INDUSTRIALL AVRUPA SENDİKASI 3. GENEL KURULU TOPLANDI
INDUSTRIALL AVRUPA SENDİKASI 3. GENEL KURULU TOPLANDI

IndustriAll Avrupa Sendikası 3. Genel Kurulu, 1-2 Haziran 2021 tarihleri arasında video konferans yöntemiyle toplandı. Covid-19 pandemisi nedeniyle ilk kez uzaktan katılımla gerçekleştirilen genel kurula, 38 ülkedeki 180 sendikadan 350 delege ve çok sayıda gözlemci katıldı. Genel Kurulda Türk Metal, Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın başkanlığında 8 Delege ve 33 gözlemci ile yer aldı.  

Genel Kurul öncesinde IndustriAll Avrupa Sendikası İcra Kurulu toplandı.  IndustriAll Avrupa İcra Kurulu üyesi olan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ile birlikte, Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ ve Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar da İcra Kurulu toplantısında yer aldı.

İcra Kurulu toplantısının ardından, IndustriALL Avrupa Başkanı Michael Vassiliadis’in konuşmasıyla başlayan Genel Kurulda, salgın sürecinin Avrupa Kıtasındaki etkileri, artan işsizlik, endüstri 4.0 ve aşı ihtiyaçları başta olmak üzere, sendikaların karşı karşıya kaldığı sorunlar ele alındı; IndustriAll Avrupa’nın gelecek iki yıl için önceliklerini ve eylemlerini belirleyen Strateji Planı kabul edildi.

Genel Kurulun 2 Haziran’daki gündeminde bulunan “Önergeler ve Acil Durum Önergeleri” bölümünde, Petrol-İş Sendikası’nın “Avrupa menşeili çok uluslu şirketlerin Avrupa dışındaki yerlerde işgücü uygulamaları” önergesi de görüşülerek kabul edildi. Söz konusu önergenin görüşmeleri sırasında söz alan Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar, sözlerine sendikamızın ilk kez IndustriAll genel kuruluna katıldığını belirterek başladı. Genel Mali Sekreterimiz Salar, pandemi nedeniyle tüm dünyanın zor bir süreçten geçtiğini, bu süreçte emekçilerin tezgâhları başında üretime devam ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bu salgın döneminde ortaya çıkan en temel gerçek, sendikal örgütlülüğün önemi oldu. Çünkü, örgütlü işçiler bu süreci en az zararla atlatırken, sürecin en büyük mağdurları örgütsüz emekçiler oldu. O nedenle, biz TÜRK METAL olarak bu süreçte boş durmadık. Örgütlenme çalışmalarımıza devam ettik. Yaklaşık 40 yeni işyerinde örgütlendik. Örgütlendiğimiz işyerlerinin önemli bir kısmı da Avrupa sermayeli işyerleriydi. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki, bu örgütlenmelerimizde önemli sorunlar yaşadık. Ülkemdeki yabancı sermayeli bu şirketlerin sendikal örgütlenmedeki tutumu, zorluklar yaşamamıza neden oldu.”

Genel Mali Sekreterimiz Salar, Petrol-İş Sendikası’nın Genel Kurula sunduğu önergede de yer aldığı gibi, Avrupa menşeli çokuluslu şirketlerin, örgütlenme ve sendikal haklar konusunda Türkiye’deki uygulamalarının farklı olduğunu dile getirerek, “Birçok Avrupalı çokuluslu şirket, ülkemdeki yasal sorunlardan da yararlanarak sendikalaşmak isteyen işçilere baskı uyguluyor. Bu amaçla sistematik yöntemler izliyor. İşten çıkarmalar, sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlamalar, Türkiye’deki çok uluslu şirketler tarafından ne yazık ki yapılıyor. Bizim talebimiz ve beklentimiz, Avrupalı şirketlerin Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki işgücü uygulamalarına ilişkin denetimlerin geliştirilmesidir. Bu nedenle sendikalarımız arasındaki işbirliğinin, koordineli eylemlerin ve dayanışmanın, çok önemli olduğunu düşünüyoruz. IndustriAll Avrupa, bizim örgütlenmelerimizde zaman zaman devreye girerek bizlere destek oldu. Bu nedenle değerli dostumuz Luc Triangle ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Ancak bu desteğin, artırılarak sürdürülmesi ve üye sendikaların da bu sürece katkı vermeleri en büyük dileğimizdir. Hem Türk Metal olarak hem de diğer Türk sendikaları olarak beklentimiz budur” dedi.

İki gün süren genel kurulda IndustriAll Avrupa Sendika Başkanlığı’na Michael Vassiliadis, Genel Sekreterliğine Luc Triangle ve Genel Sekreter Yardımcılıklarına Isabelle Barthès ve Judith Kirton-Darling seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol