Ecbohs Projesi kapsamında “İş Sağlığı ve Güvenliği Temsilcilerine Sendikalar Tarafından Sağlanan Destek” Çalıştayı düzenlendi.
Avrupa Komisyonu Genişleme Direktörlüğü tarafından finanse edilen ve sendikamız Türk Metal ve MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) tarafından yürütülen ECBOHS-İş Sağlığı ve Güvenliğinde Avrupa İşbirliği Köprüleri Projesi kapsamında 11-12 Temmuz 2012 tarihlerinde Büyük Anadolu Otel Ankara’da “İş Sağlığı ve Güvenliği Temsilcilerine Sendikalar Tarafından Sağlanan Destek” başlıklı çalıştay düzenlendi. Çalıştaya, Sendikamız Genel Sekreteri Yücel Yücel, projemiz danışmanlarından Dr. Jeff Bridgford (Avrupa İşçi Sendikaları Koleji Eski Yöneticisi /İngiltere), Sendikamız Proje Asistanı ve İSG Uzmanı Cem Snaet ve yine Sendikamız Proje Asistanı Adnan Parçalı, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Uzmanı Merve Özkan, Dış İlişkiler Asistanı Muhittin Can Gökbulut, Hidromek, Erkunt Döküm Sanayii A.Ş ve Orta Doğu Rulman Sanayi A.Ş’nin İSG temsilcileri katıldı.
Büyük Anadolu Otel Ankara’da gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşması, Sendikamız Genel Sekreteri Yücel Yücel tarafından yapıldı. Yücel konuşmasında; projenin beklenen etkilerinin “İş sağlığı ve güvenliği konularında karar alma, politika uygulaması ve gözetleme süreçlerine daha fazla katılabilme, kamu kesimi ve diğer sivil toplum kuruluşları ile daha fazla işbirliği yapabilme, işyerinde sağlık ve güvenlik alanında AB müktesebatı ve etkisi konularında işverenlerde ve işçilerde daha fazla farkındalık yaratmak olduğunu belirtti.
Çalıştayın ilk sunumu sendikamız İSG uzmanı Cem Snaet’ın “İş Sağılı ve Güvenliğinde İş Kazaları ve Meslek hastalıkları” adlı sunumu oldu. Cem Snaet sunumunda iş kazaları ve meslek hasalıklarının Türkiye ve dünyadaki durumunu dile getirdi. Örnek iş kazaları videolarının da gösterildiği sunumda, İSG Uzmanı Cem Snaet iş kazası senaryosunun nasıl işlediğinin ve bu senaryoda en büyük rolün tehlikeli hareket ve tehlikeli durumun olduğunu belirtti. Meslek hastalıklarının da iş kazaları kadar önemli olduğunu vurgulayan Cem Snaet, hastalıkların hangi şartlarda meslek hastalığı sayılacağı, ne kadar sürede ortaya çıkması gerektiği ve bununla ilgili yapılacak yardımları dile getirdi.
Sendikamız proje asistanı Adnan Parçalı son zamanlarda gündemden düşmeyen ve iş yerlerinde önemli bir sorun olan Mobbing “İşyerinde Psikolojik Taciz” adlı sunumu gerçekleştirdi. İSG temsilcilerinin dikkatle dinlediği ve yer yer sorularla katıldığı sunum büyük ilgi topladı. Mobbing sürecinin önemine değinen Adnan Parçalı, taciz edici davranışların haftada en az bir kez ve altı ay boyunca devam etmesi sonucunda mobbing olarak değerlendirildiğinin altını çizdi. Mobbing kavramını 80’li yılların başında ilk kez kullanan İsveçli endüstri psikoloğu Heinz Leymann’ın 45 ayrı psikolojik taciz davranışını tanımladığını ve bunları 5 alt faktör şeklinde gruplandığını belirten Adnan Parçalı bunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Çalıştay’da, Avrupa İşçi Sendikaları Koleji Eski Yöneticisi Dr. Jeff Bridgford bilgi toplama, müzakere planı, risk değerlendirmesi, işverenle müzakere, İSG temsilcilerinin yeterlilikleri, denetçilerle çalışma konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı. İnteraktif bir eğitim havasında geçen çalıştayda katılımcılar zaman zaman iki gruba ayrılarak örnek uygulama çalışması yapıldı. Gruplar tarafından hazırlanan verilen konu ile ilgili görüş ve öneriler, tüm katılımcılarla paylaşıldı. Gruplara verilen konular şöyle sıralandı:
· İş Sağlığı ve Güvenliği Temsilcileri olarak, düzenli olarak karşılaştığınız sağlık ve güvenlik problemleri?
· İşyeri Sağlığı ve Güvenliği temsilcisi olarak, risk değerlendirmesi faaliyetlerine müdahale?
· İSG temsilcilerinin ne tür eğitim ihtiyaçları bulunmaktadır? Bu ihtiyaçlar nasıl belirlenir?
· Kazaların önlenmesi nasıl gerçekleşir?
Dr. Jeff Bridgford konulara yapılan geri bildirimlerde bilgi ve deneyimlerini paylaşarak çalıştayın güzel bir eğitim havasında geçmesini sağladı. Grup çalışmaları İSG temsilcilerinin istekli katılımlarıyla daha da verimli hale geldi. İSG temsilcilerinin konularla ilgili görüş ve önerilerini paylaşmaları fikir alış verişilerine ve yeni fikirlerin doğmasını sağladı.
Çalıştayın sonunda ise değerlendirme ve görüş alışverişinde bulunuldu. Bu bölümde katılımcılarla; çalıştayın İSG uygulamaları, verimliliği, ECBOHS projesinin devamlılığı, yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işyerinde psikolojik taciz konusunun yaygınlaşması vb. konularda değerlendirmeler yapıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu. Çalıştayın verimli ve donanımlı olması bütün katılımcıları memnun etti. Çalıştayın bu denli başarılı ve verimli geçmesi, üyelerin istekleri, talepleri ve ilgisi Türk Metal’in zaten var olan birinci öncelik olarak kabul edilen eğitim faaliyetlerinin devam edeceği sinyalini de verdi.