BURSA’DA NELER OLUYOR?
BURSA’DA NELER OLUYOR?

Son dönemde Bursa’da yaşanan olaylar üzerine Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Işık Kansu 25 Mayıs tarihli bir köşe yazısı yazdı. Yazısının bir bölümünde yaşanan olayları değerlendirdi. İşçinin topluca sendikasızlaşmasına gidebilecek bir süreç yaşandığına dikkat çekti.


Bursa’da Neler Oluyor? Işık Kansu – Cumhuriyet Gazetesi 25.05.2015

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Işık Kansu, 25 Mayıs Pazartesi kaleme aldığı yazısında Bursa’da yaşanan olaylara dair objektif bir açı sunmuş:

Bursa’da neler oluyor?

Bursa’da gelişen olaylara soğukkanlı bakmak gerekiyor.

Türk Metal Sendikası’nı beğenir ya da beğenmezsiniz, ama sonunda işçinin topluca sendikasızlaşmasına gidebilecek bir sürece mutlaka dikkat çekmek gerekiyor.

Filmi başa saralım: Türk Metal Sendikası, MESS ile grup toplu iş sözleşmesi imzalıyor. Alınan zamlar, gece vardiyalarında açıklanıyor ve eylemleri başlatan Renault işyerinde bile alkışlarla karşılanıyor.

Bu sürece Bosch işyeri, yetki tartışması nedeniyle katılmıyor. Yargıtay kararı ile yetki Türk Metal Sendikası’na verilince Bosch işyeri ile de bir sözleşme imzalanıyor. Ancak 2012’den bu yana sözleşme imzalanmamış Bosch işyerindeki işçilere geriye dönük de zam alınıyor.

Bunun üzerine diğer işyerindeki sendikalı işçiler, Bosch işçilerinin daha fazla zam aldığı gerekçesiyle Türk Metal Sendikası’nı sıkıştırıyorlar. Sendika, Bosch işyerindeki işçilerin 38 ay gibi uzun bir süre zam alamaması yüzünden farklı bir sözleşme imzalandığını dillendiriyor. Sendikanın gerekçesini dikkate almayan bir kısım işçi, Renault işveren vekiline durumu iletiyor ve yeni zam istiyor. İşveren vekili de “Bir telafi neden olmasın? Fransa ile görüşelim, size haber veririz”diyor.

Zam olasılığı ortalığı karıştırıyor ve kimi işçiler sendikadan istifa etmeye başlıyor. Tam bu aşamada işveren, “Fransa’ya sorduk, zam veremeyeceğiz” açıklamasını yapıyor. İşte bu açıklama ile birlikte Renault işyeri işgal ediliyor.

Olayların geri planını yakından izleyenlerle görüştük. “Bursa’daki işverenler, sendikalardan çok rahatsız. Son olayları bahane edip işçileri sendikalardan uzaklaştırmayı fırsat biliyor” görüşünü dile getirdiler.

Emeği gerçekten savunanlar, Bursa’da işçilerin kırmızı gül açtırdığını sananları uyarıyor:
“İşverenler, işçi eylemlerini kullanarak dikensiz gül bahçesi yaratabilirler.”

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol