ÇEKO ÖĞRENCİLERİ ÇALIŞMA HAYATI SORUNLARI İÇİN BİLDİRİ HAZIRLADI
ÇEKO ÖĞRENCİLERİ ÇALIŞMA HAYATI SORUNLARI İÇİN BİLDİRİ HAZIRLADI

Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü ile Türk Metal Sendikası ortaklığı ile düzenlenen Akad’emek 3 Öğrenci Kurultayı Sonuç Bildirgesinde çalışma hayatının sorunlarına dikkat çekildi. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’nın “teori ile pratiğin buluştu nokta” olduğu da vurgulandı.


Akademek Öğrenci Kurultayı’nın sonuç bildirgesi Kurultaya katılan 23 Üniversitenin öğrencileri tarafından üniversiteleri temsil eden öğrencilerce hazırlandı. Bildiri Akademek Toplantısının kapanışında okundu.

İşte hazırlanan bildiri:

AKADEMEK:  TEORİ VE PRATİ\304\236İN BULUŞTU\304\236U NOKTADIR

Uludağ Üniversitesi ve Türk Metal Sendikası tarafından, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden, yirmi üç üniversiteden gelen Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilen, Üçüncü “Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde” adlı kurultayda buluştuk ve daha önce kitaplardan takip ettiğimiz alanında uzman hocalarla tanışma imkânı bulduk. Gerek üniversite bünyesindeki hocalar ve öğrenciler gerekse sendika yetkilileri, emeğin hak ettiği değeri görmesi için gerçekleştirilen bu kurultayda örnek bir davranış sergilemişlerdir.

İki gün boyunca süren kurultayda hazırlanan sunumlar, bildiriler ve yapılan konuşmalar neticesinde kurultay delegeleri olarak şunları ifade etmek isteriz:

 Neo-Liberal ekonomik düzenin hüküm sürdüğü günümüz dünyasında, küreselleşmenin etkisiyle Türkiye de bu düzene ayak uydurmuştur. Bu ekonomik düzenin sermaye yoğun bir düzen olduğu tüm otoriteler tarafından kabul edilmekle birlikte, toplumsal adalet ve barışın sağlanması için bu düzenin emeği korumaya yönelik sosyal politikalarla desteklenmesi gerekmektedir. Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde devletin toplumsal adaleti sağlaması adına gerekli tedbirleri alması ve bu anlamda gereken sosyal politikaları topluma sunması kuşkusuz ki önemli bir husustur. Türkiye’nin çözülmesi gereken önemli sorunları olarak görülen, sendikal örgütlenmeye yönelik engeller, cinsiyet ayrımcılığı, çocuk işçiliğinin önlenmesi, işsizlik ve genç işsizliğini azaltmaya yönelik politikalar ile dezavantajlı grupların toplum içerisinde insan onuruna yaraşır bir biçimde yaşamlarını sürdürebilmeleri gibi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümüne konu olması açısından bir çok konu başlığı bu kurultayda önemli ölçüde tartışılmıştır. Bu konularda alınması gereken tedbirler ve çözüm önerileri sunulmuştur. Aynı zamanda farklı bölgelerden ve üniversitelerden gelen biz öğrenciler ortak noktada buluşarak çalışma hayatının gelecekteki en önemli savunucuları olarak iyileştirilmeye ihtiyaç duyulan bu konularda görüş birliğine ulaşmak adına önemli adımlar attık. Attığımız bu adımlar sayesinde ilerde gerek işçi, gerekse işveren temsilcisi olarak toplumsal huzur ve barışın sağlanması için gerekli hassasiyeti gösterebilmek adına önemli tecrübeler edindik.

Bu güzel organizasyonda, emeğin emekçi için daha uzman ve bilinçli bir şekilde örgütlenmesi gerektiği anlaşılmıştır. Bu açıdan biz Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen kurultayda öğrencilerin bir araya gelip tanışarak Türkiye’de çalışma hayatında sorun teşkil eden konuların tartışılması hususunda emeği geçen Uludağ Üniversitesi ve Türk Metal Sendikası’nın yanı sıra bizlere kurultaya katılarak destek veren tüm öğretim üyelerine ve öğrenci kardeşlerimize teşekkürlerimizi sunarız.

Öğrenciler olarak bizlerin de fikirlerinin göz önünde bulundurulduğu bu gibi organizasyonların devamının ve çeşitliliğinin sağlanmasını, emek ve akademinin daha çok bir araya gelmesini temenni ederiz.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol