BAŞKANLAR KURULUMUZ TOPLANDI!
BAŞKANLAR KURULUMUZ TOPLANDI!

Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu, Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın başkanlığında 2021 yılının ilk toplantısını 5 Ocak 2021 Salı günü gerçekleştirdi. Başkanlar Kurulumuz 2020 yılı Mart ayından bu yana etkisini sürdüren koronavirüs salgını nedeniyle ikinci kez video konferans yöntemiyle toplandı.

Başkanlar Kurulunun açılış konuşması yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, pandemi sürecinin başlangıcından itibaren sendikamızın büyük bir sınav verdiğini belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Süreci tekrar anlatmaya gerek yok. Biz bu salgın dönemini en başarılı geçiren sendikayız. Mart ayında MESS ile imzaladığımız protokol çok önemli bir başarıydı ve bizi bu süreçte çok rahatlattı. Daha devletimiz herhangi bir karar almamışken biz bu süreçte işçi çıkartılmayacağına ilişkin maddeyi bu anlaşmaya koyarak elimizi güçlendirdik. Hiçbir işyerimizden tek bir arkadaşımız bile işten çıkarılmadı. Yaptığımız anlaşma gereğince arkadaşlarımızın ekonomik bir kaybı olmadı. Herkes ücretlerinin tamamını aldı. Özel sektörde örgütlü diğer sendikaların yaşadığı sorunları hatta örgütsüz işçilerin yaşadıklarını gördükçe bu anlaşmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. O nedenle bu önemli bir başarıdır. Hem Genel Merkez olarak hem de şubelerimiz olarak bu süreci iyi yönettik.”

Pandemi sürecinin başından bu yana 37 yeni işyerinde örgütlendik.

Genel Başkanımız Kavlak, pandemi sürecinde sendikaların mevcut üyelerini korumaya çalışırken, Türk Metal’in birçok yeni işyerinde örgütlendiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Pandemi sürecinin başından bu yana 37 yeni işyerinde örgütlendik. Aslında bunu çok yeterli bulmamakla beraber, yine de bir başarı olarak görüyorum. Akwel Gebze'de işveren vekillerinin bir direnişi vardı. O koşullarda bizzat İstanbul'a giderek, şirketin Fransız yöneticisiyle görüşerek, bu önemli sorunu da çözmüş olduk. Örgütlenme büromuzdaki kayıtlara göre bugün itibariyle üye sayımız 209.181 oldu. Bildiğiniz gibi, bu ayın sonuna doğru Çalışma Hayatı İstatistikleri yayımlanacak Türk Metal yine farkını ortaya koyacak, yine sendikal yaşamın zirvesinde yerini alacak. Bu arada, Gebze bölgemizde yeni kurulan İMES sanayi bölgesinde bir örgütlenme kampanyası başlattık. Orada sendikamız lehine bir farkındalık yaratmak amacıyla hazırladığımız bir broşürü dağıttık. Bu tür kampanyalara diğer bölgelerimizde de devam edeceğiz. Örgütsüz işyerlerine yönelik bu kampanyalardan olumlu sonuçlar alacağımızı umuyorum.”

Pandemi süresince örgütlenmede verilen mücadelenin yanı sıra, Türk Metal’in yine bu süreçte 62 işyerinde toplu iş sözleşmesini bağıtladığına değinen Genel Başkanımız Kavlak, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve pandemi süreci dikkate alındığında, başarılı sözleşmeler imzaladık” dedi.

Pandemi süresince eğitim ve kültürel faaliyetlerimizi devam ettirdik.

Konuşmasında, sendikamızın eğitim ve kültürel faaliyetlerine de değinen Genel Başkanımız Kavlak, şunları söyledi. “Yaşadığımız salgın dönemine rağmen, 2020 yılında da eğitimlerimizi aksatmamaya gayret ettik. Bu yıl boyunca 13 bin üyemiz eğitimlere katıldı. Ailelerini de katarsak, 29 bin kişiyi otellerimizde ağırladık. Arçelik fabrikalarındaki duruşlar nedeniyle, Kasım ve Aralık ayları boyunca 1125 üyemizi otellerimizde eğitime aldık. Aileleriyle birlikte toplam 3500 üyemiz bu olanaktan yararlandı. Bir de, bildiğiniz gibi, daha önce Covid geçiren toplam 640 arkadaşımızı otellerimize moral eğitimine göndermiştik. Eğitim çalışmalarımız 2021 yılında da devam edecek. Havaların ısınmasıyla birlikte otellerimizde eğitimler yeniden başlayacak. Bu süreçte yaptığımız önemli çalışmalardan biri de, yayımladığımız kitaplardır. Hem araştırma merkezimiz hem de basın büromuz bu süreçte çok iyi işler çıkardılar. Yalnızca pandemi döneminde üçü baskı aşamasında olan toplam 15 yayın yaptık. Yayınlarımız sendikal alanda ses getirdi. Diğer sendikalardan bu yayınlarımıza büyük talep var.”

Daha çok çalışmalı, üretmeliyiz.

Pandemi sürecinde çalışma hayatında da önemli gelişmelerin yaşandığına değinerek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak, bu süreçte kıdem tazminatına yönelik iki girişimin TÜRK-İŞ'in kararlı duruşu ve çabasıyla önlendiğine dikkat çekti. Genel Başkanımız Kavlak, 2020 yılının son günlerinde belirlenen asgari ücret ile ilgili düşüncelerini ise şöyle dile getirdi: “Bildiğiniz gibi yılın son günlerinde asgari ücret belirlendi, TÜRK-İŞ'in muhalefetine rağmen Hükümet ve işverenlerin oylarıyla 2825 Lira olarak açıklandı. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, bu, elbette bir sefalet ücretidir. Emekçilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri için kesinlikle yetmeyen bir ücrettir. Ancak arkadaşlar burada gözden kaçırılan ve dile getirilmeyen başka bir sorun var. Sayın Çalışma Bakanı toplantı sonunda açıklama yaparken, asgari ücretle geçinen işçi sayısını 7 milyon olarak açıkladı. Bu rakam neredeyse toplam çalışanların yarısı kadardır. Asgari ücrete yakın ücret alanları da katarsak. Neredeyse çalışanların yüzde 65-70'i asgari ücret civarında bir gelir elde ediyor. Bu durum ülkemiz açısından utanç vericidir. Ülkemizdeki yoksulluğu açıkça ortaya koymaktadır. Bunları şu nedenle söylüyorum, ülkemizdeki bu tablo bizim örgütlenmelerimizin ve imzaladığımız sözleşmelerin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Asgari ücretle ya da ona yakın sefalet ücretiyle çalışanlar düşünüldüğünde, Türk Metal'in zaferlerle sonuçlanan toplu sözleşmeleri büyük önem kazanıyor. Sendikalı işçilerin bile büyük bölümü devletin açıkladığı resmi enflasyona göre zam alırken, biz bunun çok üzerinde rakamlara imza atarak ücret ortalamamızı yükselttik. 2021 yılının Eylül ayında başlayacak olan MESS Grup Sözleşmesi bu nedenle çok önemlidir. Çıtayı koyduğumuz yerden aşağı çekmeyeceğiz. O nedenle daha çok çalışmalı, üretmeliyiz.”

***

Genel Başkanımız Kavlak’ın konuşmasının ardından, Başkanlar Kurulu toplantısında, şube başkanlarımız, örgütlü oldukları işyerlerinde salgın süresince yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, işyerlerinde üyelerimiz için alınan tedbirler hakkında bilgi verdi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol