BİRLİKTE ÜRETİYORSAK BİRLİKTE KAZANMALIYIZ
BİRLİKTE ÜRETİYORSAK BİRLİKTE KAZANMALIYIZ

MESS’in 45. Olağan Genel Kurulu açılış töreninde konuşan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, “Eğer üretirken, işçilerimizden fedakârlık bekleniyorsa, bölüşürken de biz sizden aynı fedakârlığı bekleriz” dedi.


Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS’in 45. Olağan Genel Kurulu açılış töreni 16 Nisan Cumartesi günü İstanbul Four Seasons Otel’de yapıldı. Açılış töreninde bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, işveren temsilcilerine seslenerek “Eğer üretirken, işçilerimizden fedakârlık bekleniyorsa, bölüşürken de biz sizden aynı fedakârlığı bekleriz” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satır başlıkları;

Türk İşçisi İşyerine, İşverenine Karşı Temel Sorumluluklarını Yerine Getirmiştir

“Bizim için her bir üyemizin hakkı, namus borcudur. Biz, sendika yöneticileri olarak hak sahibi değil, görev ve sorumluluk sahibiyiz. Üyemizin bize emanet ettiği hakların bekçisiyiz. Onlar bizim kutsal emanetlerimizdir. Çünkü bizim üyemiz, işyerine, işverenine karşı temel sorumluluklarını yerine getirmiştir. Kaliteli ve verimli üretimi sağlamıştır. Bunun en açık kanıtı, kırılan üretim rekorlarıdır, kar rekorlarıdır, aldığınız kalite ödülleridir. Rakamlar ortada, Türk işçisi, dünyanın en eğitimli işçileri arasındadır. En az izin kullanan, en az rapor alan işçiler arasındadır. Bizim işçimiz, bazen sağlığını hiçe sayarak çalışan işçilerdir. Karşılığında beklediği, sadece hakkını alabilmektir. Yani, en zor şartlarda bile üreten, kazandıran ve en doğal hakkı olarak, kazanmak isteyendir. Bu kadar basit, bu kadar insancadır. Türk işçisi, Türk Metal üyesi budur.

Birlikte Üretiyorsak Birlikte Kazanmalıyız

“Biz, birlikte üretiyorsak, birlikte kazanmayı, Adaletli paylaşmayı da bilmeliyiz. Sosyal adaleti ve refah toplumunu sağlamanın yolu, adil bölüşmekten geçer. İnsanca yaşama ve çalışma koşullarının sağlanmasından, insan onuruna yaraşır bir gelirden geçer. Eğer üretirken, işçilerimizden fedakârlık bekleniyorsa, bölüşürken de biz sizden aynı fedakârlığı bekleriz. Eğer bugüne kadar yaşanan ekonomik krizler, İşçilerimizin fedakârlığı ile atlatıldıysa, ekonomik göstergelerin iyi olduğu, üretim rekorlarının kırıldığı bugün de, siz işçileriniz için fedakârlık yapmalısınız”.

“Adaletsizliğin kaynağı haline gelen ücret düzenini düzeltmeliyiz”

“Şimdi sıra, son zamanların en önemli sınavına geliyor. Birlikte çözüm üretmemiz gereken, Bir döneme geliyoruz. 2017 sözleşmesine hazırlanmamız gerekiyor. Sadece bizim değil, Sizin de hazırlanmanız gerekiyor. Dünyada ticaret hacmi patlarken, kar rekorları kırılırken, zenginlik hiç görülmedik seviyelere çıkarken, tek bir şey azalıyor. Emeğin, alın terinin bu zenginlikten aldığı pay... Bu zenginlikleri yaratan emeğin payı düşüyor. Acımasız vahşi rekabetin bütün yükü, işçilerin omuzlarına yüklenmiş durumda… Bu, Kabul edilebilir, sürdürülebilir bir şey değildir. Çevrenize bakın, yaşanan bütün, sosyal, siyasi, ekonomik sorunların, huzursuzlukların, kaosun, çatışmaların nedeni budur. Unutulmamalıdır ki, MESS’le imzaladığımız sözleşmeyi yüksek bulan ve bu nedenle MESS’den ayrılan bazı işletmeler, münferit olarak imzaladıkları sözleşmelerde, daha yüksek oranlara imza atmışlardır. Onun için, daha da geç kalmadan, adaletsizliğin ateşi bu ülkeyi de yakmadan, bir an önce harekete geçmeliyiz. Adaletsizliğin kaynağı haline gelen ücret düzenini, bir an önce düzeltmeliyiz”.

2017 Sözleşmesi Türkiye’ye Değil, Dünyaya Örnek Olmalı

“Asgari ücretteki artış, birçok işyerinde kıdemli üyelerimizle, işe yeni girenler arasında önemli bir fark bırakmadı. Bu durum, üyelerimiz arasında önemli bir gerilim nedeni oluyor. Aslında hiç de haksız değiller, hatta sonuna kadar haklılar. Eğer işe alırken, eğitimli, kaliteli, deneyimli işgücünün bir önceliği, bir farkı varsa, onu çalıştırırken de, karşılığını verirken de, ücret öderken de, bir farkı olmalı… Bu farkı yaratmak, emin olun, iş barışı, verimlilik ve üretimde de önemli fark yaratacaktır. 2017 sözleşmesi, en temelde, kıdeme dayalı bir sözleşme olmalı, adaletsizliği ortadan kaldırmalı, bu sözleşme sadece Türkiye’ye değil, Dünyaya örnek olmalı... Öyle de olacak. Kıdeme dayalı bir sözleşme… Evet, 2017 sözleşmesini böyle tanımlayabiliriz. Bosch, Rexroth, Cevher Jant ve Best sözleşmelerinin altına düşmeyecek, üstelik daha iyi koşulların sağlanacağı, yeni işçinin de kıdemli üyemizin de sevineceğini bir sözleşme… Bizim beklentimiz budur. Bütün dünya reel sektörden kaçarken, Risk almaktan çekinmeyen, varını yoğunu üretime yatıran, bu vatan için heyecan duyan metal işverenine de bu yakışır”.

Türkiye Metal Sendikacıları Olağan 45. Genel Kurulunda açılış konuşmasını MESS Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Celil Betil yaparken, çok sayıda işveren temsilcisi katıldığı genel kurulda Genel Başkan Yardımcımız Mesut Gezer, İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanımız Halil Faki Erdal ve İstanbul 1  Nolu Şube Başkanımız Murat Salar’da hazır bulundu.

Not: Genel Başkanımız Pevrul Kavlak'ın Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS’in 45. Olağan Genel Kurulundaki konuşması 17 Nisan Pazar günü (yarın) saat 11:00' de Olay Tv ve Genç Tv'den tekrar yayınlanacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol