlü ekonomiye geçiş savunulurken, McArthur Vakfı’nın şu görüşlerine yer verildi: “Düz ekonomiden, dönüşümlü ekonomiye geçişte, 2030 yılında kadar 1 trilyon 800 milyar Euro ekonomi yaratabilir ve gayri safi milli hasılayı %7 artırarak, kaynakların %3 verimliliğini sağlayabiliriz.”

Yenilebilir enerji ve yeşil ekonomi konusunda özel sektörün yanında kamunun da bir sorumluluğu olduğu vurgulanan bildirgede, sürdürülebilirliğin sosyal bir boyutu olduğu ve buna dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.  Ayrıca Akdeniz Bölgesindeki metal sendikalarının birlikte çalışarak, bugün gerçekleştirilen politikalara alternatif politikalar yaratabileceği ve bunun içinde kaynakların ve güçlerin birleştirmesi gerektiği vurgulandı. Bildirgenin son bölümünde ise bir sonraki konferansın 2020 yılında İtalya’da yapılaması önerildi.

***

Sendikamız Türk Metal’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa, İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL, İtalyan Sendikaları Geliştirme Derneği Sindnova, İspanyol Metal Sendikası FI-USO, İspanya UGT-FICA Sendikası, Fransız CFDT Konfederasyonuna bağlı FGMM Metal Sendikası, Fransız CGT Konfederasyonuna bağlı FTM Sendikası, Fransız CGC Konfederasyonuna bağlı CFE Sendikası, Sırbistan Endüstri Sendikası, Sırbistan Otonom Metal Sendikası, Sırbistan IER Nezavisnost Sendikası, İngiliz Community Sendikası, İngiliz Unite Sendikası, İngiliz GMB Sendikası, Karadağ Metal İşçileri Sendikası, Tunus FGME-UGTT Sendikası, Kosova SPMK Sendikası ve KKTC Kamu-İş Sendikası’ndan temsilciler katıldı. Çok sayıda yabancı katılımcının yer aldığı konferansa, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Oyak Renault İK Direktörü Murat Tolga Görgülü, Renault Endüstriyel İlişkiler İmalat ve Lojistik Meslekleri Departman Müdürü Neslihan Akkozak, Renault İK Endüstriyel İlişkileri Bölüm Şefi Ömer Başaran, BOSCH İK Direktörü Hakan Oktar, BSH İK Direktörü Osman Faruk Kapı, Borusan İnsan Kaynakları Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, Beyçelik Gestamp Üretim Müdürü Abdulkadir Öztunç, Beyçelik Gestamp İK Müdürü Abdurrahman Çam, Siemens Üretim Yöneticisi Veli Turgut, Siemens İK Yöneticisi Gizem Gilik, TOFAŞ İK Direktörü Cem Temizarabacı, Man Türkiye Personel Müdürü Serdar Kamışlı, Ford Otosan Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Selçuk Borakay, Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Acicbe, Mercedes-Benz Türk İK Müdürü, İNDESİT Geenl Müdürü İlyas Kil, Erdemir Endüstri İlişkileri Genel Müdürü Mustafa Cem Çelebi, BOSCH Rexroth İK Müdürü Serra Yüksel, Arçelik Pazarlama Aş End. İliş. Grup Yönetici Yardımcısı Okan Yosunlu, Arçelik Çamaşır Makinesi İşletmesi İK Yöneticisi Ersun Şahin, CMS Jant İK Müdürü Armağan Akça, Ege Endüstri İK Müdürü Aslı Oğuz, Mahle Filtre Genel Müdürü İdris Özkurt, Genel Başkan Yardımcılarımız Yusuf Ziya Odabaş, Uysal Altundağ, Halil Faki Erdal, Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar, Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz, Türk Metal Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Naci Önsal da katıldı.

Üç gün süren konferansta İtalyan Araştırma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fabrizio Zucca, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Sağlam, ILO Türkiye Ofisi Uzmanı Ali Emre Yılmaztürk, MESS Teknoloji Merkezi Direktörü Efe Erdem, Akdeniz İçin Birlik Derneği UfM Uzmanı Guiseppe Provenzano, Anna Lindh Vakfı İtalyan İletişim Ağı Başkanı Enrico Molinaro, İtalyan Endüstriyel Danışmanlık, Eğitim ve Değerlendirme Kuruluşu’ndan Thomas Blasi, İtalyan Belediyeler Birliği Başkanı Matteo Rıccı, IG Metal Sendikası Eski Yönetim Kurulu Üyesi Helmut Lense, Hazine Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Ahmet Altan da panelist olarak yer aldı.

.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol