GELECEĞİ HEP BİRLİKTE İNŞA ETMELİYİZ!
GELECEĞİ HEP BİRLİKTE İNŞA ETMELİYİZ!

Sendikamız Türk Metal ile Uludağ Üniversite Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nün birlikte düzenlediği, akademik çevre ile sendikaları buluşturan Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Akad’emek 5.  Öğrenci Kurultayı açılış programı 4 Mayıs 2018 tarihinde Büyük Anadolu Ereğli Hotel’de yapıldı.

Kurultayı’nın açılış programında Uludağ Üniversitesi adına konuşan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç, Dünya’da tek örneği dahi olmayan ve Türk Metal Sendikası’nın bize sunduğu bu imkân için teşekkürlerini iletmek istediğini belirtirken, kurultaya katılan öğrencilere de seslenerek şunları söyledi; “Burası sizler adına sendikaları tanımak için güzel bir laboratuvar, akademi ve emeği buluşturan bu etkinliği güzel etkinliği iyi değerlendirmenizi diliyorum.” dedi.

Prof. Dr. Serpil Aytaç’ın ardından kürsüye, 1. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’na lisans öğrencisi olarak katılan ve bugün başlayan 5. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’nda ise Pamukkale Üniversitesi ÇEKO Bölümü Araştırma Görevlisi olarak yer alan Erkan Kıdak, kısa bir konuşma yaparak; “5 yıl önce bu kurultaya lisans öğrencisiyken katıldım. Akademik kariyerimi seçerken bu organizasyon ben de etkisi büyük oldu. Bu güzel organizasyonda bizleri bir araya getiren Türk Metal Sendikası ve Uludağ üniversitesi ÇEKO Bölümüne teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ben ve benim gibi buraya lisans öğrencisi olarak katılan ve bugün benim gibi akademi dünyası ve sendikal camiada görev alan birçok arkadaşım var. Umarım bu kongre, bugün aramıza ilk kez katılan arkadaşlarım için de yeni başarıları beraberinde getirir.” dedi.

Kurultaya katılan öğrencilere hitaben bir konuşma yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ise kurultayın ana konusu olan “Endüstri 4.0 ve Sendikalar” hakkında değerlendirmelerde bulunarak; “Herkes Endüstri 4.0’ın ayak seslerini duyuyor ama daha neye benzediğini tam olarak tanımlayamıyor. Herkes bir miktar ne olduğunu hissediyor. Ama daha kimse ortaya elle tutulur somut bir şey koyamıyor.” dedi. Genel Başkanımız Kavlak, konuşmasını şöyle devam etti: “Dünya, küreselleşme ile çok ciddi değişim ve dönüşüm içine girdi. Sermaye, küreselleşmeyle birlikte üretimin daha ucuz olduğu bölgelere göçtü. Bir dönem sanayinin merkezi olan Batılı ülkeler neredeyse artık üretim yapılmayan bölgelere dönüştü. Çünkü Batı sermayesi fabrikasını kapatıp ülkesini terk ederek emeğin daha ucuz olduğu, dolayısıyla üretimin de daha ucuza yapıldığı yani kârın daha çok olduğu ülkelere kaydı. Başlangıçta bu süreç batı ülkelerinin lehine seyretti. Ama bir süre sonra aleyhine gelişmeye başladı. Bakın üretimin yığıldığı Çin bütün gelişmiş ülkeleri tehdit ediyor. Hiçbir Batılı ülke, Çin’le rekabet edebilir durumda değil. En son Amerika, Çin mallarına gümrük benzeri engeller getirmeyi konuşmaya başladı. Bütün Batılı ülkeler uluslararası rekabette fiyat avantajını kaybetti. Sonuç olarak ne oldu? Belki bazı batılı şirketler daha çok kâr etti. Ama ülkeleri kaybetti. Bu gelişmelerin bütün Batılı ülkelerde işsizlik, istikrarsızlık, sosyal meseleler gibi toplumsal sonuçları oldu. O yüzden Endüstri 4.0 aslında maçı kaybetmiş görünen batılı ülkeler için bir umut ışığı gibi görünüyor. Çünkü Endüstri 4.0 daha az işçiyle, hatta hiç işçi olmadan daha verimli, daha hızlı ve daha kaliteli üretim vadediyor. Böyle bir üretim biçimi de batılı ülkeler için uluslararası ticarette yeniden fiyat avantajı elde etmek demek. Onun için Batılı ülkeler neredeyse tüm kaynaklarını Endüstri 4.0’ın gerçekleşmesi için seferber etmiş durumda çok önemli mesafeler de almış durumdalar. Şimdiden online sipariş üzerine sürücüsüz araçla gidip kargo gönderisini alan içeriğine göre kargoyu paketleyen, gideceği yere göre ayıran, ayrılmış postaları kargo araçlarına yükleyen ve yine sürücüsüz araçlarla bu postaları sahibine ulaştıran sistemler kuruldu.”

Genel Başkanımız Kavlak, konuşmasında Endüstri 4.0 ile ilgili olumsuz tablolar çizdiğini düşünülmemesini, nihayetinde teknolojinin sadece bir araç olduğuna dikkat çekerek; “Endüstri 4.0’ın da insanlığın iyiliği için kullanılması böyle yönlendirilmesi gerekiyor. Akıntıya karşı kürek çekmek yerine. Bu süreci nasıl yönetebiliriz, krizden bir fırsat çıkarabilir miyiz? Buna bakmalıyız. Üniversiteler bizim umudumuz. Öncelikle onlar geleceğe hazır olmalı, bizi yeni döneme hazırlamalı. Gelecekteki mesleklerin neler olabileceğini bize söylemeli. Bu meslekler için eğitimler düzenlemeli. Bunlara öğretim programı içinde ağırlıklı yer vermeli. Veya böyle toplantılar yapıp, sizin gibi pırıl pırıl insanları bir araya getirip, görüşlerinden yararlanmalı. Geleceği hep birlikte inşa etmeli. Yani yakınacak, şikâyet edecek, çözümü başkasından bekleyecek durumumuz yok. Hepimize iş düşüyor görevimiz ağır, sorumluluğumuz büyüktür.” dedi.

***

Öğrenci Kurultayının açılış programında öğrencilerin ve öğretim üyelerinin yanı sıra, 700’e yakın Erdemir emekçisi de salondaki yerini aldı. Kurultaya Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Genel Maden-İş Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş, Kdz. Ereğli Şube Başkanımız Metin Ercan, Türk Metal Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Naci Önsal ile çok sayıda davetli katıldı.

***

Kurultay da iki gün boyunca 5 oturumda düzenlenecek 15 sunum ile tamamlanacak. Ayrıca kurultayın ilk günü Siemens Pazarlama Müdürü Derya İren, “Endüstri 4.0” başlıklı bir sunum yapacak. Oturumların tamamlanmasının ardından Erdemir işyerine gezi ve tanıtım programı gerçekleştirilecek.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde 5. Akad’emek Öğrenci Kurultayı açılış programının ardından sendikamız Türk Metal tarafından Gülüç’e yaptırılan Türk Metal Sendikası Üst Geçiti ile Opet İstasyonunun açılışını Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ile birlikte yaptı.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol