GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK, TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASI’NIN GENEL KURULUNDA KONUŞTU!
GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK, TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASI’NIN GENEL KURULUNDA KONUŞTU!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı, Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası’nın (Tez-Koop-İş) 11. Olağan Genel Kurulu açılış programı 23 Mart 2019 Cumartesi günü Anadolu Hotels Downtown Ankara’da yapıldı. Tez-Koop-İş Sendikası’nın 11. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, genel kurul delegeleri tarafından Divan Başkanlığına seçildi.

Tez-Koop-İş Sendikası’nın 11. Olağan Genel Kurulu, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı. Genel Başkanımız Kavlak, çalışma hayatı ve Türk işçi sınıfı ile ilgili güncel sorunları değerlendirdiği konuşmasından bazı satır başlıkları şöyle oldu.

“Adil bir vergi düzeni talep ediyoruz.”

Konuşmasında çalışanlar üzerindeki veri yükünü ağırlığına bir kez daha dikkat çeken Genel Başkanımız Kavlak, “Anayasamızın 73. Maddesi ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.’ diyor. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak diyor. Peki, sonuçta öyle mi oluyor?  Hayır. Hatta tam tersi oluyor. Bizim gelirimiz yıl içinde giderek artacağına, giderek azalıyor. İçinde bulunduğumuz yaşam koşulları dikkate alındığında, bizim vergi adaletinin sağlanması konusundaki talebimiz artık hayati bir önem arz ediyor. Ekonomi yönetiminden beklentimiz son derece basit ve nettir. Biz Ocak ayında aldığımız ücreti, Aralık ayında da almak istiyoruz. Adil bir vergi düzeni talep ediyoruz.” dedi.

“Kıdem tazminatı fonu da bize değil, başkalarına yarayacak.”

Genel Başkanımız Kavlak, konuşmasına Kıdem Tazminatı ile ilgili gelişmelere değinerek devam etti: “Yıllardır işbaşına gelen her çalışma bakanı ilk iş olarak kıdemimize el atıyor. Yıllardır, kıdem tazminatımıza dokunmayın diyoruz. Kıdem tazminatı bizim kırmızıçizgimizdir diyoruz. Yaşlandığımızda kıyıdaki, köşedeki üç kuruşumuz hatta kefen paramızdır diyoruz. Ama nafile. Ne yapılmak isteniyor biliyor musunuz? Bildiğiniz gibi biz Her çalışma yılı için 30 günün karşılığı olarak kıdem tazminatı alıyoruz. Şimdi yapmak istediklerine göre her çalışma yılı için 30 gün yerine, 21 günlük tazminat hesaplanacak. Burada yaşanacak hak kaybını düşünebiliyor musunuz? Hazırlık sadece bununla da sınırlı değil. Yapılan çalışmaya göre, çalışanın hak ettiği tazminatı artık işveren değil, devlet ve fon ödeyecek. O zaman ne olacak? Bu iş kıdem tazminatı olmaktan çıkacak, bireysel emekliliğe dönüşecek. Bugün nasıl işsizlik sigortası fonumuz başka işlerde kullanılıyor. Bizden başka herkese yarıyorsa, kıdem tazminatı fonu da bize değil, başkalarına yarayacak.”

“Gelin yaşını bekleyen bu insanları emekli edin.”

Konuşmasına emeklilikte yaşa takılanlar çalışanlar ile ilgili son yaşanan gelişmelere değinerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Bakın bu arkadaşlarımız aylardır feryat ediyor. Şubat ayında Ankara’ya geldiler, Anıtkabir’i ziyaret ettiler. Salonlara sığmayınca bu kez geçen hafta pazar günü İstanbul’da büyük bir miting yaptılar. Ne istiyor bu arkadaşlarımız? Kazanılmış haklarının kendilerine iadesini istiyor. Hepsi bu kadar. Yani, 1999 yılında 4447 sayılı Yasa çıkarılırken ‘Kimsenin kazanılmış haklarına dokunmayacağız, bu yasa geriye yürümeyecek, bundan sonra işe girecekleri ilgilendiriyor’ diyerek kendilerini kandıran siyasilerden bu haklarını geri istiyorlar. Soruyorum size değerli dostlarım çok şey mi istiyorlar.  Bu arkadaşlarımız kıdemini tamamlamış en az 25 yıl çalışmış. Prim gün sayısını çoktan aşmış. İşsiz kalmış, yaşı ilerlemiş, iş bulamıyor. Emekli de olamıyor. Neymiş. Yaşı tutmuyormuş. Yahu etmeyin. Yapmayın. Çocuk yaşından beri çalışan, ezilen bu insanlar mezarda mı emekli olacaklar? Gelin yaşını bekleyen bu insanları emekli edin. İnsanlar bu ekonomik koşullarda bir gelir güvencesine kavuşsunlar. Bu zulme bir son verin. Hükümetten beklediğimiz budur.” dedi.

“Bir ve beraber olunca da biz kazandık.”

Genel Başkanımız Kavlak, çalışma hayatı ve Türk işçi sınıfı ile ilgili sorunlarının karşı Türk işçi hareketinin bir ve beraber olduğu zamanlarda hep kazandığına dikkat çekerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Ancak şunu herkes iyi bilsin ki biz mutlu değiliz. Çünkü bizim gerçekten çok sorunumuz var. Söylediğim gibi kıdem tazminatından vergi adaletsizliğine, emeklilikte yaşa takılanlardan, iş kazalarına, taşeron sorununun tam olarak çözülmemesinden bir türlü bitmeyen özelleştirmelere, sendikal örgütlenmede yaşanan sorunlardan sosyal güvenlik ve sağlık sorunlarına kadar derdimiz ne yazık ki bitmiyor. Ancak biz şunu da biliyoruz. Emeğin, emekçinin olduğu yerde sorunlar bitmez. Aslında nerede insan varsa orada sorun vardır. Ve olmaya da devam edecektir. Önemli olan, sorunların varlığı değil, sorunlar karşısında, insanların neler yaptığıdır. Nasıl birleştikleri, nasıl mücadele ettikleri, tercihlerini nasıl kullandıklarıdır. Bugüne kadar ne kazandıysak bileğimizin hakkıyla kazandık. Bize hiç kimse hayatı altın bir tepsi içinde sunmadı. Çatımızı kendimiz çattık. Ocağımızı kendimiz tutuşturduk. Ekmeğimizi kendimiz pişirdik. Sokaklarda omuz omuza yürüdük. Meydanlarda kol kola girdik.  Bir olduk, beraber olduk. Bir ve beraber olunca da biz kazandık.”

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın gerçekleştirdiği konuşmasının ardından Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Milletvekili Prof. Dr. Ayhan Altıntaş kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı.

***

Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın yürüttüğü Genel Kurulda, Divan Başkan Yardımcılıklarına Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriye Nazlım ile Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak seçildi.

***

23-24 Mart 2019 tarihleri arasında iki gün sürecek genel kurulun açılış programına CHP Milletvekilleri Neslihan Hancıoğlu, Gamze Taşçıer, Murat Emir ve Nihat Yeşil, SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TÜRK-İŞ Eski Genel Başkanı Bayram Meral, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların Genel Başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol