EN ÇOK VERGİYİ ASGARİ ÜCRETLİ ÖDÜYOR
EN ÇOK VERGİYİ ASGARİ ÜCRETLİ ÖDÜYOR

Türk Metal Sendikası Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırma asgari ücretlilerin ne kadar çok vergi ödediğini ortaya koydu. Araştırma Hürriyet Gazetesine de haber oldu. İşte o haber:


Sendikamız Türk Metal’in Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırma asgari ücretle çalışan dar ve sabit gelirlilerin ne kadar çok vergi ödediklerini ortaya koydu. Gelir vergisinin büyük bölümünü ücretliler ödediğini, dolaylı vergilerin vergi gelirlerinin yüzde 70’ini oluşturduğunu ortaya koyan araştırma Hürriyet Gazetesi Muhabiri Hacer Boyacıoğlu tarafından da haber yapılarak Hürriyet Gazetesinde de yayınlandı.

Hürriyet Gazetesinde “İşçinin en büyük ortağı devlet” başlığı ile yer alan haber şu şekilde:

Asgari ücretli 9 Temmuz'a kadar devlet için, 9 Temmuz'dan sonra kendi için çalışıyor. Türk Metal Sendikası'nın yaptığı araştırmaya göre bir işçi yılın ilk 6 ayında aldığı ücretin tamamını vergiler, kesintiler ve KDV için devlete aynen iade ediyor.

TÜRK Metal Sendikası tarafından Avrupa Birliği standartları dikkate alınarak yapılan araştırmaya göre, bir işçi yılın ilk 6 ayında aldığı ücreti vergiler, kesintiler ve KDV için devlete aynen iade ediyor. Ancak yılın kalan yansında aldığı ücret kendisine kalıyor. Asgari ücretli bir çalışan yılın 9 Temmuz'a kadar olan bölümünde kazandığı ücreti hiç dokunmadan devlete geri ödüyor. Bir başka deyişle 9 Temmuz'a kadar devlete, sonrasında kendine çalışıyor. Türk Metal'in çalışmadan çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle: Institut Economique Molinari tarafından geliştirilen yöntem esas alınarak hesaplama yapıldı. Bu hesaplama kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu'nun verileri de dikkate alınarak, net yılık ücretten yüzde 15.79 oranında kira harcaması yapıldığı hesaplandı. Bu tutar çıktıktan sonra kalan kısmın KDV'ye konu olacağı öngörüldü. Türkiye'de uygulanan yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 KDV oranlarının ortalaması yüzde 12.43 alındı. KDV'nin harcamalardaki payı hesaplanırken de TÜİK verileri kullanıldı. Ayrıca ücretlerdeki SGK İşçi payı, gelir vergisi, damga vergisi, İşsizlik Sigortası Payı, SGK İşveren Payı, İşsizlik Sigortası İşveren Payı da hesaplandı. Bu hesaplamalar kapsamında bin 400 TL brüt ücret alan bir çalışan 9 Temmuz'a kadar devlete çalışıyor. 2 bin 400 TL brüt ücret alan bir işçi 3 Temmuz'a kadar, 3 bin TL brüt ücret alan bir işçi 2 Temmuz'a kadar, 3 bin 200 TL brüt ücret alan bir işçi 30 Haziran'a kadar, 4 bin TL brüt ücret alan bir işçi 27 Haziran'a kadar devlete çalışıyor.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol