IndustriALL KÜRESEL SENDİKA’NIN DÜZENLEDİĞİ SANAL ATÖLYE ÇALIŞMASI’NIN İLK GÜNÜ TAMAMLANDI.
IndustriALL KÜRESEL SENDİKA’NIN DÜZENLEDİĞİ SANAL ATÖLYE ÇALIŞMASI’NIN İLK GÜNÜ TAMAMLANDI.

Türkiye’de metal işkolunda faaliyet gösteren ve IndustriALL Küresel Sendika’ya üye sendikalar, ilk kez düzenlenen ve iki gün sürecek, “Türkiye’de Otomotiv Sektöründe Küresel Çerçeve Anlaşmalarıyla Sendikal Güç Oluşturulmasına İlişkin IndustriALL Küresel Sendika Sanal Atölye Çalışması”nda bir araya geldi. 8-9 Aralık 2020 tarihlerinde düzenlenecek toplantıya, Türkiye’den Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal’in yanı sıra Fransa’dan CFDT Konfederasyonu’na bağlı FGMM ve CGT Konfederasyonuna bağlı FTM, İtalya’dan CISL Konfederasyonu’na bağlı FIM, Almanya’dan IG Metall ve Amerikan UAW Sendikalarından, temsilciler katılıyor.

IndustriALL Küresel Sendika Sanal Atölye Çalışmasının ilk gününde gerçekleştirilen açılış programında Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ta bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına, çokuluslu şirketlerin küreselleşme koşullarında uyguladıkları yeni yönetim stratejilerine karşı sendikal alanda da yeni stratejiler belirlenmesi gerektiğini belirterek başlayan Genel Başkanımız Kavlak, “Küresel federasyonlara üye olan biz ulusal sektör sendikaları özellikle örgütlenme ve toplu pazarlık süreçlerinde yeni imkânlar yaratmak, güçlü dayanışma ağları oluşturmak zorundayız. Çünkü şöyle bir başımızı kaldırıp çevremize baktığımızda manzara bizim için hiç de iç açıcı görünmüyor. Dünyanın her köşesinde savaşlar, yakılıp yıkılan kentler, hayatını kaybeden milyonlar, topraklarından sürülen, mülteci haline gelen yüz binlerce insan var. Artan silahlanma yarışı, ekonomik krizler, çığ gibi büyüyen işsizlik, yoksulluk ve bütün bunların sonucunda, umutsuzluğa kapılan insanlar. Gelecekten beklentisi olmayan bir nesil var. İşte tam da bu nedenlerle bizim yani işçi sınıfının daha çok paylaşmaya, dayanışmaya, birlik ve beraberlik gibi değerlere ihtiyacımız var. Yaşadığımız tarih bize gösterdi ki, işçi sınıfı bir araya gelmeden, emeğiyle geçinenler birleşmeden tam bir dayanışma içinde olmadan tüm bu kötülükleri yaratan düzene karşı mücadele edemezler. Bu sorunlarla başa çıkamazlar.” dedi.

“Örgütlenmeler sanıldığı kadar kolay olmamıştır. İşin gerisinde büyük bir mücadele vardır.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamızın, otomotiv sektöründe hem ana sanayi firmalarında hem de bu firmaların tedarikçilerinde yaygın olarak örgütlü olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Sendikam Türk Metal, otomotiv sektöründe, ana sanayide, Toyota gibi birkaç istisna dışında, yaygın olarak örgütlüyüz. Bu ana sanayi firmaların tedarikçilerinde de örgütlülük oranımız yüksektir. Bunların içinde çok sayıda yabancı sermeyeli firma da vardır. Ancak bu örgütlenmeler sanıldığı kadar kolay olmamıştır. İşin gerisinde büyük bir mücadele vardır. Çeşitli bedeller ödenmiştir. Günümüzde de bu konuda hala sıkıntılar yaşanmaktadır. Sizlere geçtiğimiz bir yıl içinde yaşadığımız iki işyerinden örnek vererek, durumu daha net olarak anlatmak istiyorum. Türkiye'de Bursa ve Gebze’de Kurulu bulunan, tamamı Fransız sermayeli ve Renault, Ford gibi fabrikalara fren sistemleri üreten Akwel işyerinde örgütlenme çalışması başlattık. Ancak yaklaşık 35 arkadaşımız yalnızca sendikaya üye oldukları için işten atıldılar.

İşyerinde çoğunluğu sağlamamıza, toplu sözleşme yetkisi almamıza rağmen işveren mahkemeye başvurarak süreci baltalamaya kalktı. Bunun üzerine Bursa'da üç gün süreyle üretimi durdurduk. İşçiler aileleriyle birlikte fabrikanın önünde oturma eylemi yaptılar. Haklarını alana kadar direndiler. Fazla uzatmak istemiyorum. Kamu yöneticilerinin, ana sanayi yöneticilerinin ve birçok kesimin ortak çabasıyla, Bursa'daki örgütlenmemizi tamamladık. Ve başarılı bir toplu iş sözleşmesi imzaladık. Ancak aynı durum Gebze'deki Akwel için söz konusu olmadı. Oradaki fabrikanın yöneticileri çok sayıda arkadaşımızı işten attı. Ancak sonuçta, orada da uzun mücadeleler, işyeri önünde yapılan eylemler ve Fransa'daki fabrika yöneticileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda başarılı olduk. Bu eylemlere değerli dostumuz Kemal Özkan ile başta Fransız FTM-SJT Sendikası olmak üzere Avrupalı dostlarımız da katılarak destek verdi. Firmanın yetkilileriyle de sonuçta anlaşmaya vardık. Şu anda sözleşme aşamasındayız. Bir diğer örnek yine Bursa'da çoğunluğu Alman sermayeli olan Bodo Bode işyerinde yaşandı. Orada da örgütlendiğimiz için işveren işçileri işten attı. Üyelerimiz 13 gün boyunca fabrika önünde geceledi. Büyük bir direniş gösterildi. Ve sonunda yine Türk Metal orada da büyük bir başarı elde etti.” 

“Tüm dünya emekçileri çeşitli çatılar altında ama tek yürek, tek bilek halinde birlikte olmalıdır.”

Konuşmasının son bölümünde, üretimin Batı’dan daha çok kar getirecek ülkelere kaydığını fakat bu süreçte sendikal hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğine değinen Genel Başkanımız Kavlak, “Tek tek sendikalar hatta ülkeler düzeyinde yapabileceklerimiz sınırlıdır. Tek başımıza vereceğimiz mücadele bizi sonuca götürmeyecektir. Sosyal haklarımızın ortadan kaldırılmasına, adaletsizliğin son bulmasına karşı tek başına mücadele vermek yeterli olamaz.  Tüm dünya emekçileri çeşitli çatılar altında ama tek yürek, tek bilek halinde birlikte olmayı sürdürmeliyiz. IndustriALL Global ve Avrupa gibi güçlü küresel örgütlerimizle ortak mücadelemizi artırarak bu sürece direnmeliyiz. Bu noktada özellikle örgütlenme konusunda çok uluslu işletmelerin küresel işkolu federasyonu IndustriALL ile münferit olarak imzaladıkları Küresel Çerçeve Sözleşmeleri bu süreçte son derece etkin ve önemli bir araçtır. Bu sözleşmelerin çok uluslu şirketlerin, bizim gibi işçi hak ve özgülüklerini yeterince gözetmediği ülkelerde daha etkin daha bağlayıcı olmasını sağlamak bizim için hayati derecede önemlidir. İşçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesi ancak uluslararası düzeyde etkili olabilirse, başarılı olabilir. Her bölgedeki her ülkedeki sınıf kardeşlerimizle birlikte olabilirsek, işverenlere karşı daha güçlü olabiliriz.” dedi.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın ardından, açılış konuşmaları Türkiye’den katılan diğer işçi sendikalarının Genel Başkanları ile IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan gerçekleştirdiği konuşmalarla tamamlandı. Açılış konuşmalarının ardından IndustriALL Küresel Sendika Otomotiv ve Havacılık Sektörleri Direktörü Georg Leutert, “Otomotiv ve Tedarikçileri Sektörlerine Küresel Bakış” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

***

Sanal Atölye Çalışması'nın ikinci bölümde ise Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, “Türkiye’den Bakış: Otomobil Tedarikçileri Sektörlerinde Güncel Durum ve Sendikaların Karşı Karşıya Olduğu Zorluklar” konu başlılığında sendikamız Türk Metal’in görüşlerini ifade etti.

***

Atölye çalışmasının “Türk Otomotiv Endüstrisindeki Sendikaların Durumu: Endüstriyel İlişkilerin ve Sosyal Diyaloğun Niteliği ve Sistematik Hak İhlalleri” başlıklı diğer bölümünde ise, Avrupa-Akdeniz Metal Sendikaları Daimi Konferansı (EMUIC) Koordinatörü Yücel Top, sendikamız adına görüşlerini paylaştı.

***

Sanal Atölye Çalışması'nın ikinci bölümünde Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Mehmet Ali Akman ile Man Türkiye işyeri sendika baştemsilcimiz Yusuf Yılmaz da söz alarak, Türkiye’de örgütlenme konusunda yaşanan sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundular.

***

Atölye çalışmasının ilk günü, IndustriALL Küresel Otomotiv ve Havacılık Sektörleri Direktörü Georg Leutert ve IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan’ın konuşmalarıyla sona erdi.

***

Video konferans aracılığıyla yapılan toplantıya Genel Başkan Yardımcımız Halil Faki Erdal,  şube başkanı ve işyeri sendika temsilcilerimiz ile sendikamız Dış İlişkiler, Toplu Sözleşme ve Teşkilat Bürolarında görevli uzmanlar katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol