ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE HAYIR
ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE HAYIR

Bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü… Ancak bugün dünyada hala 168 milyon çocuk işçi çalışıyor.


Bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü… Çocuk işçiliği günümüzde hala dünyanın genelinde yaygın olan çok önemli bir problemi. ILO’nun 2013 yılı raporuna göre bugün dünyada 168 milyon çocuk işçi çalışıyor. Asya ve Pasifik bölgesinde 78 milyon, Güney Sahra Afrikasında 59 milyon, Latin Amerikada 13 milyon, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 9ar milyon çocuk işçi bulunuyor.

Çocuk işçiliği, çocukların çocukluklarını yaşamasını, oyun, eğitim, sosyal etkinlik gibi ihtiyaçlarını karşılamasını her yönden olumsuz etkileyen bir süreç olmasına rağmen ve geçmiş yıllara göre sayının azaltılmasına rağmen hala dünyanın önde gelen sorunlarından biri olarak kabul ediliyor.

Ekonomik nedenlerden yoksulluk çocuk işçiliğinin en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Bunun dışında toplumsal bakış açısından kaynaklanan nedenler, eğitimle ilgili nedenler, göç ve buna bağlı gelişen süreçler, aileden kaynaklanan sebepler, mevzuat eksiklikleri ve denetimden kaynaklanan nedenler ve işverenlerin talepleri çocuk işçiliğinin önemli nedenleri arasında.

Çocuk işçiliğinin önlenmesi için öncelikle ülkelerde gelir güvencesinin sağlanması, eğitim ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de de dünyada olduğu gibi çocuk işçiliği önemli bir boyutta. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK ) verileri, Türkiye’de çocuk işçilerin ulaştığı boyutları gözler önüne seriyor. Türkiye'de ise 2012 yılında 6-17 yaş arasındaki 15 milyon 247 bin çocuktan 893 bini ekonomik bir faaliyete çalışıyor. Bu rakam, Türkiye'de çocukların yüzde 5,9'nun çalıştığını ortaya koyuyor.

Ancak belirlenen rakamdan daha fazla çocuk işçinin çalıştırıldığı konusunda uzmanlar hem fikir. Çünkü çocukları işçi olarak çalıştırmak yasak ve çalışan her çocuk işçi kayıt dışı olarak çalıştırılıyor. Bu yüzden da tam sayı verilemiyor.

Çoçuk işçilerin her türlü haktan ve güvencesiz ortamlarda çalıştırılması, sömürülmesi ve yıpratılmasına karşı çıkıyoruz ve verilen mücadelelere destek veriyoruz.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol