ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN
ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türk Metal ve MESS tarafında organize edilen engelli emekçilerimiz için düzenlenen kurultaya 457 engelli emekçi üyemiz katıldı.


3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle yine bir ilke imza atıldı. Türk Metal ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından birlikte organize edilen Kurultaya 457 engelli üyemiz katıldı.

Kurultay; Büyük Anadolu Termal Hotel Ankara’da 6-9 Aralık tarihlerinde ve Türkiye’nin pek çok yerinden gelen engelli metal işçileri için düzenlendi. Daha önce bu kapsamda ve bu kadar zengin bir program akışıyla böyle bir organizasyon tertiplenmemesi nedeniyle kurultay kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

Kurultaya Genel Sekreterimiz Taliphan KIYMAZ ile MESS Eğitim Vakfı Genel Müdürü Dr. Necdet KENAR da katıldı.

Açılış konuşması yapan Genel Sekreterimiz Taliphan KIYMAZ; “Dünya Engelliler günü etkinlikleri kapsamında düzenlemiş olduğumuz aktiviteye katılımınızdan dolayı başta Genel Başkanım Pevrul KAVLAK, yönetim kurulu üyelerimiz ve şahsım adına teşekkürlerimi sunuyorum diyerek konuşmasına başladı.

Genel Sekreterimiz KIYMAZ; konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 

Bilindiği üzere “Engellilik”; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır.

Hal böyle olunca maalesef engelliler; vücudun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; birtakım tutum ve tercihler sonucu, yaşamın pek çok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşmaktadırlar. 

Ancak bu sorunu aşmak adına politikalar geliştirmeli acil önlemler almalıyız. Nitekim politikaları geliştirirken;  

 

* Engellileri, ailelerini ve bütün toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların ilgili kurumlarca sağlanması,

 

* Etkin tıbbi bakım hizmetinin devlet tarafından güvence altına alınması,

 

* Engellilerin kendi kendine yeterlik ve işlevsellik konusunda en iyi düzeye çıkarılması ve bu düzeyin korunması için rehabilitasyon programlarının uygulanması,

 

* Özellikle yardım servislerinin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir.  

 

Geliştirilen; sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik, istihdam ve spor eğitim alanlarındaki politikaların hayata geçirilmesi ile birlikte engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasının sağlanacağı muhakkaktır.
 

Değerli Katılımcılar

Engellilerle ilgili politikalar; sadece engellilerin haklarını ve sosyal güvencelerini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda engelliliğe neden olan etmenlerin çözümünü de kapsamalıdır.

Takdir edersiniz ki engelliliğin önlenmesi konusunda başarılı olabilmek açısından; erken tanı amacı ile sağlık taramalarının yaygınlaşması, eğitim programlarının geliştirilmesi, kayıt sistemlerinin iyileştirilmesi, alt yapı hizmeti veren kuruluşlar ile koordinasyonun sağlanması, sağlıklı çevre bilincinin oluşturulması, gerekmektedir.

Bugün dünya nüfusunun % 10’u ülkemiz nüfusunun % 12,29’unun engellilerden meydana geldiği düşünüldüğünde konunun vahameti ortaya çıkmaktadır.

İşte mevcut bu soruna karşı farkındalık yaratmak üzere 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler’ ce de kabul edildiği üzere Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır.

Arzumuz tüm dünyada eğitim, istihdam ve sosyal hayatta engellilere yönelik ayrımcılıkların ortadan kalkması, toplumda eşit bireyler olarak kabul edilmeleridir. 

Engellileri bakıma muhtaç insanlar olarak gören anlayış yerine onları hayatın içine katan bir anlayışın hakim olmasıdır.

Ülkemizde de son yıllarda engelli hakları ile ilgili olarak önemli düzenlemeler yapılmış olsa da; hala toplumun diğer kesimleriyle eşit yaşam koşullarına sahip olmaktan oldukça uzak bir hayat sürmektedirler.

Engelliler yetersiz eğitim imkanı, yetersiz sağlık hizmeti ve işsizlik sorunuyla boğuşmakta, ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik noktasında yaşadıkları sıkıntılar yanında toplumun engellilere bakışındaki olumsuz yargılar nedeniyle sosyal yaşamda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Engellilerimize daha yaşanır bir dünya oluşturmak için sokakta, toplu taşıma araçlarında, hastanelerde, tezgahları başında engellerin olmadığı bir ortam meydana getirmek en öncelikli hedefimiz olmalı.

Bilinmelidir ki engellilerin yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur.
 

Değerli katılımcılar

Engelliler günü ile ilgili olarak;  kabul edildiği 1992 yılından beri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farklı birtakım etkinlikler düzenlendiği hepimizin malumudur. 

Ancak sendikamız Türk Metal ve Metal Sanayicileri Sendikası MESS;  gittikçe artan katılımcıları ve zenginleştirilen içeriği ile dünya engelliler gününün anlamına uygun olarak en geniş kapsamlı etkinlikler düzenleyen yegâne sendikalar konumundadır.

“Engelsiz bir dünya için hep birlikte elele” sloganı ile yürüteceğimiz proğram kapsamında bugün 27 şubemiz bünyesinde yer alan ve Mess’e bağlı 93 işyerimizden gelen 457 engelli emekçi üyemizi kendi tesisimizde ağırlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. 

03-06 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen Türk-İş Genel Kurulu sebebiyle 6-9 Aralık tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz etkinliklerle engelli emekçilerimizi iş ortamının stresli atmosferinden bir nebze olsun uzaklaştırmak birinci önceliğimizdir.

Yine bir yandan dinlenir ve eğlenirken diğer yandan değişik fabrikalarda çalışan engelli emekçilerle kaynaşmalarını temin etmek de bir diğer hedefimizdir.

Otel içi sosyal aktiviteler, tiyatro gösterisi, gala gecesi ve Anıtkabir gezisi ile engelli emekçilerimizin ve diğer katılımcıların 3 günlük bu programı en iyi şekilde değerlendireceğinizi umuyorum.  

Bu duygu ve temenni ile engellisini tam olarak sahiplenmiş bir ülke özlemiyle başta engelli üyelerimiz olmak üzere tüm engellilerin 3 Aralık Dünya Engelliler gününü kutluyor saygılar sunuyorum. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol