Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 7. Olağan Genel Kurulu, 27 Aralık 2024 tarihinde SGK Erdoğan Özen Konferans Salonu’nda geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Genel Kurul, SGK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Raci Kaya’nın açılış konuşmasıyla başladı. Kaya, konuşmasında SGK’nın faaliyetleri ve hedeflerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, çalışma hayatındaki son gelişmelere ilişkin bir konuşma yaptı.
***
Açılış programının ardından genel kurul çalışmalarına geçildi. Bu bölümde söz alan Genel Başkanımız Uysal Altundağ, çalışma hayatında işçilerin karşılaştığı güncel sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Sosyal güvenlik sisteminin insanların geleceği için taşıdığı öneme vurgu yaparak konuşmasına başlayan Genel Başkanımız Altundağ, dünya genelinde bu korumanın sınırlı bir düzeyde gerçekleştiğini belirtti. Genel Başkanımız: “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde, sosyal güvenlik temel bir insan hakkı olarak kabul edilmesine rağmen, dünya nüfusunun ancak yüzde 52,4’ü Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarında sosyal güvenlik hakkına sahiptir. ILO’nun Dünya Sosyal Koruma Raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 47,6’sı, yani 3,8 milyar insan, hiçbir sosyal güvenceye sahip değildir. Böylece sosyal güvenlik yalnızca gelişmiş ülkelerin insanlarının yararlandığı imtiyazlı bir hak haline dönüşmektedir” dedi.
Türkiye’de sosyal güvenliğin anayasal bir hak ve sosyal devlet ilkesinin bir gereği olduğunu dile getiren Genel Başkanımız Altundağ, SGK’nın 33 bin personeli ile 85 milyon vatandaşa hizmet verdiğini söyledi. Sosyal güvenlik sisteminin finansmanında sigortalılar ve işverenlerden toplanan primlerin büyük yer tuttuğunu, ayrıca Hazine’den kaynak aktarıldığını hatırlatan Altundağ, devletin sosyal devlet ilkesi gereği sosyal güvenliğe katkı yapmasının normal olduğunu, ancak sistemin sürdürülebilirliği için kayıt dışı istihdamın önlenmesi gerektiğini ifade etti.
2000’li yılların başında yüzde 50’nin üzerinde olan kayıt dışı istihdam oranının, 2024 Kasım ayı itibarıyla yüzde 27,3’e gerilediğini belirten ancak buna rağmen oranın hala yüksek olduğunu ifade eden Genel Başkanımız, “Kayıt dışı istihdam, devletin gelirlerini azaltan, işçi ve ailesinin sosyal güvenlik haklarını elinden alan, yasalara uyan işvereni haksız rekabetle karşı karşıya bırakan bir uygulamadır. Kayıt dışı istihdam, işçilerin gelecekte alacakları emekli aylığını düşürmekte, vatandaşın sağlık hizmet kalitesini bozmaktadır. Kayıt dışı istihdam nedeniyle azalan vergi gelirleri, halka yeni vergiler olarak yansımakta, ödenmeyen ya da eksik ödenen SGK primleri vergi ile birlikte işçi ve işverene yeni yükler getirmektedir. Kısaca kayıt dışı istihdam bütün toplumu olumsuz yönde etkilemektedir. Kayıt dışı istihdamı azaltmak için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Sosyal güvenlik bilincinin yükseltilmesi, teknolojik altyapının güçlendirilmesi, denetimin etkinliğinin artırılması, düzenli prim ödeyenlere uygulanan teşviklere devam edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Genel Başkanımız Uysal Altundağ, Türkiye’nin sağlık hizmetlerinin kapsamı ve erişim açısından iyi bir noktada olduğunu ancak ihtiyaçları karşılama konusunda bazı eksikliklerinin bulunduğunu belirtti. Özellikle emekli aylığı seviyelerinin düşük olmasının ciddi bir sorun teşkil ettiğini söyleyen Genel Başkanımız Altundağ, emekli aylıkları ile ilişkin şunları dile getirdi: “Geçmişte bazı düzenlemeler yapılmış. Son olarak 12.500 TL’nin altında olan aylıklar 12.500 TL’ye çekilmiştir. SGK’dan aylık alan 16,5 milyon kişinin önemli bir kısmı 12.500 TL, çok büyük bir kısmı ise asgari ücretin altında bir aylıkla geçinmeye çalışmaktadır. Emekli aylığı miktarlarının geçinmeye imkân verecek düzeyde kalabilmesi için, aylık bağlama oranının yükseltilmesi, ülkemizin büyüme hızının yüzde 30’u yerine yüzde 100’ünün dikkate alınması böylece emeklilerin milli gelirden aldığı payın artırılması gerekmektedir. Aylık bağlama oranlarının daha yüksek uygulandığı dönemlerde işçi ne kadar çok çalışma hayatında kalırsa o kadar yüksek emekli aylığı alırdı. Şu anda özellikle düşük ücret alan işçiler arasında çalıştıkça emekli aylığı düşen işçiler olduğunu görüyoruz. Bu durum, emeklilik için prim gün sayısını dolduran ancak yaşı bekleyen işçileri kayıt dışı ya da daha düşük ücret bildirerek çalışmaya sevk etmektedir. Yapılması gereken, prim ile emekli aylığı arasındaki illiyet bağının güçlü bir şekilde kurulması, sistemde daha uzun kalanların daha yüksek aylık bağlama oranları ile emekli olmasını sağlamaktır. Emekli aylıklarıyla ilgili bu yıl ortaya çıkan en önemli gündem maddelerinden biri 2024-2025 talepli aylıklar arasında oluşacak yaklaşık yüzde 30’luk farktır. Buna ilişkin bir düzenleme henüz yapılmadığı için, özellikle sanayide nitelikli işgücü emeklilik başvurusu yapmakta bu durum da sanayide nitelikli işgücü kaybına neden olmaktadır.”
Genel Başkanımız Altundağ, konuşmasının devamında Türkiye’de aktüeryal dengesinin 1,65 oranı ile Avrupa ülkeleri arasında orta sıralarda yer aldığını ancak genç bir nüfusa sahip olarak düşük istihdama katılma oranı, kayıt dışı işsizlik ve ücretler gibi sorunların aşılması durumunda aktüeryal denge oranının daha iyi bir seviyeye geleceğini belirtti.
Konuşmasını sendikalaşmanın önemine vurgu yaparak tamamlayan Genel Başkanımız, işçiler adına şu çağrıyı yaptı: “Gerek sosyal güvenlik alanında gerekse de çalışma yaşamının her alanında, sorunların çözümünün en önemli anahtarı sendikal bir düzenin varlığıdır. Çünkü sendikaların olduğu yerde kayıt dışı istihdam ve sosyal güvenlik prim kaçağı olmaz; düzen olur, verimlilik ve huzur olur. Bu durum da hem devletimiz hem de sosyal güvenlik sistemimiz için çok yararlı sonuçlar verecektir. O nedenle sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması en önemli talebimizdir.”
***
SGK 7. Olağan Genel Kurulu’nda, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) adına Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Başar Ay, Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Türkiye Tabipler Birliği Merkez Komite Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye Emekli Astsubayları Derneği Genel Sekreteri Cengiz Top, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Oruçkaptan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Teknik Müşaviri Neşe Gündoğdu, Tüm İşverenler Sendikaları Konfederasyonu (TİSKO) Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Karataş, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Komite Üyesi Ömer Faruk Sarı ve Türk Diş Hekimleri Derneği Genel Saymanı Alper Dilek genel kurul salonuna hitap eden diğer katılımcılar oldu.
***
Genel Kurul’da yapılan seçimlerde, SGK Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Genel Başkanımız Uysal Altundağ, bu önemli göreve bir kez daha seçildi. TÜRK-İŞ’e bağlı Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Soydan da Yönetim Kurulu Yedek Üyeliğine seçildi.
***
Genel Kurulun açılış programına Genel Başkan Yardımcımız Mürsel Öcal, Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz ve Türk Metal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAEM) Başkanı Ergin Dinç de katıldı.