EMEĞE VE EMEKÇİYE SAYGI DUYUN
EMEĞE VE EMEKÇİYE SAYGI DUYUN

Uludağ Üniversitesi ile sendikamız Türk Metal’in birlikte düzenlediği akademik çevre ile sendikaları buluşturan Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Akad’emek 4.  Öğrenci Kurultayı açılış programı 13 Nisan 2017 tarihinde Büyük Anadolu Ereğli Hotel’de yapıldı. Kurultayın açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, konuşmasında küreselleşme ile birlikte sendikalara ve sendikacılara karşı yoğun saldırıların olduğu bir dönemde olduğumuza değinerek, çalışma ekonomisi öğrencilerine seslendi “Nerede çalışırsanız çalışın. Hangi görevi üstlenirseniz üstlenin. Sizden tek bir ricamız, beklentimiz var. Emeği, alınterini, büyük zorluklarla kazanılan o helal ekmeği unutmayın. İnsanı yalnızca üretimin bir parçası gibi gören insan kaynakları, toplam kalite gibi mekanik bakış açılarından uzak durun. Yer altında can veren madencileri, Traktör kasaları altında ezilen tarım işçilerini, çalışan, didinen, üreten emekçileri unutmayın. Adil olun. Hakkı teslim edin. Emeğe, emekçiye saygı duyun. Sizden en büyük beklentimiz budur”.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satır başları:

Bizler sizlere güveniyoruz.

“Bizim gelecekten umutsuz olma hakkımız yoktur. Özellikle sizlerin gelecekten umutsuz olmamanız gerekir. Çünkü gelecek sizlerin ellerindedir. Bizler sizlere güveniyoruz. Onun için gelecekten umutluyuz. Ben, güzel günlerin, umutlu günlerin barış ve huzur dolu bir dünyanın bizleri beklediğine inanıyorum. Onu kuracak olan sizlersiniz umudunuzu asla kaybetmeyin. Ancak unutmayın sevgili gençler örgütsüz insan bugünün dünyasında bir hiçtir. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Küresel toplumda egemen güçlerin karşısında çaresizdir. Tek başınadır. Korunmasızdır. İnsanın bu çaresizlikten kurtulması ve topluma yön verme haklarını koruma gücüne erişmesi bakımından örgütlenmesi kaçınılmazdır. Bunun en temel araçlarından biri de sendikalardır. Sendikalar bu anlamda hem bir okul hem de toplumsal değişimin aracıdır. Bu adaletsiz ve yıkıcı düzeni ancak örgütlü yapılarla özellikle de sendikal yapılarla değiştirebiliriz.”

“Ancak burada bir tespiti yapmak zorundayız. Ne yazık ki üniversitelerimizin birçoğunda sendikal kültür, anlayış, sendikal mücadele gibi kavramlar yok sayılıyor. Hak arama, örgütlülük, örgüt bilinci, örgüte bağlılık gibi kavramlar görmezden geliniyor. Onun yerine insan kaynakları gibi aslında özünde insanın olmadığı insanı üretim sürecinin diğer faktörleri gibi gören bazı kavramlar gençlerimize benimsetilmek isteniyor. Motivasyon, eğitim, rekabet ve kalite gibi geleneksel endüstri ilişkilerinin uzak durduğu kavramları ön plana çıkartılıyor. Aslında işverenlerle çalışanların arasında yalnızca bir çıkar birliği olduğu, emekçilerin kendi yaşamlarını kazanmak, emeklerinin karşılığını almak için değil de işverenlerin karlarını, verimliliği artırmak için çalışmak zorunda olduğu anlayışı geliştirip, insanların beynine kazınmak isteniyor. İnsanı mekanik bir bakış açısıyla ele alan bu yaklaşım sendikal kültürün yerine geçirilmek isteniyor.”

Bizim için umut, gençliktedir.

“İşte bizim bu birlikteliğimizin sizlerle her yıl bir araya gelmemizin temel nedenlerinden biri de budur. Bu anlayışı tersine çevirmek. Sizleri emekle, emek örgütüyle buluşturmak. İnsandan, emekten yana bir anlayışı benimsemenizi sağlamaktır. Sizler, okulunuzu bitirip hayata atıldığınızda alanınızla ilgili çeşitli kurumlarda görev alacaksınız. Kiminiz sendikalarda, kiminiz özel sektörde yönetici olacaksınız. İşveren örgütlerinde çalışacaksınız. Kamu işyerlerinde görev alıp, bürokrat olacaksınız. Ancak sevgili arkadaşlarım, nerede çalışırsanız çalışın. Hangi görevi üstlenirseniz üstlenin. Sizden tek bir ricamız ve beklentimiz var. Emeği, alınterini büyük zorluklarla kazanılan o helal ekmeği unutmayın. İnsanı yalnızca üretimin bir parçası gibi gören insan kaynakları, toplam kalite gibi mekanik bakış açılarından uzak durun. Yer altında can veren madencileri, Traktör kasaları altında ezilen tarım işçilerini, çalışan, didinen, üreten emekçileri unutmayın. Adil olun. Hakkı teslim edin. Emeğe, emekçiye saygı duyun. Sizden en büyük beklentimiz budur. Size ilişkin umudumuz, inancımız budur. Bizim için umut, gençliktedir. Umudumuz gençliktir.”

***

Akad’emek 4. Öğrenci Kurultayı açılış programında Uludağ Üniversitesi adına Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç’ta bir konuşma gerçekleştirdi. Aytaç, konuşmasında “Türk Metal Sendikamız ile birlikte Söz Çalışma Ekonomisi Öğrenci Kurultayı’nın bu yıl dördüncüsünü düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. Üniversitelerimizin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinden öğrencileri ile beraber gelen öğretim elamanlarımıza, öğrencilerine bu kurultaya hazırladıkları ve sahip çıktıkları için teşekkür ederim” dedi.

***

Öğrenci Kurultayının açılış programına 23 Üniversiteden 178 çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü öğrencisi ile 29 öğretim üyesi katılırken, 700’e yakın Erdemir emekçisi de salonda yerini aldı. Kurultaya Zonguldak Milletvekili Av. Ünal Demirtaş, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, UAMİF Genel Sekreteri İsmail Dursun ile birlikte Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş, Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, Kdz. Ereğli Şube Başkanımız Metin Ercan, Bolu Şube Başkanımız Özgür Elçi ve Türk Metal Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Naci Önsal da katıldı.

***

Açılış programının tamamlanmasından sonra panellere geçildi. Öğrenci Kurultayında iki gün boyunca 4 panelde 19 öğrenci sunum gerçekleştirecek. Kurultayın ilk günü “Türk Sendikacılığında Örgütlenme Sorunları”, “Türkiye’de Sendikal Mücadele ve Sosyal Medya” ile “Çalışma Hayatının Güncel Sorunları” başlıklı üç panel gerçekleştirilecek. İkinci günü ise “Sendikalara ve Sendikal Örgütlenmeye Bakış” başlıklı bir panel gerçekleştirilip, Erdemir işyerine gezi ve tanıtım programı düzenlenecek.

 

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol