GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK UAMİF’TE YENİDEN GENEL BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ
GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK UAMİF’TE YENİDEN GENEL BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ

Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun 9. Olağan Genel Kurulu, 5 Mart 2020 tarihinde Anadolu Hotels Downtown Ankara Otel’de yapıldı. Yapılan seçimlerde, Genel Başkan Pevrul Kavlak, oy birliği ile dördüncü kez federasyonun Genel Başkanlığa seçildi.

                                                                                                 ***

Genel Kurul açılış konuşması yapan Genel Başkan Pevrul Kavlak, Dünyaya egemen olan küreselleşme ve neoliberal ekonomik politikaların yol açtığı tahribatı özetleyerek başladığı konuşmasında sendikamız son dönemde örgütlendiği iki iş yerini örnek göstererek şunları söyledi. “Dünyaya egemen olan neoliberal politikalar bugün bizim coğrafyamızda, düşük ücret uygulamalarının egemen olmasına neden olmuştur. Daha açık bir ifadeyle bizim halklarımız uluslararası sermaye için bir ucuz emektir. Yani uygulanan bu ekonomik politikalar emek sömürüsünün ta kendisidir. Bugün ne yazık ki ülkelerimize yatırım yapan uluslararası sermayenin tek bir amacı vardır o da sizleri ucuz emek olarak çalıştırmak ve alabildiğine sömürerek karlarına kar katmaktır. Bakınız geçtiğimiz ay sendikam iki uluslararası sermayeli işyerinde örgütlendi. Kendi ülkelerinde sendikal haklara saygı duyan çalışanları sendika üyesi olan hatta küresel sözleşmelere imza atan batılı işverenler, bizim ülkemizdeki örgütlenmemizi engellemeye çalıştı. Her iki işyerinde de, direnerek, mücadele ederek, örgütlenmemizi tamamlayabildik. Sendikal hak ve özgürlüklerimizi kazandık. Zor da olsa o işyerlerindeki kardeşlerimizi sendikal haklara ve toplu sözleşme düzenine kavuşturduk.”

Konuşmasına sendikamız Türk Metal’in son dönemde iki uluslararası örgütü üye olduğunu hatırlatarak devam eden Genel Başkan Kavlak,  emekçilerin Dünya ölçeğinde bir araya gelmelerinin zorunluğu vurgulayarak, “Bildiğiniz gibi sendikam 2019 yılında IndustriALL Global ve Avrupa örgütlerine üye oldu. Her iki örgüte de üyelik sürecimiz uzun bir zaman aldı. Örgütlenme de yaşadığımız son iki olay bu üyeliklerin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Avrupalı ve dünyanın çeşitli ülkelerinden sınıf kardeşlerimiz bizlerle dayanışma içinde oldular, mücadelemize katkı verdiler. O nedenle emekçiler, Dünya çapında da Avrupa çapında da örgütlerine sahip çıkmalıdır. Dünyanın başka coğrafyalarında da örgütlenmelerini kurmalıdır. İşte bizim Federasyonumuz da Avrasya coğrafyasının önemli bir sendikal kuruluşu olarak, bu anlamda büyük bir işlev görmektedir. Emekçilerin Dünya ölçeğinde bir araya gelmelerinin zorunluğu olduğu günümüz koşullarında büyük bir ihtiyacı karşılamaktadır. Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonunun kuruluş amacı da zaten budur ve bunu başarmıştır. Üye sendikaların bulunduğu ülkelerde Küresel ve ulusal sermayenin saldırılarına karşı önemli bir bilinç oluşturmuştur. Güçlü bir sendikacılığın oluşturulmasına katkı vermiştir. Federasyonumuz, Küresel ekonomik sömürü düzeninde yükselen yerel ve dünya sermayesine karşı işçilerin hak ve çıkarlarını ulusal ve uluslararası düzeyde korumayı kendisine görev edinmiştir. Bölgesel ve küresel düzeyde barışı, özgürlükleri ve sosyal gelişmeyi desteklemiştir.” dedi.

Konuşmasını emekçilerin bugün dünyanın parçalanmış, bölünmüş, dağılmış ve güçsüzleştirilmiş toplumları için büyük bir umut olduğuna dikkat çekerek tamamlayan Genel Başkanımız Kavlak, “Biz yaşanan bütün acılara, savaşlara rağmen, birliğimizi koruyacağız. Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu çatısı altında birlikte olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Tek yürek, tek bilek halinde birlikte olacağız.  Hep dile getirdiğimiz gibi işçi sınıfının küreselleşmeye ve emek sömürüsüne karşı mücadelesi ancak uluslararası düzeyde etkili olabilirse, başarılı olabilir.  Avrasya’daki, Avrupa’daki, Amerika’daki, Asya’daki, Afrika’daki, sınıf kardeşlerimizle de birlikte olabilirsek, işverenlere karşı daha güçlü olabiliriz.  Yani biz, hepimiz, küresel düzeyde bir işçi sınıfı dayanışmasını örgütleyebilirsek, bu dayanışmayı kalıcı hale getirebilirsek, bu sürece karşı başarılı olma şansımızı artırırız.  Unutmayalım ki, hangi ülkeden olursak olalım bizim kaderimiz ortaktır ve işçi sınıfının uluslararası birliğinden ve örgütlü mücadelesinden geçmektedir. Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’na güç kazandırmalıyız.  Aramızda, hiçbir kuvvetin parçalayamayacağı, çelikten bir bağ örmeliyiz.  Daha çok dayanışmalı, birlikte olmalı ortak bir mücadele hattı oluşturmalıyız. Bunu başaracak ortak irademizin varlığına yürekten inanıyorum.” dedi.

***

Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından kürsüye TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay çıktı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, konuşmasında sendikaların her zaman emekten, demokrasinden ve özgürlükten yana olduğunu vurgularken, “Belki de Dünya’da tek örneği olan ve UAMİF çatısı altında sizin gösterdiğimiz örnek birlikteliği çok önemli buluyorum. Umarım,  bu birlikteliğin başka örneklerini diğer işkollarında da görürüz. ” dedi. 

                                                                                         ***

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay’ın konuşmasının ardından gündemle ilgili olarak, sırasıyla Azerbaycan, Özbekistan, Ukrayna, Rusya, Tacikistan, Arnavutluk, Moldova, Belarus, Ürdün ve Bosna-Hersek delegeleri söz alarak birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmalarında ülkeleri ve sendikaları hakkında bilgiler veren delegeler, UAMİF bünyesinde olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

                                                                                         ***

Gündemle ilgili delege konuşmalarının tamamlanmasının ardından UAMİF 9. Olağan Genel Kurul Delegelerine sunulan çalışma raporu oybirliği ile onandı.  Daha sonra Denetleme Kurulu, Tüzük Tadil Komisyonu ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladığı raporlar okunarak, delegelerin oybirliği onanırken,  yönetim kurulunun faaliyetleri de oybirliği ile ibra edildi.

                                                                                         ***

Genel Kurulda son olarak yönetim kurulu organlarının seçimi aşamasına geçildi. Yapılan seçimlerde, Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, yeniden federasyon başkanlığına seçilirken, Genel Başkan Yardımcılıklarına Andrey Fefelov (Rusya Fed.), Ali Gumbatov (Azerbaycan), Assen Assenov (Bulgaristan) ve Asılbek Nuralin (Kazakistan) seçildi. Genel Sekreter İsmail Dursun, Genel Sekreterlik görevine yeniden aday olmazken, Genel Sekreterliğe sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş (Türkiye) seçildi. Genel Sekreter Yardımcılıklarına ise Aleksandr Panychev (Rusya Fed.) ve Turajan Raupov (Özbekistan) seçildiler. Seçimlerde ayrıca Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar, ilk kez Merkez Komite üyeliğine seçildi.

                                                                                         ***

20 ülkeden 39 delegenin yer aldığı  genel kurulda 56 farklı sendikada 113 misafirin yanı sıra Genel Başkan Yardımcılarımız Uysal Altundağ, Halil Faki Erdal, Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz, Türk Metal Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Naci Önsal ile davetliler katıldı.

                                                                                         ***

Genel kurul çalışmaları günün anısına çekilen toplu fotoğraf ile tamamlandı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol