DAVANIZ DAVAMIZDIR KAVGANIZ KAVGAMIZDIR!
DAVANIZ DAVAMIZDIR KAVGANIZ KAVGAMIZDIR!

TOFAŞ Şubemiz, Bursa’nın Kestel ilçesinde faaliyet gösteren Bodo-Bode Doğrusan Otomotiv işyerinde örgütlenme çalışmalarını tamamlayarak 6 Kasım 2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Yetki Tespiti Belgesi’ni almıştı. TOFAŞ Şubemizin 2019 yılının son döneminde gerçekleştirdiği örgütlenme sürecinde işveren tarafı, sendikamıza üye olan 13 arkadaşımızın işine son vermişti. İşveren tarafı ayrıca sendikamızın yetki tespitine de itiraz etmişti. Bodo-Bode Doğrusan Otomotiv çalışanları ise işten atılan arkadaşlarına destek olmak ve işveren tarafının her geçen gün biraz daha artırdığı baskılara dur demek için 10 Şubat 2020 tarihi itibariyle fabrikada eylemlere başladı. Bodo-Bode Doğrusan Otomotiv çalışanlarının başlattığı eylemlerin ardından işveren tarafı çok sayıda çalışanını işten çıkarırken, sendikamıza üye oldukları için işten çıkarılanların sayısı 81’e ulaştı.

Bodo-Bode Doğrusan Otomotiv çalışanlarının fabrika içindeki mücadelesi 9’uncu gününde kararlılıkla devam ederken, Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, 18 Şubat 2020 Salı günü Bodo-Bode Doğrusan Otomotiv işyerine gelerek eylemdeki üyelerimizle bir araya geldi. Bursa’da örgütlü olduğumuz işyerlerinden gelen yüzlerce üyemizin karşıladığı Genel Başkanımız Kavlak, eylemde olan Bodo-Bode Doğrusan işçileri ile tek tek tokalaşarak, gösterdikleri özverili mücadeleden dolayı tebrik etti. Bodo-Bode Doğrusan işçileri ise Genel Başkanımız Kavlak’ı, “Pevrul Başkan Sen Bizim Umudumuzsun, Pevrul Başkan Gelecek Her şey Güzel Olacak” sloganları ile karşıladı. Bodo-Bode Doğrusan işçileri ve fabrikanın önünde toplanan yüzlerce üyemize hitaben bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkanımız Kavlak,  “Sevgili kardeşlerim, baskılardan yılmadınız. Sendikamıza üye oldunuz. Davanız, davamızdır. Kavganız, kavgamızdır. Sizler için ne gerekiyorsa yapacağız. Aylar da sürse, yıllar da sürse bu işin peşini bırakmayacağız.” dedi.

Genel Başkanımız Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları;

“Bodo Bode işçileri, hakları için, özgürlükleri için direniyorlar.”

Konuşmasına örgütlenme hakkının, demokratik toplum olmanın ön şartlarından bir olduğunu vurgulayarak başlayan Genel Başkanımız Kavlak, “Örgütlenme hakkı, demokratik bir toplum olmanın ön şartıdır. Sosyal hukuk devletinin, olmazsa olmazıdır. Bunu biz söylemiyoruz. Anayasamız söylüyor, yasalarımız söylüyor, altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmeler söylüyor. Siyasi partiler programlarına yazıyor. Siyasiler seçim meydanlarında söylüyor. Ama gelin görün ki değerli arkadaşlarım sıra işçilerin, emekçilerin örgütlenmesine gelince bunları söyleyenler ortadan yok oluyor. Anayasal, yasal haklarını kullanmak için daha iyi koşullarda insanca yaşamak için, çoluk çocuğuna daha iyi bir gelecek sağlamak için, hak için, adalet için, özgürlük için sendikalara üye olan işçiler kapının önüne konuyor. Örnek mi istiyorsunuz? İşte Bodo-Bode işçileri... Onlar işte buradalar. Hakları için, özgürlükleri için direniyorlar.” dedi.

“İşçinin aşına, ekmeğine göz dikenleri, işyerlerinde mobing uygulayanları kınıyorum.”

Genel Başkanımız Kavlak, Bodo-Bode  Doğrusan  işverenin çalışanlarına uyguladığı baskıları kınayarak devam ettiği konuşmasında şunları söyledi:  “Ey Bodo Bode patronları, bizi hafife almayın. Bizi bu kadar sanmayın. Biz Türk Metal’iz, biz milyonlarız. Size Bursa’yı da, Türkiye’yi de dar ederiz. Türk Metal’de örgütlü her bir metal emekçisinin elleri senin yakandadır. Ya bu arkadaşlarımızı işe geri alırsın, sendikal haklarına saygı gösterirsin ya da bu işin bedelini ödersin. Bu yaptığın hukuksuzluktur, adaletsizliktir. Bu yaptığın ayıptır, günahtır. Bu yaptığın emeğe, emekçiye saygısızlıktır. Kınıyorum bunları yapanları. İnsanların ekmeğiyle oynayanları, işçinin aşına, ekmeğine göz dikenleri, işyerlerinde mobing uygulayanları kınıyorum.”

“Biz bu ülkede insan gibi yaşamak istiyoruz.”

Sendikamız Türk Metal’in her zaman sosyal diyalogdan yana olduğunu hatırlatarak konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Biz Türk Metal Sendikası olarak her zaman sosyal diyalogdan yana olduk. Örgütlendiğimiz tüm işyerlerinde bunu uyguladık. Burada da uygulamaya hazırız. İşverene sesleniyorum. Biz bu ülkede insan gibi yaşamak istiyoruz. Onurumuzla yaşamak istiyoruz. Gelecek kaygısı olmadan huzur içinde yaşamak istiyoruz. Ey işveren!  Burası muz cumhuriyeti mi? Burası kabile devleti mi? Ya yasalara uyarsın ya hukuku uygularsın. Emeğe, emekçiye saygılı olursun. Ya da Türk Metal sana bunları öğretir. Türk Metal senin yakana öyle bir yapışır ki, işçinin hakkını alana kadar da bırakmaz. Bu yaptığını sana ödetir.” dedi.

“Davanız, davamızdır. Kavganız, kavgamızdır.”

Konuşmasına Bodo-Bode Doğrusan işçilerine seslenerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Sevgili kardeşlerim, baskılardan yılmadınız. Sendikamıza üye oldunuz. Davanız, davamızdır. Kavganız, kavgamızdır. Sizler için ne gerekiyorsa yapacağız. Aylar da sürse, yıllar da sürse bu işin peşini bırakmayacağız. Şimdi soruyorum. Bu hukuksuzluğa göz yumacak mıyız? Bu çağdışı anlayışa sessiz kalacak mıyız? Bu kara düzene razı olacak mıyız? Olmayacağız arkadaşlarım, asla olmayacağız. Hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu anlayışa teslim olmayacağız. Siz yeter ki sendikanıza, Türk Metal’e sahip çıkın. Yeter ki bizimle birlikte olmaya devam edin. Biz sonuna kadar sizinle birlikte olacağız. Mücadele edeceğiz.” dedi.

“Bizim olduğumuz yerde iş barışı vardır, verimlilik vardır, huzur vardır.”

Genel Başkanımız Kavlak, Bodo-Bode Doğrusan işverenine bir kez daha seslenerek devem ettiği konuşmasında sendikal örgütlenmemizin önündeki engellerin kaldırılmasını isteyerek şunları söyledi: “Türk Metal Sendikası kavgadan yana değildir. Türk Metal Sendikası iş barışından yanadır. Sosyal diyalogdan yanadır. Türk Metal Sendikası, emeğe saygılı bütün işverenlere saygılıdır. İşin, işyerinin, işçinin güvencesidir. Türk Metal’den korkmayın. Bizim olduğumuz yerde iş barışı vardır, verimlilik vardır, huzur vardır. Gelin sendikal örgütlenmemizin önündeki engelleri kaldırın. Gelin bir an önce oturalım, bu konuyu masa başında çözelim. Şunu iyi bilin ki, ne yaparsanız yapın bu işyerlerindeki örgütlenmemizi engelleyemeyeceksiniz.”

“Sendikanıza güvenin, Türk Metal’e güvenin.”

Bodo-Bode Doğrusan işçilerinin mücadelesinin artık sendikamız Türk Metal’in boynunun borcu olduğunu belirterek devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Hiç merak etmeyin. Biz bu işten yılmayız, korkmayız. Bu mesele bizim boynumuzun borcudur. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Sendikanıza güvenin, Türk Metal’e güvenin. Türk Metal’de örgütlü 200 bin metal işçisine güvenin. Unutmayın, sizler 200 bin üyeli Türk Metal ailesinin üyelerisiniz. Asla yalnız değilsiniz. Yalnız olmayacaksınız. Türk Metal üyesi kardeşlerinizin yürekleri günlerdir sizinle çarpıyor. Onların da gözü kulağı sizlerde, sizin haklarınıza saygı duymayan, sizi görmezden gelen bu işverene karşı bu fabrikanın iş yaptığı, üretim yaptığı MAN Türkiye ve Mercedes-Benz Türk işçileri sizlerle dayanışmak,  bu haklı davanızda size destek olmak için yarın sabah eylem yapacaklar. Onlar da sizler için direnecekler.” dedi.

“Er ya da geç öyle ya da böyle zafer bizim olacak, zafer sizin olacak.”

Genel Başkanımız Kavlak, Bodo-Bode Doğrusan işçilerinin başlattığı sendikal mücadelenin uluslararası sendikal hareket tarafından da takip edildiğini değinerek tamamladığı konuşmasında şunları söyledi: “Yalnızca bizim üyelerimiz değil, Dünya’nın her yanından sınıf kardeşlerimiz sizlerle dayanışma halinde. Buraya gelirken aldığım bir mesajı sizlerle paylaşmak istiyorum. Tüm dünyada 140 ülkede 50 milyondan fazla üyeye sahip olan IndustriALL Global’in Genel Sekreteri Walter Sanchez, bana gönderdiği dayanışma mesajında şöyle diyor: “Bodo Bode Doğrusan işyerinde, 81 emekçiyi işten çıkaran işvereni kınıyoruz. Uluslararası İş Yasasına ve uluslararası temel çalışma standartlarına uymayan bu işverene karşı küresel düzeyde yaptırımlar uygulanması için ne gerekiyorsa yapacağız.” Böyle diyor Avrupalı sınıf kardeşlerimiz. O nedenle değerli kardeşlerim hiç korkmayın. Merak etmeyin. Er ya da geç öyle ya da böyle zafer bizim olacak. Zafer sizin olacak. Yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın mücadelemiz, yaşasın Türk Metal diyorum.”

***

Genel Başkanımızın konuşması sırasında işveren tarafından gelen görüşme talebine olumlu karşılık vererek Bodo-Bode Doğrusan işvereni ile bir görüşme gerçekleştirdi. Genel Başkanımız Kavlak, işveren tarafı ile görüşmesinin ardından Bode-Bode Doğrusan işçileri ile bir araya gelerek 9 gündür gösterdikleri özverili mücadeleden dolayı bir kez daha tebrik ederken, işveren tarafının sendikaya olumlu yaklaştığını fakat Almanya’da ki patronlarından gelecek haberi beklediklerini söylediğini dile getirdi. Yarın Merdeces-Benz Türk ve Man Türkiye’de işyerlerindeki eylemlerin gerçekleştireceğimize dikkat çeken Genel Başkanımız Kavlak, en kısa süre içinde Bode-Bode Doğrusan işyerinde olumlu bir sonuç alacağımızı belirtti.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın Bodo-Bode Doğrusan işçileri ile bir araya geldiği programa Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, Bursa’da bulunan şubelerimizin şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile sendikamızın örgütlü olduğu işyerlerinden çok sayıda üyemiz katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol