GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK, MESS GENEL KURULUNDA KONUŞTU
GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK, MESS GENEL KURULUNDA KONUŞTU

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) Olağan 47. Genel Kurulu açılış programı 10 Nisan 2019 Çarşamba günü İstanbul’da yapıldı. TİSK ve MESS Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen’in gerçekleştirdiği açılış konuşması ile başlayan toplantı da Genel Başkanımız Pevrul Kavlak da bir konuşma yaptı.  

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak MESS Olağan 47. Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında, sendikaların olduğu yerde üretim ve verimliliğin olduğu, olmadığı yerde ise sömürü ve kayıtdışı çalışmanın olduğuna değinerek; “Unutmayınız ki, kayıtdışı çalışma hayatındaki bataklıktır. Bütün hastalıklar, bu bataklıktan yayılır. Vergi kaçakçılığından haksız rekabete, iş cinayetlerinden sigortasızlığa, çaresiz insanları sömürmeye kadar her türlü melanetin kaynağı, kayıtdışı faaliyettir. Emin olun bu bataklığı kurutmanın en etkili yolu da sendikalardır.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satır başları;

“Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engelleri Kaldırılmalıdır.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikaların örgütlü, eğitimli, disiplinli üyeleriyle kaliteli ve istikrarlı üretimin garantisi olduğunu dikkat çekerek başladığı konuşmasında; “Bu salon sendika düşmanlarına, sendikaların kâra ve kârlılığa engel olduğu, verimliliği düşürdüğü yalanlarına verilmiş en iyi cevaptır. O yalanların aksine, sendikalar örgütlü, eğitimli, disiplinli üyeleriyle kaliteli ve istikrarlı üretimin garantisidir. Şu çok açık ki; kim sendikalara karşı çıkıyorsa bilin ki aklında kayıtdışı çalışmak vardır. Çünkü sendikanın olduğu yerde kayıtdışı olmaz, olamaz. Sendikaların olduğu yerde üretim olur, verimlilik olur. Çelikten bir disiplin olur. Akıl olur. Yürek olur. Sendikanın olmadığı yerdeyse sömürü olur. Kayıtdışılık olur. Unutmayınız ki, kayıtdışı çalışma hayatındaki bataklıktır. Bütün hastalıklar, bu bataklıktan yayılır. Vergi kaçakçılığından haksız rekabete, iş cinayetlerinden sigortasızlığa, çaresiz insanları sömürmeye kadar her türlü melanetin kaynağı, kayıtdışı faaliyettir. Emin olun bu bataklığı kurutmanın en etkili yolu da sendikalardır. Bu bataklığı kurutmak için yapılması gereken sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırılmasıdır. İnsan onuruna yaraşır çalışma koşulları için sendikalara güvenmek, sendikal hak ve özgürlükleri geliştirmekten başka yol yoktur.” dedi.

“Siz, Biz, Hepimiz Kazandık.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikaların çalışma hayatına, üretime ve çalışma barışına katkılarının göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirerek devam ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Bu ülkede ne yazık ki sendika deyince birilerinin rahatı kaçıyor. Endüstri ilişkileri sisteminde dikensiz gül bahçesi isteyenler, kuralsız, güvencesiz, emek sömürüsüne dayalı bir çalışma sistemini özleyenler sendikalara saldırıyor. Küreselleşmeyle birlikte sendikalar ağır bir saldırıya maruz kaldı. Kara propagandanın etkisiyle büyük ölçüde güç kaybetti. Ama aslında kaybeden çalışma hayatı, çalışanlar ve üretenler oldu. Oysa sendikaların çalışma hayatına neler katabileceğini görmek isteyenler, sendikaların üretime ve çalışma barışına katkısını merak edenler sadece buraya baksalar yeter. İşte Türk Metal ve MESS. Biri 200 binden fazla üyesiyle Türkiye’nin en büyük, dünyanın en güçlü işçi sendikalarından biri, diğeri sermayenin Türkiye’deki en örgütlü, en etkili gücü, bu iki güçlü kuruluşun birlikte yaptığı her şey bütün ortak projelerimiz, dünyaya örnek olmuştur. Herkes ortak projelerimize gıptayla bakıyor. Çünkü herkes kavga etmemizi beklerken biz aksini yaptık. Oturduk, konuştuk, tartıştık. Ancak sonunda uzlaştık. Hepimizin yararına orta yolu bulduk. Bundan kim kazandı? Tabii ki biz kazandık, biz. Ülkemiz kazandı, halkımız kazandı. Ekonomimiz, işyerleriniz, üyelerimiz kazandı. Siz, biz, hepimiz kazandık.”

“Metal Işçisini Geleceğe Taşıyan Bir Sözleşme Oldu.”

Konuşmasına sendikamız Türk Metal ile MESS arasında geçtiğimiz yıl imzalanan 2017-2019 Grup Toplu İş Sözleşmesine değinerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Herkes bizim çatışmamızı beklerken biz ortak akılla hareket ettik. Çünkü aklın yolu birdir. Bakın bundan 1.5 yıl önce 2017-2019 sözleşmesini imzaladık. Gerçi bizler az, sizler biraz fazla oldu dediniz ama sonuçta metal işçileri için gerçekten iyi bir sözleşme oldu. Üyelerimizin yüzleri güldü. Tek amacı ürettiğinden, kazandırdığından hakça pay almak, evine helal ekmek götürmek, sofrasına bir dilim fazla ekmek koymak, çocuğuna harçlık verebilmek isteyen üyelerimiz mutlu oldu. Evet ben bazılarınızın koşullarını zorlayarak o sözleşmeye evet dediğini biliyorum. Ekonomik şartların baskısı altında olanları, piyasadaki daralma yüzünden  güçlük yaşayanları biliyorum. Ama onların da her şeye rağmen  bu sözleşmeye evet dediğini de biliyorum. Herkes emin olsun ki bu sözleşmeyle çalışma hayatımızda huzur ve güven sağlandı. Çünkü bu sözleşme günü kurtarma sözleşmesi değil sizin kuruluş felsefenizde yer alan türde, nitelikli, kaliteli, çağdaş bir sözleşme olmuştur. Metal işçisini geleceğe taşıyan bir sözleşme olmuştur.” dedi

“Sözleşmeden Sonra İş Akdi Feshedilen İşçi Sayısı %1’den Az Olmuştur.”

Genel Başkanımız Kavlak, geçtiğimiz yıl imzalananan grup toplu iş sözleşmesi sonrasında işyerlerinde yaşanan gelişmelere değinirken şunları dile getirdi: “Bir husus daha var ki bizim için en az sözleşme kadar önemlidir. O da şudur. Sözleşmeden sonra iş akdi feshedilen işçi sayısı %1’den az olmuştur. Bu sayıya kendi isteği ile işten ayrılanlar da dahildir. %1 müthiş bir rakamdır. Bir rekordur. Daha önce bu oran, yüzde 10-15’lere yaklaşıyordu. Bu kez işverenlerimiz, olumsuz koşulların baskısına ragmen bu yola girmedi. Biz de bu yaklaşıma destek olabilmek adına elimizden geleni yaptık. Üretime ara verilen işyerlerindeki üyelerimiz için etkinlikler düzenledik. Eğitimler yaptık. Otellerimizi üyelerimizin kullanımına açtık. Bu zamanı üyelerimizin eğitimine yatırım yaparak değerlendirdik. Bunun için önemli kaynak ayırdık. Hepsine feda olsun. Bu dönemi böyle atlatabilmek bizim için de en büyük övünç kaynağı olacaktır.”

“Bunu Yine Birlikte Başaracağız.”

Konuşmasını MESS ile kısa bir sure sonra yeniden masaya oturacağımızı belirterek tamamlayan Genel Başkanımız Kavlak; “Şimdi bizleri yeni bir sözleşme daha bekliyor. Koşullar o güne kadar ne olur bilmiyorum. Ama ne olursa olsun o gün gelecek ve müzakere masasına oturacağız. Herkes şundan emin olsun ki o masaya otururken bizim üyelerimizin hakkını korumak dışında bir niyetimiz olmayacak. Size uzatacağımız elimiz yine eldivensiz olacak. Yine diyaloğa açık olacağız. Temsil ettiğimiz kesimin hak ve çıkarları için mücadele edeceğiz. Ama eminim ki koşullar ne olursa olsun sonunda aklıselim galip gelecek. Yani yine herkesin yüzünü güldürecek, ekonomimize katkı sağlayacak, metal sektörüne güç verecek bir sözleşmeye imza atacağız. Bu ülke, işçilerimiz, sizler, bizler hepimiz böyle bir sözleşmeyi hak ediyoruz. Bunu yine birlikte başaracağız. Yine herkesin gıptayla baktığı iyi bir sözleşmeye imza atacağız. Buna yürtekten inanıyorum. Biliyorsunuz bizim ilkemiz üretip kazandırtan sonra bu kazançtan hakça pay almaktır. Hep böyle yaptık. Bundan sonra da böyle yapacağız. Bizim gerçeğimiz budur. Bizim gerçeğimiz bacaların tütmesi, çarkların dönmesidir. İş olması, aş olmasıdır. Ama asıl önemlisi bu memleketin büyümesi, güçlenmesi, ilerlemesidir. Hepimizin gerçeği bu olmalıdır. Gerisi teferruattır. Bizim için de mevzubahis vatansa, gerisi teferruattır.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından kürsüye Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk çıkarak bir konuşma yaptı. MESS Olağan 47. Genel Kurul Açılış Toplantısı, MESS’e üye 10’uncu, 25’inci, 35’inci ve 50’nci yılını dolduran işyerlerine verilen plaket töreninin ardından tamamlandı.  

Çok sayıda davetlinin yer aldığı açılış programında Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Murat Salar  ile İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanımız Halil Erdal da katıldı.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol