GENÇ İŞÇİLER AB’YE SENDİKALARIYLA ENTEGRE OLACAK
GENÇ İŞÇİLER AB’YE SENDİKALARIYLA ENTEGRE OLACAK

Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) ve TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ tarafından birlikte yürütülen “Türkiye ve Avrupa Birliği’ndeki İşçi Sendikaları Arasında Genç İşçiler Odaklı Diyalog” başlıklı projenin ilk toplantısı, 27 Nisan 2015 günü Ankara’da yapıldı.


Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projenin genel hedefi, Türk sendikaları ve AB üye devletlerdeki sendikalar arasında yoğun diyalog, iletişim ve işbirliğini sağlamak” olarak belirlendi.

Projenin amacı ise “Türkiye ve AB’deki genç işçilerin emek konuları üzerine farkındalık ve ilgilerini artırmak için sendika ve konfederasyonlarda gençlik yapılarının kurulması ve güçlendirilmesi” olarak saptandı.

Projenin açılış toplantısına, TÜRK-İŞ’i temsilen projenin yürütümünden sorumlu Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel katıldı. Yücel, burada yaptığı konuşmada şu görüşleri dile getirdi:

“Burada ETUC üyesi beş ayrı ülke sendikalarından gelen genç işçi kardeşlerimizle bir arada bulunmamız ve böylesi bir projeyi ortaklaşa hayata geçirmemiz bana ve örgütüme umut vermektedir.

Ülkemiz genç nüfus açısından Avrupa’nın muhtemelen birinci ülkesidir. Genç nüfus gelecek açısından bir avantajdır. Ancak bu genç nüfusun avantaj olabilmesi onun eğitimli ve hızla değişen piyasa taleplerine cevap verebilecek bir mesleki formasyona ulaşması ile mümkündür. Aksi halde genç nüfus bugün AB’nin büyük kentlerinin varoşlarında yaşanan toplumsal patlamaların kaynağı da olabilir. Yani gençlik eğitim, istihdam ve yaşam boyu meslek eğitimi olanakları ile desteklenmezse bir ülkenin en büyük sermayesi olan insanın kaybedilmesi sonucu da doğurur.

Burada 6 ülkenin genç işçi ve sendikacıları dört gün boyunca sorunlarını tartışıp bu sorunlara ortak cevaplar arayacak ve politikalar üretecekler. Bizler Konfederasyon ve sendikaların yöneticileri olarak bu çalışmaların sonuçlarını merak ve ilgiyle bekliyoruz. Katılımcı arkadaşlarımızdan kendilerine sunulmuş bu olanağı iyi değerlendirmelerini, buradan hepimizin yararlanacağı sonuçlar üretmelerini istiyorum. Bu projenin amaçlarından biri de, konfederasyonların, sendikaların gençlik örgütleri arasında ortak çalışma grupları oluşturmasıdır. Bu da bizlerin yani yöneticilerin görevidir.

Ama genç arkadaşlarımızın da bu talebi dile getirmeleri ve bunun acil bir ihtiyaç olduğunu hissettirmeleri gerekir.”

Proje çerçevesinde yapılacak eğitimlerde 5 konu üzerine odaklanılacak. Bunlar;

 

1. Emek piyasasındaki genç işçiler: istihdam ve işsizlik konuları
2. Genç kadınlar ve emek piyasası
3. Genç işçiler ve sosyal haklar farkındalığı
4. Genç işçiler ve sendikalar; en iyi uygulamalar

5. Genç işçiler arasında farkındalığı artırmak için teknikler

 

Projeye, Sendikamızı temsilen şu kişiler katıldı.

 

Sema Oktar Kul Gölcük Şubesi, Ford işyeri), Emine Kanlı (İzmir Şubesi, Delphi işyeri), Koray Tüney (İstanbul 1 Nolu Şube, Mercedes işyeri), Murat Şahin (Bursa 3 Nolu Şube, Matay işyeri), Günay Özden (Çerkezköy Şubesi, Hema işyeri), Hakan Gülen (Bolu Şubesi, Arçelik işyeri), Sümeyra Durak (İzmir 2 Nolu Şube, Fokker Elmo işyeri)

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol