İLK ALTI AY İÇİN ORTALAMA ZAM TALEBİMİZ %26.28!
İLK ALTI AY İÇİN ORTALAMA ZAM TALEBİMİZ %26.28!

Sendikamız Türk Metal, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 112 bin üyemiz adına yürüteceği grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi dün (05.09.2019) açıkladığı teklif taslağını bugün (06.09.2019) dört ayrı bölgede gerçekleştirdiği toplantılarla üyelerimizle paylaştı.  

Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ Bursa’da, Genel Başkan Yardımcımız Halil Faki Erdal İstanbul’da, Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar İzmir’de ve Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz Ankara’da eş zamanlı olarak düzenlenen toplantılarda da gerçekleştirdikleri sunumlarla 2019 Grup Toplu İş Sözleşmesi Teklif Taslağımızı tüm ayrıntılarıyla üyelerimizle paylaştılar.

Sendikamız Türk Metal’in her satırını üyelerimizle birlikte hazırladığı 2019 Grup Toplu İş Sözleşmesi teklif taslağımızda ilk altı ay için ücret zammı talebimiz ortalamada %26.28 olarak belirlendi. Teklif taslağımızda ikinci altı ay için enflasyon + %1, üçüncü altı ay için enflasyon + %2, dördüncü altı ay için enflasyon + %1 ve son olarak ikinci yıl sosyal haklar için enflasyon + %3 oranında zam talebinde bulunduk.

Bursa, İstanbul, İzmir ve Ankara’da eş zamanlı olarak düzenlenen toplantılara MESS’e bağlı işyerlerinde görev alan işyeri sendika temsilcilerimiz ve çok sayıda üyemiz katıldı. Toplantılarda üyelerimiz sendikamıza ve teklif taslağımıza olan güvenlerini ve desteklerini attıkları sloganlar ve yoğun alkış sesleri ile gösterdiler.

İşte 2019 Teklif Taslağımızda Yer Alan Yeni İdari Taleplerimiz

  1. Eş İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası: Üyemizin büyük memnuniyet duyduğu, yaygın biçimde yararlandığı ve aslında reel olarak önemli maddi kazanç anlamına gelen Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nı eşi kapsayacak biçimde yaygınlaştırmak istiyoruz. Gözümüz arkada kalmasın, içimiz rahat olsun diyoruz.
  2. Dini Bayramlarda Çalışmalarda 4 yevmiye: Dini bayramlar, bütün ailenin bir araya geldiği, eşin dostun buluştuğu özel günlerdir. Bu özel günlerde çalışmak, gerçekten büyük özveri anlamına gelir. Bu fedakârlığın karşılığı olarak dini bayramlardaki mesailerimiz için %100 olan zammın %200’e çıkarılmasını istiyoruz.
  3. Gece Çalışmalarına Zam: Gece çalışmanın, gündüz çalışmaya göre daha yıpratıcı olduğu, insan bünyesini zorladığı bilimsel bir gerçek… Bu yüzden, gece çalışmanın verdiği zararın kısmen tazmin edilmesi için, gece çalışma saatlik ücret zammının %15’e yükseltilmesini istiyoruz.
  4. Anaokulu Yardımı: Anaokulu, okul öncesi eğitimin en önemli parçası… Çocukların sosyalleşmesi, okula hazırlanması için en gerekli aşama… Bu nedenle, anaokul çağına gelen çocuklarımızın maddi engeller yüzünden bu önemli hizmetten mahrum kalmasını istemiyoruz.
  5. Okuyan Üyemize Öğrenim Yardımı: Yaşam boyu öğrenim ilkesini savunan Türk Metal, bütün üyelerinin her aşamadaki öğrenimini destekliyor. Öğrenimini sürdüren üyelerine de sözleşme kapsamında öğrenim yardımı talep ediyor.
  6. Kadın İşçiler Kurulu: Kadın işçilerimizin işyerinde maruz kaldığı her türlü ayrımcılığın, şiddetin ve tacizin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını ve kadınların kendi sorunlarına sahip çıkması için Kadın İşçiler Kurulu oluşturulmasını istiyoruz. ILO Sözleşmelerinde somutlaşan evrensel değerlerin hayata geçirilmesini istiyoruz.
  7. İşe Giriş Ücreti: İmza tarihinden sonra işe giren bir işçinin Türk Metal’e üye olmasıyla birlikte ücretine asgari ücretin %10’u oranında zam yapılmasını talep ediyoruz.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol