GREV GÜCÜNÜ KULLANILAMAZ HALE GETİRMEYİN
GREV GÜCÜNÜ KULLANILAMAZ HALE GETİRMEYİN

Gölcük Şubemiz Genel Kurulu’nda konuşan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; geçtiğimiz MESS sözleşme sürecini değerlendiği konuşmasında “Grev, bizim üretimden gelen gücümüzdür, bu gücü sulandırmak, kullanılamaz hale getirmek doğru değildir” dedi.


Gölcük Şubemizin Wellborn Otel İzmit’te gerçekleştirilen 5. Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanı olarak konuşan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; MESS ile geçtiğimiz dönem imzalanan sözleşme sürecine değindi. Bu konuda önemli mesajlar veren Kavlak; neden 3 yıllık sözleşme imzalandığını, diğer sendikanın greve neden ve nasıl çıktığı çıktığını anlattı.

Kavlak konuşmasında şunları söyledi:

Diğer iki sendikadan biri,  bizim ardımızdan sözleşmeyi hemen imzaladı. Diğeri, işi şova çevirdi. Hem de, bizim imza attığımız rakama hiç itiraz etmeden. Aldığımız zamma, gıkını bile çıkarmadan. Sudan bahanelerle, greve çıktı. Şov olsun diye, siyasilere sahne olsun diye, siyasi gruplara malzeme olsun diye, greve çıktı. Ardından da grev ertelendi. Yani, perşembenin gelişi, çarşambadan belliydi. Biz, grev erteleme kararından sonra,  hemen açıklama yaptık. Tepki gösterdik. Emekçilerin anayasal ve yasal grev hakkı engellenemez dedik. Bunu, bütün dünyaya ilan ettik. Çünkü yapılan iş yanlış da olsa, mağdur olan, metal işçisiydi. Samimi işçilerle dayanışmaya girdik. Onların, sorunlarına sahip çıktık.

Şimdi, bu sözde sendikaların üyeleri,  oradaki metal işçisi kardeşlerimiz, bir kez daha düşünmelidir. Geriye bakıp, gerçekleri görmelidir. Grev alanına kimlerin geldiğini, kimlerin grev gömleği giydiğini, kimlerin şov yaptığını, kimlerin o alanı siyasete malzeme yaptığını, iyi bilmelidir. Neden bütün üyelerin greve çıkarılmadığını, greve gidecek fabrikaların neden ikiye bölündüğünü, kritik fabrikaların sonraya bırakıldığını, MESS'ten çıkan fabrikaların neden greve katılmadığını, iyi düşünmelidir. Grev diye, oynanan oyunun farkına varmalıdır.

Grev, bizim üretimden gelen gücümüzdür, emeğin, alın terinin en büyük silahıdır. Bu gücü sulandırmak, kullanılamaz hale getirmek, başka amaçlara peşkeş çekmek, doğru değildir. Bu, işçi sınıfına hizmet değil, ihanettir… İhanet... Grev yapmak, yürek ister, yürek. O yürek herkeste olmaz… O yürek yalnızca,  aslan yürekli Türk Metalcilerde vardır. O yürek sizlerde vardır…  Sizlerde vardır…  

Değerli arkadaşlarım, burada çok önemli bir konunun daha altını çizmek istiyorum. Bakınız, bugüne kadar, aldığımız zam oranından dolayı kimse bizi eleştirmedi. Zaten eleştiremez de…  Çünkü hesap ortada. Sadece 3 yıl olan sözleşme süresi için ufak tefek eleştiriler geldi.  Oysa bizim 700’e yakın işyerimiz var. Bugüne kadar, tek bir işyerinde 3 yıllık sözleşmeye imza atmadık. Ama şimdi bu eleştirileri yapan sözde sendikacılara soruyorum. Kardeşim,  siz sadece geçen yıl örgütlü olduğunuz 8 işyerinde 3 yıllık sözleşme imzalamadınız mı? Bu yolu siz açmadınız mı? Patronları siz cesaretlendirmediniz mi?

Biz ne yaptık? Ülkemizi düşündük. Emekçileri, sonu belirsiz bir maceraya sürüklemedik. Çok kritik bir genel seçim aşamasında ülkemizi de, üyelerimizi de riske atmak istemedik.  Değerli arkadaşlarım peki biz neden 3 yıllık sözleşme yaptık? Bakın; zor bir dönem kapıda... Bir yanda işsizlik, öte yanda taşeron sorunu var. 1,5 milyon Suriyeli göçmene çalışma izni verilmesi konuşuluyor. Zaten bir kısmı, kayıt dışında çalıştırılıyor. İşsizliğe çare olacak reel sektörün yatırımları azalıyor. Büyüme oranları düşüyor. Bunlar yetmezmiş gibi, bir yanda da, küresel sermayenin dayatmaları var. Daralan uluslararası ticaret, azalan pazar payları, ölümüne bir rekabet var. O yüzden, pazardan pay kapmak için, daha ucuza mal satabilmek için, sizin emeğinize dikilmiş gözler var. Ne kadar az ücret verirse, ne kadar çok sömürürse, onu kâr sayan bir zihniyet var. Esnek çalışma, kıstelyevm,  telafi ve denkleştirme sürelerinin uzatılması, işte bu aklın ürünleridir. Onların aklı fikri, sizin alın terinizdedir... Elleri, sizin cebinizdedir... Onların gözü, sizin ekmeğinizde, lokmanızda, çoluk çocuğunuzun rızkındadır.  Şimdi size soruyorum: bunlara fırsat verecek misiniz? Verecek misiniz? Vermeyeceksiniz, biliyorum. Biz de vermedik…  Vermeyeceğiz. Haklarınızı sonuna kadar savunacağız. Ölümüne savunacağız. 

Genel Başkanımız Kavlak’ın konuşması Gölcüklü metal işçileri tarafından sık sık alkışlarla ve sloganlarla kesildi.

Genel Kurula çok sayıda misafir katıldı. Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Nursel Ölmez Ateş, Ford Otosan İnsan Kaynakları Müdürü Ali Rıza Aksoy, Türk Harb-İş Genel Sekreteri Haldun Karakucak , Ford Otosan İnsan Kaynakları Endüstri İlişkiler Lideri Selçuk Borakay, Kaymakam Özel Kalem Müdürü Lütfi Yılmaz, Gölcük Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, CHP Kocaeli Milletvekili Aday Adayı Turan Damla, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, MHP Gölcük İlçe Başkanı Hüseyin Çıldır, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı İdris Alp, CHP Kocaeli Milletvekili Aday Adayo Semra Baştak, Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Aslıyüce, Genel Sekreterimiz Yücel Yücel, Genel Mali Sekreterimiz İsmail Dursun ve çok sayıda şube başkanımız genel kurulda yer aldı.  

Yapılan seçimler sonucunda  Şube Başkanlığına Mehmet Şener, Şube Sekreterlğine Volkan Çorbacı, Şube Mali Sekreteri Ömer Kaya,  Şube Teşkilatlanma Sekreterliğine Hacı Balcı, Şube Eğitim Sekreterliğine Semra Sözsoy  seçildi.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol