GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK BURSA ŞUBEMİZİN GENEL KURULUNDA KONUŞTU
GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK BURSA ŞUBEMİZİN GENEL KURULUNDA KONUŞTU

Bursa Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu 2 Ekim 2021 Cumartesi günü Bursa’da toplandı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın Divan Başkanlığına seçildiği genel kurulda, Divan Başkanvekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ ile Bursa Osmangazi Şube Başkanımız Mesut Erdem, kâtip üyeliklerini ise Gülay Kaderli ile Alper Öztürk yürüttü. 

Divan Başkanı olarak genel kurul delegelerine hitap eden Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in Türk sendikal hareketine kattığı yeniliklere değinerek konuşmasına başlarken, yeni kurulan Bursa Şubemizle birlikte sendikamızın yine bir ilki daha gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, “Bir kadın üyemiz şube başkanı oldu. Bu yenilik, sendikamız için yeni ufukların kapısını aralayacak özellikle kadın üyelerimizin sendikal mücadelede önünü açacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Yeni kurduğumuz Bursa Şubemizin çiçeği burnunda başkanı Selda Tekman’ın bu başarısı bütün kadın üyelerimize örnek olmalıdır. Onları teşvik etmelidir. Türk Metal’e yürekten bağlı çalışkan, dürüst, yeniliklere ve kendini geliştirmeye açık belki de en önemlisi emek mücadelesini hayat mücadelesi haline getirmiş her kadın üyemizi, bu sürece davet ediyorum. Ve onların, sendikamıza yapacağı katkıların bizim için çok değerli olduğuna bütün kalbimle inanıyorum” dedi.

Bu ülkede Türk Metal var.

Genel Başkanımız Kavlak, Türk Metal’in örgütlenme mücadelesini bir yaşam biçimi haline getirdiğini ve pandemi döneminde bile herkes faaliyetlerine ara verirken örgütlenmeye devam ettiğini dile getirirken konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dönemde 64 işyerinde. 25 bin arkadaşımızı aramıza kattık. Sosyal mesafeye uyduk ama mücadeleyle aramıza hiç mesafe koymadık. Bakın son dönemde ülkemizde sekiz cep telefonu fabrikası kuruldu. Bunlarda örgütlenmeye başladık. Yedisinde direne direne örgütlendik. Bakanlıktan yetkimizi aldık. Artık sözleşme aşamasına geldik. Ancak birinde sorun yaşadık. Haberlerde gördünüz Salcomp Xiaomi cep telefonu fabrikasında işveren çoğunluğu sağlayıp yetki almamıza rağmen üyelerimizi işten attı. Yalnızca sendikalı oldukları için iyi bir yaşam güzel bir gelecek istedikleri için çoğunluğu kadın olan 170 arkadaşımızı kapının önüne koydu. Peki, biz ne yaptık? Hemen direnişe geçtik. Tıpkı Bursa’da Bodo Bode’de, Akwel’de yaptığımız gibi o işverene bu dünyayı dar ettik. Yok, öyle yağma dedik. 170 arkadaşımızı geri aldırdık. Sen ülkemize geleceksin yatırım yapacaksın, ürettiğini bizim insanımıza satacaksın, kazanacaksın, karlarına kar katacaksın sonra da benim işçi arkadaşımı asgari ücrete çalıştıracaksın, karın tokluğuna çalıştırıp sömüreceksin. Yok, öyle yağmak, yok öyle yağma beyler. Bu ülkede emekçiler var. Bu ülkede emeğin örgütlü gücü var. Sendikalar var. Bu ülkede Türk Metal var. Bu ülkede TÜRK-İŞ var.”

Ülkemizde sendikacılığın çok zor şartlar altında devam ettirildiğine dikkat çeken Genel Başkanımız Kavlak, “Bu ülkede sendikalaşmak demek imkânsızı başarmak demektir. Çünkü o gözleri doymayanlar, işçisine üç kuruşu çok görenler, kul hakkı yiyenler sadece sendikaya üye oldukları için, onlarca, yüzlerce emekçiyi kapının önüne koyanlar, kar, kış, bayram, seyran demeden, insanları işten atıyorlar. Buradan o işverenlere sesleniyorum. O işten attığınız, ekmeğiyle oynadığınız, açlığa mahkûm ettiğiniz insanların iki eli sizin yakanızdadır. Onların bebelerinin vebali sizin boynunuzdadır. Sizi unutmayacağız. Sendikaya üye olan işçileri Kod 29’la işten atan ve bazıları burada, Bursa’da olan o patronları unutmayacağız” dedi.

Türk Metal, hep zoru başaran olmuştur.

Genel Başkanımız Kavlak, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile son iki dönemde imzalanan sözleşmelerde elde edilen zaferleri ve pandemi sürecinde yine MESS ile imzalan protokol sayesinde pandemi sürecinde hiçbir üyemizin hak kaybına uğramadığını dile getirdi. MESS ile yeni bir süreci girildiğine değinerek konuşmasına şöyle devam ederken şunları söyledi: “Bu süreç kolay mı? Değil. Gerçekten değil. Pandeminin neden olduğu sorunlar, işyerlerindeki duruşlar, ihracattaki daralma, otomobil ve beyaz eşya satışlarındaki azalma derken. İşimiz her geçen gün zorlaşıyor. Biliyorsunuz bir de başımızda çip sorunu var. Uzakdoğu’dan kaynaklanan bu sorun, işyerlerimizi zora sokuyor. Hiç beklenmedik duruşlar yaşanıyor. O nedenle işimiz kolay değil. Zor. Hem de çok zor. Ancak şunu unutmayın. Bir söz vardır. Kolayı herkes yapar önemli olan zoru başarmaktır, derler. Türk Metal hep zoru başaran olmuştur. En zor dönemlerde ayakta kalmıştır. Bu kez de zoru başarmak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Arkamızda sizin gücünüz, direnciniz hiç bitmeyen desteğiniz, oldukça yine kazanacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

Alnımızın akıyla ürettiklerimizden payımızı almanın zamanı yaklaşıyor.

Konuşmasına sözleşme sürecinde yer alan işveren kesimine seslenerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Biz işverenlerimize şunu söylüyoruz: Evet pandemi koşulları herkesin belini büktü. İşler azaldı, ihracat daraldı, tedarik zincirinde sorunlar yaşandı. Evet, bunları biliyoruz. Biz de bu ülkede yaşıyoruz ancak siz de şunu iyi bilin. Bu ülkede herkes evindeyken, karantinadayken, hastalıktan korkarken, kaçarken biz kaçmadık. Tezgâhımızın başındaydık. Ülkemiz ekonomisini ayakta tutmak için, sanayi üretimine destek olmak için sizin karlarınız için canımız pahasına çalıştık. Ölümüne çalıştık. Biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra sizde… Bize borcunuz var. İşverenlerimizin, çarkları dönenlerin bize borcu var. Bu ülkeyi yönetenlerin, ülkemizin birliği, beraberliği için şehit olan Ahmetlere, Mehmetlere olduğu kadar ekonomiyi ayakta tutmak için hastalanıp işbaşında şehit olan Covid-19 virüsü nedeniyle can veren o kardeşlerimize, canlarımıza herkesin borcu var. Bu öyle kuru kuruya bir teşekkürle geçiştirilecek bir borç değildir. Büyük bir borçtur. Az kaldı. O günler geliyor. Bu borç çok yakında hak ettiğiniz biçimde tahsil edilecektir. Artık hesap zamanı yaklaşıyor. Maskesiz, mesafesiz, avuçlarımızda biriken alacaklarımızla, alnımızın akıyla ürettiklerimizden payımızı almanın zamanı yaklaşıyor. Hiç merak etmeyin. İşverenlerimiz, bacalarını tüttürenler, biz ölümüne üretirken, canımız pahasına çarkları döndürürken, salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızı toprağa verip, tezgâhlarımıza geri dönerken, karlarına kar katanlar, toprağa verdiğimiz o canların anısına sizlere olan borcunu ödeyecektir” dedi.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ak Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, Ak Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İyi Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve Aptiv Fabrika Müdürü Levent Öner genel kurul delegelerine başarı dileklerini sundukları bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Bursa Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde Aptiv işyerinden Zekiye Sivrikaya ile TKG işyerinden Gökhan Türkmen söz alarak birer konuşma yaptı.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında TÜRK-İŞ Bursa 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Elmas, MESS Bursa Bölge Temsilcisi Murat Batur, Aptiv İnsan Kaynakları Müdürü Yasemin Demirel ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına Selda Tekman, Şube Sekreterliğine Hakan Malçok, Şube Mali Sekreterliği Cem Yıldırım, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Bahadırhan Zeytun ve Şube Eğitim Sekreterliğine İsmail Sarı seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol