GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK MAN TÜRKİYE ÇALIŞANLARIYLA BULUŞTU!
GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK MAN TÜRKİYE ÇALIŞANLARIYLA BULUŞTU!

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, sendikamız Türk Metal’in Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile birlikte düzenlediği Ortak Eğitim Projesi kapsamında 20 Eylül 2019 Cuma günü Antalya’da Man Türkiye çalışanları ile bir araya geldi.

Man Türkiye eğitim grubunun gala programında bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, MESS’e karşı yeni bir mücadelenin başlangıcında MAN Türkiye çalışanı üyelerimizle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu ve gururu ifade ederek konuşmasına başladı.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları;

“Üyelerimizin iradesine saygı duyduk. Onların talepleriyle yola koyulduk.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in MESS’e sunduğu teklifin oluşum hikâyesini anlatarak devam ettiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz son üç toplu sözleşmemizde uyguladığımız yöntemle sendikacılık hareketinde yeni bir gelenek oluşturduk. Nedir bu gelenek? Bu gelenek Toplu İş Sözleşmesi taslağımızı katılımcı yöntemlerle belirleme geleneğidir. Dört yıl önceyi hatırlayın, Ankara Akyurt’taki otelimizde temsilcilerimizle bir araya gelmiştik. MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi taslağına son noktayı hep beraber koymuştuk. Bizim, hepimizin taslağını en ince ayrıntısına kadar birlikte oluşturmuştuk. Geçen dönemki sözleşmemizde bu uygulamayı daha da ileriye taşıdık. Taslağı oluşturmadan önce üyelerimizin düşüncelerini almak, taleplerini öğrenmek için biri kendi araştırma merkezimize diğeri özel bir araştırma kuruluşuna iki anket yaptırmıştık. Ardından da birkaç bölgemizde toplantılar yapmış, bu toplantılarda taslağımızı tabanımıza onaylatmıştık. Bu toplu iş sözleşmesi sürecinde de önce yine anket yolunu izledik. Yine özel bir araştırma şirketine on bin üyemizin katıldığı kapsamlı bir anket yaptırdık. Sonuçları aldık. Ardından kendi araştırma merkezimiz aracılığıyla 83 bin 906 üyemize bir anket uyguladık. Onun sonuçlarını da aldık. Her ikisini de Başkanlar Kurulumuzda ayrıntılarıyla değerlendirdik. Ardından, MESS’e bağlı işyerlerimizden 650 işyeri temsilcisini Ankara’ya çağırdık. Yine Akyurt’taki otelimizde taslağımıza son noktayı onlarla beraber koyduk. Yani dostlarım biz bütün bu uygulamalarla tabanımızın sesine kulak verdik. Üyelerimizin iradesine saygı duyduk. Onların talepleriyle yola koyulduk. İşte sözünü ettiğim gelenek budur. Sendikal harekete getirdiğimiz yeni boyut budur. Bu boyut tabanın söz ve karar yetkisidir. Üyelerimizin ortak iradesidir. Temsil ettiğimiz kitlenin gür sesidir. Yani dostlarım sendikal demokrasinin ta kendisidir.”

“Bugüne kadar hep sizin gücünüze güvenerek yola çıktım. Bu sefer de öyle olacak.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamızın MESS’e sunduğu teklifin üyelerimizin taleplerini, beklentilerini ve isteklerini yansıttığını belirterek devam ettiği konuşmasında;  “Evet dostlarım bizim Genel Merkezde yaptığımız bütün masa başı çalışmalara, tablolar üzerinde harcadığımız zor ve yoğun gecelere, uzun ve bitmek bilmeyen toplantılara rağmen bu taslak bizim değil sizin taslağınızdır. Bu taslak sizindir. Çünkü her satırında sizin talepleriniz, beklentileriniz, istekleriniz vardır. Bu taslak sizindir. Çünkü sizin taleplerinizden yola çıkarak, hatta virgülüne dokunmadan hazırlanmıştır. İşte bu nedenle bu taslak hayatın ta gerçeğidir. Sizin gerçeğinizdir. Her zaman olduğu gibi şimdi de sizlere yeni bir zafere yürekten inanarak sesleniyorum. İnanıyorum. Çünkü Türk Metal’i Türk Metal yapan değerlerin başında güçlü ve sağlam karakterinin geldiğini biliyorum. İnanıyorum çünkü bu karakteri olgunlaştıran mecranın akıl ve bilinçle beslendiğinden eminim. Bugüne kadar attığımız her adımda yolumuzu bilgiyle aydınlattık. Hedeflerimize ortak akılla yürüdük. İşte bu nedenle yürüdüğümüz yollar ne kadar zorlu olursa olsun önümüze ne kadar engel çıkarsa çıksın yılmadık. Birlikte düşündük. Birlikte çalıştık. Birlikte mücadele ettik. Ve birlikte kazandık. Şimdi yine kazanmak için yola çıkıyoruz. Bugüne kadar hep size güvenerek yola çıktım. Bu sefer de öyle olacak. Ben hazırım değerli arkadaşlar. Siz de hazır mısınız?” dedi.

“Biz zor koşulların sendikasıyız.”

Konuşmasına zor koşullar altında MESS’e karşı yeni bir mücadeleye başlayacağımızı hatırlatarak devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Daha önceki birçok konuşmamda belirttim. Evet, biz her dönemde olduğu gibi bu sözleşmeye de zor koşullar altında hazırlanıyoruz. Çünkü ülkemiz ekonomisinde ciddi bir kriz yaşanıyor. Çalıştığımız firmaların bazıları önemli ölçüde iş daralması içindeler. Dövizde yaşanan dalgalanmalar, enflasyon artışı, ihracattaki ciddi oranda düşüşler ve daha birçok gelişme ülkemiz ekonomisinde önemli sorunlara yol açıyor. Bu koşullar doğal olarak bizleri de etkiliyor. Bu süreçte üyelerimizin bir zarar görmemesi, işten çıkarmaların yaşanmaması için sendika olarak büyük çaba gösteriyoruz. Elimizi taşın altına koyuyoruz. Duruşlarda üyelerimizi otellerimizde eğitime alıyoruz. Önce ülkemiz, işimiz, aşımız diyoruz. Yaşanan bu krizin en az hasarla atlatılması için biz de mücadele ediyoruz. Aslında bu yaşadıklarımız bizim için yeni değil. Çünkü biz bugüne kadar her sözleşme döneminde önemli sorunlarla boğuştuk. Büyük badireler atlattık. İki yıl öncesini hatırlayın. O zaman da başka sorunlarla boğuşuyorduk. Terör belası ülkemizi kasıp kavuruyordu. Güneydoğu’da hendek savaşları vardı. Sınır ötesi harekât başlamıştı. Mehmetçiğimiz orada savaşırken ona destek olmak için eylemlerimizi durdurmak zorunda kalmıştık. Grevimiz Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmişti. Siyasette yaşanan gerginlikler,  ekonomide yaşanan dalgalanmalar daha aklınıza ne gelirse hepsiyle boğuşuyorduk. Ancak yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen o sözleşmeden zaferle çıktık. Elbette bunun birçok nedeni var. Kararlılığımız, direncimiz, bizim masada, sizin alanlarda ortaya koyduğu irade, bütün bunlar bu zaferin önemli nedenleriydi. Ancak bunların yanında çok önemli bir neden daha vardı. Bizi zafere götüren yolda işverenlerin önümüze duvarlar örmemesinin, toplu sözleşmeyi zaferle bitirmemizin bir nedeni daha vardı. O dönemde işler iyiydi. Ülkede bir karmaşa yaşanıyordu ama patronlarımız için her şey yolundaydı. Fabrikalar çalışıyordu. Siparişler yetişmiyordu. İşletmeler karlarına kar katıyorlardı. Yani dostlarım, üretiyorduk, kazandırıyorduk ve hak ettiğimiz payı istiyorduk. Sonunda istediğimiz oldu. Hakkımızı aldık. Biz kazandık. Ancak bugün koşullar çok daha farklı. İşler o zamanki gibi iyi değil. O nedenle bu kez işimiz zor. Gerçekten zor. Ancak bu sizi yıldırmasın. Umudunuzu kırmasın. Biz zor koşulların sendikasıyız. Biz bugüne kadar çok büyük badireleri atlattık. Allah’ın izniyle bunu da atlatacağız. Bu sözleşmeden alnımızın akıyla çıkacağız. Yine kazanacağız.” dedi.

“İşimize de, işyerimize de sahip çıkacağız.”

Genel Başkanımız Kavlak, taslak hazırlığı sırasında bir yandan ülkemiz koşullarını göz önüne alırken, bir yandan da emeğimizi karşılığını almak için neleri isteyeceğimizi düşündüklerini ifade ederek devam ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Bir yandan hayatın, ekonominin gerçeklerini ve alın terimizi korumaya çalıştık. Diğer yandan işimizi, aşımızı korumanın yollarını aradık. Bakın dostlarım yaptırdığımız anketlerde çok önemli sonuçlar çıktı. Daha önceki yıllarda üyelerimiz için iş güvencesinin önemi beşinci- altıncı sıralardayken bugün ücretten sonra en önemli konu haline geldi. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar ne yazık ki bize ekmeğimizi kaybetme korkusu yaşatıyor. Üyelerimiz iyi bir ücret almak insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek istiyor ama diğer yandan da işini kaybetmek istemiyor. Çünkü işsizliğin zirveye çıktığı bugünlerde yaşanacak en ağır durum işsiz kalmaktır. Zordur. Gerçekten zordur. O nedenle bu kez işimiz zor diyorum. Biz bu sözleşmeyle bir yandan iyi bir ücret almanın mücadelesini verirken diğer yandan ekmek teknemizin de bekçisi olacağız. İşimize de, işyerimize de sahip çıkacağız. Bir elimizde işimiz, diğer elimizde ücretimiz. Bu dengeyi iyi kurmaya çalışıyoruz.”

“Asıl belirleyici olan bizim vereceğimiz mücadele olacaktır.”

Konuşmasına MESS ile başlayacak süreçte sadece ürettiğimizden ve kazandırdığımızdan hakça paı istediğimize değinerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Taslağımızı 9 Eylül günü itibariyle MESS’e verdik. Şimdi onların teklifini bekleyeceğiz. Umarım uzlaşma zemini olacak bir karşı teklifle gelirler. Ama biz bir yandan uzlaşmak için elimizi uzatırken bir yandan da her türlü olasılığa karşı hazırlığımızı yapacağız. Bütün üyelerimizle her zamanki gibi kol kola gireceğiz. Safları sıklaştıracağız. Aramıza nifak sokulmasına izin vermeyeceğiz. Sadece Türk Metal’den gelen bilgiye itibar edeceğiz. Gerektiğinde sabredip bekleyecek, gerektiğinde de kora kor mücadele edeceğiz. Ekmek kavgasında asıl olan mücadeledir. Bunu asla unutmayın. Biz hiçbir zaman iyi koşullarda hükümetin, medyanın desteğinde masaya oturmadık. Bugün de öyle olacak. Doğrudur. Ekonomik koşullar, sektörün şartları, satışlar. Bunlar bizi zorlayacak unsurlardır. Ama yine de asıl belirleyici olan bizim vereceğimiz mücadele olacaktır. Bizi kimse ekonomik koşullarla, işsizlikle, açlıkla tehdit etmesin. Biz hakkımız olmayan bir şey istemiyoruz. Kimseye haksızlık yapmıyoruz. Sadece ürettiğimizden, kazandırdığımızdan hakça payımızı istiyoruz. Bizim talebimiz bu kadar hakça, mücadelemiz bu kadar meşru, amacımız da bu kadar insanidir.” dedi.

“Yine, işçi sınıfının yolunu biz açacağız. Yine, en iyi sözleşmeyi biz imzalayacağız.

Genel Başkanımız Kavlak, konuşmasını Türk Metal’i tanımayanlara, metal işçisini bilmeyenlere seslenerek tamamlarken şunları söyledi: “Uzun ve yorucu bir sürecin sonunda bildiğiniz taslağımız ortaya çıktı. Ardından yine aynı koro konuşmaya başladı. Ne dediler biliyor musunuz? Efendim işçi emeklileri yüzde 5 aldı. Memurlar ve memur emeklileri yüzde 4+4 aldı. Kamu işçileri ancak yüzde 8 alabildi. TÜPRAŞ işçilerine Yüksek Hakem Kurulu yüzde 6 verdi. Tekstil grup sözleşmesi yüzde 8 ile bitti. İşte bunları diyorlar. Bu Türk Metal hayal görüyor. Herkes bunları alırken onlar daha yüksek alacağını sanıyor. Ülkedeki ekonomik krizi görmüyor diyorlar. Bunu diyenlere Türk Metal’i tanımayanlara, Türk Metal işçisini bilmeyenlere Bir çift sözüm var. Görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun istiyorum. Kardeşlerim hiç birinizin gözü arkada kalmasın. 2017 sözleşmesinde ücret, kıdem ve sirkülasyon gibi tüm sorunlarımızın üstesinden geldik. Şimdi de diğer sorunlarımızı gidermek için elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Elbette her sözleşme süreci zordur. Ama hiçbir zorluk bizi yıldıramaz. Çünkü arkamızda siz varsınız. Siz arkamızda olduğunuz sürece hiç endişelenmeyin. Hiç korkmayın. Yine, işçi sınıfının yolunu biz açacağız. Yine meydanları biz ısıtacağız. Yine kazanımlarımıza, yine yenilerini ekleyeceğiz. Yine, en yüksek refah payını biz alacağız. Yine, en iyi sözleşmeyi biz imzalayacağız. Yani alacağız, alacağız, daha çok alacağız.”

***

Man Türkiye çalışanı 1050 üyemizin katıldığı eğitim programının galası, Man Türkiye çalışanlarından oluşan  Seyman Grubu’nun gösterisi ile başladı. Gala gecesinde daha sonra sırasıyla Man Türkiye, Polanya ve Afrika CEO’su Münür Yavuz ile Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak kürsüye çıkarak kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Man Türkiye Antalya eğitim grubunun Gala Programına Man Türkiye Genel Müdürü Ufuk Doğrusöz, Man Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Mustafa İskifoğlu, Genel Başkan Yardımcılarımız Yusuf Ziya Odabaş ve Uysal Altundağ ile Ankara 3 Nolu Şube Başkanımız Nihat Zengin’de katıldı.

***

Man Türkiye çalışanı üyelerimizin program boyunca Genel Başkanımıza ilgisi ve desteği oldukça yoğundu. Genel Başkanımızın gala programının düzenlediği alana girişi ve konuşması sırasında Man Türkiye çalışanı üyelerimiz Genel Başkanımıza ve sendikamıza duydukları güveni ve  desteklerini attıkları sloganlarla gösterdiler.  

 

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol