ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN HEP BİRLİKTE EL ELE
ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN HEP BİRLİKTE EL ELE

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle 700’e yakın engelli metal işçisi üyemiz “engelsiz bir dünya için hep birlikte el ele” sloganıyla Ankara’da buluştu.


3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle 30 Kasım - 4 Aralık tarihlerinde Türk Metal üyesi 700’e yakın engelli metal işçisi, sendikamız Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) Ankara’da düzenlediği etkinliğe katıldı.

“Engelsiz bir dünya için hep birlikte el ele” sloganıyla 2 Aralık tarihinde Anadolu Hotels Esenboğa Termal’de düzenlenen etkinliğin açılış programına Genel Başkan Yardımcımız Yücel Yücel de katıldı. Etkinlikte engelli üyelerimize hitaben bir konuşma yapan Genel Başkan Yardımcımız Yücel, konuşmasının hemen başında Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın engelli üyelerimiz için gönderdiği mesajı okudu. Mesajda şu cümleler yer aldı: “Kritik toplu iş müzakereleri için aranızda bulunamıyorum. Bu yüzden çok istememe rağmen etkinliğinize katılamıyorum. Ben yanınızda değilim ama emin olun yüreğim sizinle. Belki aranızda değilim ama emin olun buradaki mücadelem de sizin içindir. Ben birlikte verdiğimiz sendikal mücadeleden, insanca çalışma, insanca yaşama kavgasından zaferle çıkacağımıza eminim. Sizin hayat kavgasından zaferle çıkacağınızdan eminim. Birlikte, hep birlikte çok daha güçlüyüz. Emin olun yarınımız bugünden güzel olacak. Yarın çok daha güzel günler göreceğiz. O günleri birlikte inşa edeceğiz.”

Genel Başkan Yardımcımız Yücel, konuşmasında bütün olumsuzluklara inat, her şeye inat, engelli vatandaşlarımızın şans verildiğinde neler yapabileceklerini neler başarabileceklerini sizler gözlerinizdeki ışıkla, yüreğinizdeki yaşama sevinci ile gösterdiniz diyerek şunları söyledi. “Türkiye’deki engellilerin neredeyse yarısı sosyal güvenceden yoksun. Yarısından biraz fazlası tedavi imkânı bulamıyor. Bunlar devlet makamlarının yayımladığı resmi rakamlar. Aynı rakamlar diyor ki engelli yurttaşlarımızın yüzde 70’inden fazlası öğrenim görmüyor. Üçte ikisi işsiz işgücüne katılamıyor. Bu engellilerin büyük hem de çok büyük bölümünün evlerine mahkûm edildiği, engeline boyun eğdiği anlamına geliyor. Bu engellilerin kaderi mi? Kesinlikle hayır, olmadığını siz gösteriyorsunuz. Fırsat verildiğinde neler yapabileceğinizi neler başarabildiğinizi hepimize gösterdiniz. Emek gücünün asli ve vazgeçilmez unsuru olduğunuzu gösterdiniz. Sizler birer örneksiniz, öncüsünüz, bizim gururumuzsunuz. Hiçbir ayrım olmadan insanın sadece insan olduğu için eşit ve değerli olduğu önümüzdeki bütün engellerin kalktığı bir dünya umuduyla hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Genel Başkan Yardımcımız Yücel Yücel’in konuşmasından sonra İstanbul 1 Nolu, Bozüyük ve Gemlik şubelerimizden engelli üyelerimiz birer konuşma yaptı.

Aramızdaki engelleri eğitimle aşabiliriz (Selime Çınar (İstanbul 1 Nolu Şube – Arçelik Beylikdüzü İşyeri)

“Engellilere yönelik ayrımcılığın önenmesinde belki de en etkili unsur, toplumun genelinde bir kültür ve bilinç oluşturmaktır. Bu kültürün ve bilincin yerleşmesinde eğitimin ve bu tür toplantıların daha sık tekrarlanması ile bizlere konuşma fırsatı verilmesinin rolü büyüktür. İşte bu yüzden Engelliler Haftası münasebetiyle sendikamızın düzenlediği bu program bizleri büyük ölçüde mutlu etmiştir. Bizlere söz hakkı tanıyan ve üyesinin her platformda destekleyen, daha çok sosyalleşmemize imkân tanıyan başta Genel Başkanımız olmak üzere bu organizasyonda emeğe geçen herkese teşekkürü bir borç biliyorum.”

Bazen bir tebessüm, bir selam bile yeterlidir (Sevil Bıçkın (Gemlik Şube – Aka Otomotiv)

“İnsanlara hoşgörülü yaklaşmak, onları olduğu gibi kabul etmek, önyargılardan sıyrılıp insanı sadece insan olduğu için sevmek, büyük bir erdemdir. Eğer şimdiye kadar bunları hiç düşünmediyseniz, siz bu hayatın gerçeklerini fark edip görememişsinizdir. Yaşamınızda bir şeyler eksik kalmış demektir. Engellilere verebileceğimiz en büyük desteğin onlara karşı, bir tebessüm, bir selam, bir kucaklaşmadır”.

Fırsat eşitliği yaratılmalıdır (Cemalettin Talih (Bozüyük Şube – Türk Demir Döküm İşyeri)

“Biz engellileri yaşamlarında fiziksel çevre, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda yaşadığımız fırsat eşitsizliklerinden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar Anayasa’mızda devletin bir “Sosyal Devlet” olduğu vurgusu yapılmışsa da ülkemizde ekonomik ve sosyal yapılanma halen olması gereken düzeyin çok altındadır. Engellilik kavramı etiketlenmelerle, ön yargılarla, ayrımcılıklarla, aşağılanmalarla, toplumsal dışlanmaları en aza indirgemeli ve fırsat eşitliği yaratılmalıdır. Biz engellilerle dayanışma duygusu geliştirmeli toplum olarak bu başarıldığında biz engelli vatandaşların sorunlarını çözmede ve anlamada başarılı olur.

Anadolu Hotels Esenboğa Termal’de yapılan etkinlikler çerçevesinde, engelli üyelerimiz Anıtkabir’i ve Kurtuluş Savaşı Müzesini de ziyaret etti. Ziyaret sırasında Genel Sekreterimiz Av. Taliphan Kıymaz da üyelerimize eşlik etti. Engelli metal işçilerinin oynadığı Ford Otosan Engel Tanımaz Tiyatro Kulübü, Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı, Veysel Berikan’ın yönettiği “Otogargara” isimli tiyatro gösterisini engelli işçi arkadaşlarına sundular.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol