ESKİŞEHİR 1 NOLU ŞUBEMİZİN 3. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI.
ESKİŞEHİR 1 NOLU ŞUBEMİZİN 3. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI.

Eskişehir 1 Nolu Şubemizin 3. Olağan Genel Kurulu'nun yapıldığı salona üyelerimizin yoğun sevgi gösterisi ve Eskişehir 1 Nolu Şube Sosyal ve Kültürel Kulüplerimizin kurduğu Metal Ateşi Dans Topluluğu’nun gerçekleştirdiği folklor gösterisinin ardından giren Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, genel kurul delegeleri tarafından Divan Başkanlığına seçildi. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Türkiye’nin ilk sendikal kazanım kartı olan Emek Kart’ı tanıtırken şunlar söyledi: “Dile kolay aileleriyle birlikte 1 milyona yakın örgütlü, disiplinli, harcama kapasitesi ortalamanın üzerinde bir kitleden söz ediyoruz. Bu kitle işyerleri için muazzam bir müşteri potansiyeli olabilir. Ama bu bizim için de muazzam bir güçtür. Üretimden gelen gücümüzün yanında, tüketimden gelen gücümüzdür. Türk Metal'i eşsiz kılan da işte bu güçtür. Emek Kart için geri sayıma başladık. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından bazı satır başları;

“Amacımız sizlerin yüzünü güldürebilmekti.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, sendikamızın bir yıl önce imzaladığı 2017 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde üyelerimizle birlikte elde ettiğimiz zafere değinerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “2017 MESS grup toplu iş sözleşmesini, yani büyük bir mücadeleyi alnımızın akıyla geride bıraktık. Sonuçta sadece bizim için değil, herkes için çok iyi bir sözleşme oldu. Boşuna yüzyılın sözleşmesi denmedi. Bu ülkede namusuyla çalışan, evine helal ekmek götürme derdinde olan herkesin gururu oldu. Sadece biz değil sendikal camiada herkes Türk Metal’in imzaladığı “Yüzyılın Sözleşmesi” diyor. Diğer işkollarındaki işçi kardeşlerimiz, kendi ücretlerini, sosyal haklarını bizimle kıyaslıyor. Toplu sözleşme masalarında, bizim sözleşmemiz baz alınıyor. Çünkü bu öyle bir sözleşme oldu ki, hazırlanışıyla, taslağıyla, pazarlığıyla, mücadelesiyle, ilan edilmesiyle. Her alanda ama her alanda çığır açtık. Her anlamda yeni bir dönem başlattık. Asıl önemlisi neydi biliyor musunuz? Bu sözleşmede sadece çok iyi bir ücret zammı değil, öyle haklar aldık ki, bütün emek camiasına örnek olduk. Mesela, sosyal izinler, tamamlayıcı sağlık sigortası. Özellikle sağlık sigortası, toplu sözleşme düzeninde yeni bir çığır açtı. Üyelerimize güven geldi. Geçmişte özel hastanelerin önünden geçemeyen üyelerimiz artık güven içinde istediği hastaneye gidiyor. Çok küçük ödemelerle tedavi oluyor. Hatta bazen tek kuruş ödemeden çıkıp gidiyor.”

“Türk Metal’in yiğit, cesur, gözü pek emekçilerine selam olsun.”

Konuşmasına 2017 MESS sözleşmesinde elde ettiğimiz kazanımlara değinerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Peki bu yeterli mi? Elbette değil. Bir şey daha yapacağız. Önümüzdeki sözleşmemede de, inşallah eşlerinizi de sigorta kapsamına alacağız. Bu konuda kararlıyız, ne gerekiyorsa onu yapacağız. Çünkü sizler bunu sonuna kadar hak ediyorsunuz. Bakın, sözleşmeyi imzalayalı bir yıl oldu. Ama her geçen gün, kazandırmaya devam ediyor. Herkes, ilk altı ay için aldığımız yüzde 26’lık zamma odaklandı. Oysa ücretimiz orada kalmadı. Farkındaysanız, aradan geçen bir yılda aldığımız zammı neredeyse katladık. Sözleşme rakamının üzerine yeni zamlar ekledik. Rakam öyle bir yere geldi ki, kümülatif ücret artışı yüzde 50’ye yaklaştı. Yani, geçen yıl aldığımız ücrete, yarısını daha eklemiş olduk. Önümüzdeki Mart ayında da iyi bir zam oranı bekliyoruz. O zaman, artış oranı yüzde 50’yi de geçecek. İşte o zaman ücretimiz insan onuruna yaraşır bir ücret olacak. Bunu bizden başka yapabilecek kimse yoktur. Bunun adı zaferdir, zafer. Ve bu zafer, sizin eseridir. Biz, bu kavgaya beraber girdik. Bu yola beraber çıktık. Ne zafer elde ettiysek, beraber ettik. Zafere inananlara, inanıp mücadele edenlere, mücadele edip kazananlara, Türk Metal’in yiğit, cesur, gözü pek emekçilerine selam olsun.” dedi.

“Biz bugüne kadar her koşulda başarılı olduk.”

Genel Başkanımız Kavlak,  MESS ile yeni dönem için başlayacak grup toplu iş sözleme süreci ile ilgili mesaj verdiği konuşmasına şöyle devam etti: “Biliyorsunuz, uzun bir Genel Kurul maratonunun sonuna geldik. Bu genel kurulla şube genel kurullarımızı bitiyoruz. Geçenlerde katıldığım bir şube genel kurulundan ayrılırken, bir üyemiz yanıma geldi. “Başkanım bir şey sorabilir miyim?” dedi. “Tabii ki sorabilirsin” dedim. “Başkanım” dedi. “Evet, Yüzyılın Sözleşmesi muazzam bir sözleşme oldu ama yeni sözleşmenin zamanı da geliyor. O sözleşme ne olacak?” dedi. Sorarken yüzünde endişeli bir hal vardı. Ben de ona sordum: “Sence ne olacak?” dedim. Ekonomideki sıkıntılara ilişkin bir iki örnek verdi. Dövizden, pazarın daralmasından, satışların düşmesinden söz etti. Umutsuzdu. “Koşullar iyi bir sözleşme için uygun değil.” dedi. Aslında haklı. Adına ne derseniz deyin, çok zor koşullardan geçiyoruz.  Biz zaten hiçbir zaman güllük gülistanlık bir ortamda masaya oturmadık. Koşullar, hep bizim aleyhimize oldu. Şimdi koşullar yine aleyhimize, ekonomideki daralma nedeniyle işletmeler zor günler geçiriyor. Adı konmasa da, ülkede bir ekonomik kriz yaşanıyor. Biz bunlara alışığız. Yeter ki dikkatli olalım. Yeter ki, tedbiri elden bırakmayalım. Biz bugüne kadar her koşulda başarılı olduk. Bizim için imzaladığımız sözleşmeyle her şey bitmedi. Ondan sonra da tedbiri hiç elden bırakmadık. Mesela bazı işverenlerin yapmak istediği toplu çıkışları engelledik. İşçi sirkülasyonunu durdurduk. Böylece ortalama saatlik ücretimizi koruduk. Yüksek enflasyon koşullarında sizlerin daha fazla mağdur olmaması için çaba gösterdik. Yalnızca sizin için değil, işyerlerimiz için de çok çaba gösterdik. Yaşadığımız her krizde, her zor günde, işyerlerimiz için de elimizi taşın altına koyduk. İşimiz olsun, ekmeğimiz kesilmesin, çalışma barışımız bozulmasın diye, işverenlerimize de destek olduk.  Evet, bunları yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Bu çabalarımızı bundan sonra da göstereceğiz. Ben başarılı olacağımıza inanıyorum. Size söz, koşullar ne olursa olsun. Geldiğimiz yerden bir adım geri gitmeyeceğiz. Çıtayı bir santim bile aşağı indirmeyeceğiz. Hele bir de ülkede ekonomik şartlar düzelirse, ülkemiz düze çıkarsa rüzgar bizden yana esmeye başlarsa o zaman gaza basarız, gaza. İşte o zaman uçarız, uçarız.” dedi.

“Yalnızca MESS sözleşmesi değil münferit sözleşmelerle de üyelerimizin yüzünü güldürdük.”

Konuşmasına Eskişehir Şubemizin imzaladığı münferit sözleşmelere değinerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Yalnızca MESS sözleşmesi değil imzaladığımız münferit sözleşmelerle de üyelerimizin yüzünü güldürdük. Burada, Eskişehir Şubemize bağlı Hisarlar işyerinden gelen arkadaşlarımız var. Onlar için iyi bir sözleşme imzaladık. Bozüyük’te Midal Kablo’da, Tavşanlı’da Nursan Kablo’da, Bekel Kablo’da, Matasan AŞ’de, GKN Otomotiv’de, hepsinde ama hepsinde üyelerimizin yüzünü güldürdük. Çok iyi zamlar aldık. Allah hepinize iyi günlerde sağlıkla, huzurla harcamayı nasip etsin.” dedi.

“Emek Kart uygulamasını hayata geçiriyoruz.”

Çalışma hayatının gündeminde yer alan konuları değerlendirerek konuşmasına sürdüren Genel Başkanımız Kavlak, sözleşme sonrası üyelerimizin hayatına dokunarak onların hayatlarını daha kolaylaştırma sözünü verdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Sendikamızın kuruluşunun 55. kuruluş yıldönümü nedeniyle yaklaşık 1600 temsilcimizle, iki grup halinde Ankara’da beraber olduk. Önce bekâr katılmak isteyen temsilcilerimiz geldi. Ardından diğer arkadaşlarımız eşleri ve çocuklarıyla katıldı. Onlara orada 55. yılın anısına bir müjde verdim. Şimdi sizlere de vereceğim. Hatırlarsanız, Yüzyılın Sözleşmesini imzaladıktan sonra yaptığım bütün konuşmalarda size bir söz vermiştim. Demiştim ki; bundan sonra üyelerimizin hayatına dokunacağız, onların yaşamlarını kolaylaştıracağız. Böylece çalışma hayatında yeni bir dönemin kapılarını açacağız. İşte şimdi bu sözümü yerine getiriyorum. İlk adımı attık. Büyük bir projemiz olan Emek Kart uygulamasını hayata geçiriyoruz. Biz bugüne kadar birçok ilke imza attık. İşte Emek Kart da onlardan biridir. Bu kart sayesinde, anlaşmalı işyerlerinden yapacağınız alışverişin belli bir oranı, ay sonunda kartınıza nakit olarak geri yüklenecek. Belli bir oran diyorum çünkü ne kadar çok üyemiz bu kartı kullanırsa, iade oranı da o ölçüde artacak. Emin olun bu kartı etkin olarak kullanırsak bir süre sonra tüm şirketler bize gelip, bizimle de anlaşma yapın diyecekler. İade oranını artırmak için birbirleriyle yarışacaklar.”

“Türk Metal'i eşsiz kılan da işte bu güçtür.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in büyük bir aile olduğuna dikkat çektiği konuşmasını şöyle tamamladı: “Dile kolay aileleriyle birlikte 1 milyona yakın örgütlü, disiplinli, harcama kapasitesi ortalamanın üzerinde bir kitleden söz ediyoruz. Bu kitle işyerleri için muazzam bir müşteri potansiyeli olabilir. Ama bu bizim için de muazzam bir güçtür. Üretimden gelen gücümüzün yanında, tüketimden gelen gücümüzdür. Türk Metal'i eşsiz kılan da işte bu güçtür. Emek Kart için geri sayıma başladık. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Pilot bölge olarak seçtiğimiz burada Eskişehir'de, anlaşma yaptığımız market zinciriyle bir süredir deneme yaptık. Alışverişlerde hatasız çalıştığını test ettik. Şimdi sıra geldi, kartımızı dağıtmaya. Dağıtıma Eskişehir’den ve Çerkezköy'den başlayacağız. Yılsonuna kadar bütün üyelerimiz Emek Kart sahibi olacak. Üyelerimiz bu kartı ceplerinde gururla taşıyacak. Güvenle taşıyacak, Türk Metalli olmaktan bir kez daha onur duyacak. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Allah iyi günlerde, sağlıkla, ağız tadıyla kullanmayı nasip etsin.”

***

Eskişehir 1 Nolu Şubemizim 3. Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkanvekilliklerini Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ ile Gemlik Şube Başkanımız Kemal Durmaz yürüttü.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın açılış konuşmasının ardından Türkiye’nin ilk sendikal kazanım kartı “Emek Kart” ile ilgili tanıtım filmi izletildi. İlk “Emek Kart” ise Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanımız Orhan Demir tarafından Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’a takdim edildi.

***

Emek Kart tanıtım filmininin ardından İyi Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Hisarlar İnsan Kaynakları Direktörü Can Demir, Eskişehir CHP Milletvekili Utku Çakır, Arçelik A.Ş. Buzdolabı İnsan Kaynaklar Direktörü Çağlar Taşkın ile Ford Otosan İnönü Fabrikası İnsan Kaynakları Yöneticisi Mümtaz Şoğur kürsüye çıkarak genel kurul delegelerine başarılar dilediği birer selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Eskişehir 1 Nolu Şubemizin 3. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan konuşmaların ardından Eskişehir 1 Nolu Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde Ford Otosan İnönü Kamyon Fabrikası’ndan üyemiz Canan Kök ile Arçelik Buzdolabı işyerinden üyemiz İmdat Yavuz söz alarak birer konuşma gerçekleştirdi.

***

Eskişehir 1 Nolu Şubemizin 3. Olağan Genel Kurulu’na TÜRK-İŞ 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Ali Rıza Aksoy, Ford Otosan Üretim Planlama Müdürü Namık Kemal Keskin, Arçelik Ürün Direktörü Haldun Dingeç, Arçelik Endüstriyel İlişkiler Grup Yöneticisi Oğuz Çineli, Demirdöküm Fabrika Müdürü Habibullah Adanur, Demirdöküm İnsan Kaynakları Müdürü Hakan Pınar, Endel İnsan Kaynakları Direktörü Gamze Deniz, Hisarlar Tarım Araştırma Müdürü Ali Osman Akbaş, Panel Radyatör Üretim Yöneticisi Güven Karakaş, GKN Genel Müdürü Gökhan Pişkin, GKN İnsan Kaynakları Müdürü Selim Tosun, Demirer Kablo Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Erhan Sarıoğlu ile çok sayıda davetli ve üyemiz katıldı.

***

Gerçekleştirilen seçimler sonucunda Şube Başkanlığına Orhan Demir, Şube Sekreterliğine Yaşar Ünal, Şube Mali Sekreterliği Mustafa Hamza Çakır Şube Teşkilatlanma Sekreterliğine Serhat Engin ve Şube Eğitim Sekreterliğine Fatma Demirel seçildiler.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol