GENEL BAŞKANIMIZ INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKA YÖNETİMİNDE
GENEL BAŞKANIMIZ INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKA YÖNETİMİNDE

Dünya genelinde 50 milyondan fazla işçiyi temsil eden IndustriALL Küresel Sendika’nın 3. Kongresi, 3 binden fazla katılımcı ile 14-15 Eylül 2021 tarihlerinde arasında çevrimiçi olarak toplandı. IndustriALL’a üye toplam 19 Türk sendikadan biri olan sendikamız Türk Metal, Kongre’ye Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın delegasyon başkanlığında 3 delege ve 58 gözlemci ile katılım sağladı.

2 gün süren Kongre, IndustriALL Küresel Sendikası ve aynı zamanda Alman IG Metall Sendikası Başkanı Jörg Hofmann’ın açılış konuşması ile başladı. Hofmann’ın ardından kongrenin açılış programında İsveç Başbakanı Stefan Löfven, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, IndustriAll Avrupa Sendikası ve Alman IG-BCE Sendikası Başkanı Michael Vassiliadis söz aldı. 

Kongre’nin 2. gününde IndustriALl Küresel Eylem Planı çerçevesinde söz alan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak söz aldı. Covid-19 salgını nedeniyle dünyanın her bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de önemli sorunlar yaşandığını belirten Genel Başkanımız Kavlak, bu süreçte sendikamız Türk Metal’in faaliyetlerine değinerek şunları söyledi: “Üyelerimizin bu süreci en az zararla atlatması için çok önemli çalışmalar yaptık. İşveren örgütüyle yaptığımız protokol sayesinde tek bir üyemiz bile işten çıkarılmadı. Ve ücretinde herhangi bir kesinti olmadı. Ayrıca, üyelerimiz arasında Covid-19 vakalarının görülmesi üzerine toplu iş sözleşmemizde yer alan tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamamıza bir ek madde koyarak bu virüs nedeniyle rahatsızlanan üyelerimizin tedavi masraflarını da sigorta kapsamına aldırdık.”

Sendikamız Türk Metal’in son dönemde yoğun bir örgütlenme mücadelesi içinde olduğu Salcomp Xiaomi işyerindeki örgütlenme faaliyetlerine de değinen Genel Başkanımız Kavlak, “Salgın dönemde örgütlenme çalışmalarımıza da yoğun bir şekilde devam ettik.  62 yeni işyerinde 24 bin çalışanı örgütledik. Bunlar arasında çokuluslu şirketler ve tedarik zincirleri de çoğunlukta. Ancak bu örgütlenmelerimizde bazı sorunlar yaşadık ve halen de yaşıyoruz. Çok ciddi bir mücadele vermek zorunda kalıyoruz. Son olarak, Çin firması olan Salkomp Xiaomi işyerinde arkadaşlarımız günlerdir fabrika önünde geceliyorlar. İşverenin üyelerimize yaptığı baskılar ve sendikalı oldukları için 125 arkadaşımızı işten çıkarması nedeniyle pazartesi günü işi durdurmak zorunda kaldık. Uygun görülmesi durumunda, Genel kurulumuzun bu konuda bir karar almasını ve bir çağrı yapmasını talep ediyorum” dedi.

Önümüzdeki dönemde Covid-19 salgını başta olmak üzere birçok durumun sorun yaratacağını belirten Genel Başkanımız sözlerini şöyle noktaladı: “Covid-19 salgını ve daha birçok önemli sorunumuz var. Bu sorunlarla başa çıkabilmek için de güçlü ve uyumlu bir IndustriALL’a ihtiyacımız var. IndustriALL’un bu zor zamanlarda güçlü olması ve biz üye sendikalara yardımcı olması en büyük beklentimizdir.”

2 gün süren genel kurulda Jörg Hofmann, başkanlık görevine yeniden seçilirken, Genel Sekreterlik görevine Atle Hoie, Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerine de Kemal Özkan, Christine Olivier ve Kan Matsuzaki seçildiler.

Kongre de Genel Başkanımız Kavlak, Bursa Şube Başkanımız Selda Tekman ile birlikte TÜRK-İŞ’e bağlı IndustriALL üyesi sendikalarca 2021-2025 dönemi için İcra Kurulu Asil Üyeliğine aday gösterildi ve kongre delegelerinin tamamına yakının oyları ile seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol