ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN HEP BİRLİKTE EL ELE!
ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN HEP BİRLİKTE EL ELE!

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü münasebetiyle düzenlenen “Uluslararası Engelliler Günü Programı” 1-4 Aralık 2019 tarihleri arasında Ankara’da toplandı. Sendikamız Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) birlikte düzenlediği programa 500’e yakın engelli üyemiz katıldı.

Engelli üyelerimiz için düzenlenen etkinliğin açılış programı 2 Aralık Pazartesi günü Anadolu Hotels Esenboğa Thermal’de yapıldı. Açılış programında kürsüye ilk olarak engelli üyelerimiz çıktı. Kapaklı Şubemizin örgütlü olduğu Arçelik A.Ş. Elektronik işyerinden Zehra Özel ile Gebze 1 Nolu Şubemizin örgütlü olduğu TI Otomotiv işyerinden Atakan Yazıcı birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmalarında engelli olmanın bir zayıflık veya güçsüzlük belirtisi olmadığını ifade eden üyelerimiz, toplum içindeki engellerle mücadele ettikçe, engellerin aşıldığını ve içlerindeki yaşam mücadelesini devam ettirebildikleri sürece de başarılı olabileceklerini belirtiler.

Etkinlikte, kürsüye son olarak Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ çıktı. Konuşmasına engelli üyelerimizin sorunlarını tartışmak için bir araya geldiğimizi belirterek başlayan Genel Başkan Yardımcımız Altundağ; “Sorunlarınızı tartışacak, birbirinizle paylaşacak, en önemlisi sağlam arkadaşlık bağları kuracaksınız. Sadece sorunları paylaşmayıp, engelleri aşmayı nasıl başardığınızı da hepimizle paylaşacaksınız. Ancak şunun da farkındayız. Sorunların çözümü sadece bir gün konuşup tartışmakla mümkün değildir. Sorunların üstesinden gelmenin yolu kalıcı çözüm önerileri ile bu önerilerin uygulanabilir olanlarının süratle hayata geçirilmesi ile mümkün olur.” dedi.

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, konuşmasına Türk Metal-MESS 2019-2021 Grup Toplu İş Sözleşmesi gelinen son durum hakkında bilgi vererek devam ederken şunları söyledi: “Şimdiye kadar MESS ile tam 4 oturum gerçekleştirdi. Bu 4 oturumun sonunda taslağımızdaki 108 maddeden 44 tanesi taslaktaki şekli ile aynen kabul edildi.  Kabul edilen bu maddeler idari maddeler dediğimiz türdeki maddelerimizdi. Parasal maddelerinde içerisinde olduğu 64 madde ise henüz görüşülmedi ya da karşılıklı teklifler reddedildiği için ertelendi. Müzakerelere yeni başlandığında sözleşmenin 3 yıllık olmasını teklif eden MESS, en son müzakerede ise, ikramiyelerde kıstelyevm, esnek çalışma, denkleştirme gibi bir takım hükümlerin sözleşmeye girmesini, deneme süresinin artırılmasını talep etti. Çocuklarımızın işyerlerimizde stajyer olarak alınmasında öncelikli tercih edilmesinin de sözleşmeden çıkarılmasını isteyen MESS’in bu tekliflerinin tamamı tarafımızca reddedildi. Maddeler ertelendi. Ayrıca MESS taslağımızı çok yüksek bulduğunu revize edilmesi gerektiğini de ekliyor. Şimdi bu hafta İstanbul’da 4 Aralık Çarşamba günü yapacağımız görüşme ile 60 günlük müzakere süresinin de sonuna geleceğiz. Ücret teklifinkinde verilmesini beklediğimiz bu toplantı neticesinde çok çok büyük bir ihtimalle uyuşmazlık tutanağını imzalarız diye düşünüyorum. Bize ertelenen grevler sonucu, yüksek hakeme götürülerek enflasyonu bile geçmeyen, süresi ise 3 yıllık olan sözleşmeleri, biten toplu sözleşmeleri, işlerdeki daralmaları anlatarak taslağı yüksek bulanlara buradan seslenmek istiyorum. Bizi yani Türk Metal’i ve onun üyelerini başkaları ile karıştırmayın. Her dönem olduğu gibi bu dönemde en iyi sözleşmeyi yine bizim Genel Başkanımız önderliğinde sendikamız Türk Metal imzalayacaktır.”

Konuşmasını dünya tarihine damga vuran birçok ismin engelleri aşıp yaptıkları işlerle günümüze kadar geldiğine dikkat çekerek tamamlayan Genel Başkan Yardımcımız Altundağ; “Tarihin en büyük bestecisi Beethoven dünyaca ünlü 9. Senfonisini 1817 yılında bestelediğinde, duyma yeteneğini tamamen kaybetmiş durumdaydı. Türkülerini dinlediğimiz, “Dünyaya gelmemde maksat ne idi, bir sadık dost” diye dünyaya mal olmuş Aşık Veysel görme engelliydi. Gelmiş geçmiş en büyük fizikçilerden olan Hawking, hayatının büyük kısmında hareket bile edemiyordu. Demem o dur ki, hayatla mücadele eden sizler de başardınız. Azim, mücadele ve engel tanımaz karakterleriniz ile mücadele nasıl olur dosta düşmana gösterdiniz. Aşılmaz hiçbir engelin olamayacağını böylelikle gösterdiniz. Bundan böyle hep birlikte başarmaya, gelecek nesillere bu azmi aktarmaya devam edeceğiz. Yeter ki inanalım. Unutmayalım ki en büyük engel, başaracağına inanmayan bir beyindir.” dedi.

***

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü münasebetiyle Genel Başkanımız Pevrul Kavlak da bir mesaj yayımladı. Genel Başkanımız Kavlak, engelleri aşmanın bir inanç meselesi olduğuna dikkat çektiği mesajında; “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü... Gün boyu gerçekten çok faydalı tartışmalar yapıp, engelli yurttaşlarımız için neler yapılabilir anlatacağız. Öncelikle bu özel güne şunu anlayarak başlamalıyız. Engelli vatandaşların da her birey gibi kimseye muhtaç olmadan hayatlarını devam ettirebilmeleri en temel insan hakkıdır. Hiçbir engel bir insanın yaşamasının, eğitim almasının, üreten ve hayata değer katan bir insan olmasının önüne geçemez. Ve hiçbir engel, kesinlikle aşılmaz değildir. Engelli kardeşlerim; hayatımızda karşılaştığımız tüm engellerin aşılması bir inanç meselesidir. Tüm başarılarda olduğu gibi, bunu başarmanın da tek yolu öncelikle inanmaktır. Yeter ki isteyelim, yeter ki azimli ve kararlı olalım. Şunu unutmayalım, ruhumuzda, kalplerimizde engel olmadıktan sonra diğer engelleri aşmak hiçte zor değildir.

İşte bugün Ankara Akyurt otelimizde ülkenin dört bir yanından gelerek eğitim programına katılan sendikamız üyesi 500 engelli kardeşimiz, işyerlerimizde alın teri dökerek neler yapabildiklerini ispatlamışlardır. Fırsat verildiğinde neler başarabildiklerini göstermişlerdir. Maalesef ülkemizdeki engelli yurttaşlarımızın üçte ikisinin işsiz olduğu gerçeğini hatırlarsak, bu acı tabloda bu kardeşlerimiz, hepimiz için umut ışığı oldular. Onların her biri birer öncü, bizlerin gururudur. Buradan da anlaşılacağı gibi, bizim engelli kardeşlerimiz için yapacağımız en güzel şey, onlara engel olmamak ve fırsat vermektir. Elimizden geldiği kadar desteklemektir. En azından bu yılki 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bunların farkına varmış olalım.” dedi.

***

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü münasebetiyle düzenlenen “Uluslararası Engelliler Günü Programı”na, Eğitim Uzmanı Binnur Edisan’ın “Mikro Beden Dili ve Uyum Psikolojisi” başlıklı eğitim semineri ile devam edildi. Etkinliğin ikinci gününde ise Ankara Barosu Engelli Hakları Merkezi Başkanı Merve Bayram, “Engelli Hakları ve Karşılaşılan Hukuki Sorunlar” başlıklı eğitim programı ile engelli üyelerimizle bir araya geldi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol