EMEK, EN AĞIR SÖMÜRÜ İLE KARŞI KARŞIYA
EMEK, EN AĞIR SÖMÜRÜ İLE KARŞI KARŞIYA

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; Koop - İş Sendikası’nın 18. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanı olarak yaptığı konuşmasında “Emek, insanlık tarihinin en ağır sömürüsü ile karşı karşıya” dedi.


Koop – İş Sendikası 18. Olağan Genel Kurulu 4-5 Ağustos tarihlerinde gerçekleşmek üzere Ankara’da Büyük Anadolu Termal Otel’de toplandı.  Açılış konuşmalarının yapıldığı oturumda Genel Başkanımız Pevrul Kavlak önerge üzerine oy birliğiyle Divan Başkanlığına seçildi. Divan Başkanı olarak yaptığı konuşmasında emeğe karşı tüm dünyada yapılan saldırılara ve sendikaların nüfuzunu yitirmesine dikkat çekerek; “Sendika algısında bir değer yitimi var. Niye? Adalet yerini mi buldu? Herkes emeğinin karşılığını almaya mı başladı? Yoksa sömürü bitti de, sendikalara gerek mi kalmadı? Hayır. Aksine. Emek, insanlık tarihinin en ağır sömürüsü ile karşı karşıya… İşsizlik her yerde… Açlık her yerde… Savaşlar, çatışmalar, isyanlar her yerde” dedi.

Sistemin yanlışlığından ve bu sistemin insan hayatına kast eden bir noktaya gelişinden bahseden Kavlak; Bu sistemle birlikte Japoncaya yeni bir sözcük eklendiğini ve buna Karoşi dendiğini hatırlattı. “Karoşi, bir kişinin ölümüne çalıştırılması, ortada başka hiçbir neden yokken,  aşırı çalışmaktan ölmek anlamına geldiğini” ifade eden Kavlak; “bu sözcüğün, bu dönem ortaya çıkması bir rastlantı değil. Sadece Japonya’da yüzlerce emekçi böyle öldü, İş kazalarının yanın sıra, ölümlere artık karoşi de eklendi. Çünkü bu sistemde, İnsan yok, emeğe saygı, insana sevgi yok, Hak yok, hukuk yok. Emek yok, emekçi yok, adalet yok. Onlar için vicdan yok, Sadece cüzdan var, cüzdan. Sadece kar var dostlarım, bu sistemde sadece kar var” dedi.

Genel Başkanımız Kavlak; Koop –İş Sendikasının 50. Yılında bu genel kurulu gerçekleştirdiğini ve bugün önemli bir noktada bulunduğunu söyledi. Koop-İş delegelerine “örgütlenmenin dibe vurduğu bir dönemde, üye sayınızı ikiye, üçe katladınız. Umutsuzluğun kol gezdiği bir dönemde, umut oldunuz. Yenilgilerin kader olduğu bir dönemde, işçi sınıfına zafer coşkusu yaşattınız. Sağ olun, var olun, ” diyerek ‘değerli dostum, kardeşim’ diye hitap ettiği Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar’ın konuşmasında, “Bugün sendikacılıkla ilgili umutlarımız yeniden yeşeriyorsa, Bunda Koop-İş’in, Koop-İş üyelerinin payı var” söyleminin çok haklı olduğunu sözlerine ekledi.

Kavlak; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de bu genel kurula katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdikten ve görev süresince çektiği sıkıntıları yakından bildiklerinin altını çizdikten sonra bir talepte bulundu:

Artık kar hırsının, Ekonomiye ve siyasete yön vermesine izin vermeyin. Taşeron sistemine, istihdam bürolarına, örgütlenmenin önüne yeni engeller çıkarılmasına, sendikasızlaştırmaya, kayıt dışılığa izin vermeyin. İşçinin alın terinden süzülen, damla damla biriken kıdem tazminatına göz dikilmesine izin vermeyin. Bu hastalıklara karşı savaş açın. Emin olun, biz o savaşta sizin yanınızda olacağız. Atacağınız her adımda yanınızda duracağız. Size söz veriyoruz.

Genel Başkanımız Kavlak’ın konuşması Koop-İş delegeleri ve misafirler tarafından uzun süre alkışlandı. Büyük bir dikkatle ve ilgiyle dinlenen konuşmasının ardından Divan Başkanlığında yerini alan Kavlak; oturumu yönetti.

Daha önce söz alan Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar konuşmasında “Türkiye’de ve dünyada yaşanan ekonomik, sosyal ve diplomatik krizlerin yol açtığı sıkıntılara, bunların çözümüne yönelik yapılması gerekenleri ve Koop-İş Sendikası olarak bu gelişmeler karşısındaki duruşlarını” özetledi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da daha sonra yaptığı konuşmasında Ortadoğu’da yaşanan olaylara dikkat çekerek birliğin ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Soma’da yaşanan facia sonrasında TÜRK-İŞ olarak yapılan girişimlere de değinen Atalay; iş kazalarının önlenmesi için örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise çalışma hayatında ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler sonrasında hükümete yönelik eleştirilere cevap verdi. Hükümetin çalışanlar lehine sayısız kararlar verdiğini ve bu kararların bugün Türkiye’nin kalkınmasına da hizmet ettiğini vurguladı.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol