BİRLİKTE ÜRETİP, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ!
BİRLİKTE ÜRETİP, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı, Banka-Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası’nın (BASİSEN) 11. Olağan Genel Kurulu açılış programı 16 Şubat 2019 Cumartesi günü İstanbul’da yapıldı. Genel Kurul’da TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, genel kurul delegeleri tarafından Divan Başkanlığına seçildi.

Divan Başkanı olarak Genel Kurulda ilk konuşmayı gerçekleştiren Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, konuşmasında işçi hareketinin küresel sermayeye karşı verdiği mücadelenin hiç de kolay olmadığını vurgulayarak; “Bu kutsal mücadeleyi kazanmanın yolu, maden işçisiyle, metal işçisiyle, banka emekçisiyle hep birlikte olmaktan geçiyor. Biz birlikte üreteceğiz, birlikte kazanacağız. Ama sendikalarımıza sahip çıkarak, sendikalarımızı büyüterek, bizi yok etmek isteyenlere karşı inadına güçlü olacağız.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satır başları;

“Büyük bir sınıfın parçalarıyız.”

BASİSEN Sendikası’nın 11. Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanı olarak genel kurul delegelerine hitap eden Genel Başkanımız Kavlak, çalışan ve üreten emekçiler için genel kurulların önemine değinerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Hiçbir insan içinde bulunduğu toplumdan, o toplumun değerlerinden ayrı yaşayamaz. Kendi başına ayakta kalamaz.  Bir arada yaşamanın, hayatı birlikte sürdürmenin bazı gerekleri vardır. Bunların başında ortak çıkarların korunması ve geliştirilmesi gelir. Bunun için de güçlü bir dayanışmaya ihtiyaç vardır.  Dayanışma ve yardımlaşma olmadan, insanlar da parçası oldukları toplumlar da var olamaz.  Bu nedenle insanın varlığını sürdürme çabası, bireysel değil, toplumsaldır. Biz, toplumun çoğunluğunu oluşturan emekçiler, gece gündüz demeden çalışan, üreten, emeği ve ekmeği için mücadele edenler. İster metal işçisi, ister maden işçisi ya da banka işçisi olalım. Büyük bir sınıfın parçalarıyız. Yarattığımız zenginliğin, ortaya koyduğumuz değerin çok azına mahkûm edilen milyonlarız.  İşte bu yüzden dayanışma en çok bize,  işçi sınıfına lazım. İşte yarım asırdan fazla bir zaman öncesinde TÜRK-İŞ’in kutsal çatısı altında toplanmış biz sendikalar için bu genel kurullar büyük bir önem taşıyor. Bu salonlarda birlikte oluyoruz, el ele, gönül gönüle sorunlarımızı konuşuyor. Birbirimizin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Sınıfımıza olan inancımızı ve kendimize olan güvenimizi tazeliyoruz.”

“Daha çok paylaşmaya, dayanışmaya, birlik ve beraberlik gibi değerlere ihtiyacımız var.”

Genel Başkanımız Kavlak, dünyada gelir dağılımında yaşanan adaletsizliğe dikkat çekerek devam ettiği konuşmasında; “Dünyadaki küresel servetin yüzde 82’si, nüfusun sadece yüzde 1’inin elinde bulunuyor. Dünyanın en zengin 26 insanı, 6 milyar insanın toplam servetine sahip. İşte tam da bu nedenle bizim yani işçi sınıfının daha çok paylaşmaya, dayanışmaya, birlik ve beraberlik gibi değerlere ihtiyacımız var.  Yaşadığımız tarih bize gösterdi ki işçi sınıfı bir araya gelmeden, emeğiyle geçinenler birleşmeden, dayanışmadan tüm bu kötülükleri yaratan düzene karşı mücadele edemezler. Bu sorunlarla başa çıkamazlar. O halde biz, her şeye rağmen, toplumcu, paylaşımcı, dayanışmayı esas alan insanları özellikle de işçileri, emekçileri birliğe ve mücadeleye çağıranlar olmalıyız. Gücünü örgütlülükten alan sendikalar olarak bu kardeşlik sofrasını daha da güçlendirmeliyiz.” dedi.

“Biz artık bedel ödemek istemiyoruz.”

Türk işçi hareketinin birbirine inanmaya, birlikte hareket etmeye duyduğu ihtiyaca vurgu yaparak konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak;  “Hem dünyamız hem de ülkemiz sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Küresel sistem sorunlarla boğuşuyor. Dünyada bütün ekonomiler birbirine bağlı. Yalnızca bizim iyi ya da başarılı olmamız yetmiyor. Bir yerdeki sarsıntı, başka yerde deprem etkisi yaratıyor. Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum sanki her an yeni bir kriz çıkabileceği izlenimi veriyor. Ben ne zaman bir kriz sözü duysam endişeye kapılıyorum. Çünkü ne zaman bir krize girsek, faturayı hep emekçiler ödüyor. İşten atılanlar, işsiz, aşsız, ekmeksiz kalanlar hep emekçiler oluyor. Bedeli biz ödüyoruz. Biz. Ancak biz artık bedel ödemek istemiyoruz. Kararlıyız. İşimiz, aşımız için, bugünümüz, yarımız için, ailemiz ve çocuklarımız için bu kez bedel ödemeyeceğiz. Herkese inat, işimize, aşımıza sahip çıkacağız.” dedi.

“Biz birlikte üreteceğiz, birlikte kazanacağız.”

Genel Başkanımız Kavlak, işçi hareketinin küresel sermayeye karşı verdiği mücadelenin hiç de kolay olmadığına belirterek tamamladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bu acımasız düzen böyle sürmemelidir. Dünyanın, daha adil bir gelir dağılımına izin veren yeni bir düzene ve bu düzeni kuracak yeni bir toplumsal mutabakata ihtiyacı vardır. Yoksulluğu, sömürüyü, haksızlığı ve adaletsizliği ortadan kaldıran, insanca, hakça yeni bir düzene ihtiyaç vardır. İşte bizim asli görevimiz yalnızca temsil ettiğimiz çalışanların hak ve çıkarlarını korumak onlara iyi bir yaşam sunmakla sınırlı değildir ve olmamalıdır. Bizim asli görevimiz o insanca, hakça düzenin kurulmasına katkıda bulunmaktır. Barış ve huzur dolu bir dünyanın daha adil daha yaşanası bir dünyanın kurulması için çaba göstermektir. Biz her şeye rağmen temsil ettiğimiz kesimlerin umudu olmaya devam edeceğiz. Ama sadece onların da değil. Örgütsüz işçinin, memurun, işsizin, emeklinin, dul ve yetimin, küçük esnafın da umudu olacağız. Tüm halkımıza güven vereceğiz. Ama önce kendimize güveneceğiz. Biz bu işin üstesinden geleceğiz. Unutmayın ki bu kutsal mücadeleyi kazanmanın yolu, maden işçisiyle, metal işçisiyle, banka emekçisiyle hep birlikte olmaktan geçiyor. Biz birlikte üreteceğiz, birlikte kazanacağız. Ama sendikalarımıza sahip çıkarak, sendikalarımızı büyüterek, bizi yok etmek isteyenlere karşı inadına güçlü olacağız. Size güveniyoruz değerli arkadaşlarım, size güveniyoruz. TÜRK-İŞ’in arkasında dağ gibi duran üyelerimize güveniyoruz. Bu mücadeleden asla geri dönmeyeceğiz.”

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın gerçekleştirdiği konuşmasının ardından Banka-Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu kürsüye çıkarak genel kurul delegelerine hitap etti. Genel Kurul açılış programı Uluslararası Küresel Sendikalar Birliği’nin (UNİ Global Union) finans bölümünden sorumlu yöneticisi Angelo Di Cristo, Türkiye İş Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdürü Serdar Bali, Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman ile Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp’in gerçekleştirdiği konuşmaların ardından tamamlandı.

***

Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın yürüttüğü Genel Kurulda, Divan Başkan Yardımcılıklarına BASİSEN Sendikası Eminönü Şube Başkanı Cahit Demirci ile BASİSEN Sendikası İzmir Şube Başkanı Cüneyt Akarsu seçildi.

***

15-16 Şubat 2019 tarihleri arasında iki gün sürecek genel kurulun açılış programına çok sayıda davetli katılırken, İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanımız Halil Erdal ile İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Murat Salar da genel kurulun açılış programına katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol