İŞSİZLİK FONU AMACINDAN SAPMASIN
İŞSİZLİK FONU AMACINDAN SAPMASIN

Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Aslıyüce İskenderun 1 Nolu Şubemizin Genel Kurulunda işsizlik sigortası fonunun işverenlere teşvik amacıyla kullanılmasına razı olmadıklarını dile getirdi.


Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Aslıyüce 25 Nisan tarihinde Anemon Hotelde yapılan İskenderun 1 Nolu Şubemizin 2. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanı seçildi. Burada yaptığı konuşmasında açıklanan İstihdam ve Teşvik Paketi hakkında konuşan Genel Başkan Yardımcımız Aslıyüce; “Bizler istihdamı teşvik eden çalışmaları destekliyoruz, ancak bunun İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasına razı değiliz” dedi.

“Bu fon işçilerin fonudur. İşsizlik Sigortası Fonunda Toplam 85 Milyar TL para var” diyen Aslıyüce konuşmasına şu şekilde devam etti:

Daha önce otobanların yapımında, bütçe açığının kapatılmasında,  GAP’ın finansmanında ve çeşitli devlet yatırımlarında İşsizlik Sigortası Fonundan para aktarıldı. Toplanan paranın ancak % 9’u işsizler için kullanıldı. % 30’dan fazlası GAP’a ve bütçe açığını kapatmaya gitti.  Şimdiyse Ermenek'te meydana gelen maden kazasında,  sigortalı olanlar ile kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle brüt asgari ücretin iki katı tutarında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeme yapılacak. İşverenlere de istihdamı teşvik için, mesleki eğitim vermeyi teşvik için, yeni yatırımlar için, vergi indirimleri için fonun parası kullanılacak. Ayrıca 3 yıl boyunca önemli bir iş kazası yaşanmazsa, 3 yıl boyunca işçilerin işsizlik sigortası primini işveren ödemeyecek, bunun gibi işverenlere verilecek çok sayıda teşvik fondan karşılanacak. Biz fonun yalnızca işsizler için kullanılmasını istiyoruz.  İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşulları iyileştirilsin istiyoruz. Fondan yararlanamayan ama emekli olan işçinin emekli olduğunda yatırdığı parası iade edilsin istiyoruz. İşverenler düşünüldüğü kadar biraz da bu ülkenin işçisi, işsizi, emeklisi düşülsün istiyoruz.

Aslıyüce konuşmasında özellikle vergi adaletsizliğine dikkat çekti. “Türkiye'de gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisi ücretliler tarafından ödeniyor” diyen Aslıyüce konuşmasında şunlara yer verdi:

Toplam vergi gelirleri içinde, dolaylı vergilerin oranı, yüzde 70'lere ulaştı. Kurumlar vergisi oranı yüzde 20 indirilirken, çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 27'ye yükseltildi. Adaletsizliğin boyutu daha da arttı. Bir asgari ücretli bile 2014 yılı itibariyle Aralık ayında  yüzde 20 oranında vergi veriyor.

Aslıyüce’nin konuşması sık sık alkışlarla ve sloganlarla kesilirken, salonda büyük bir heyecan ve coşku hakimdi.

Aslıyüce konuşmasında Türk Metal ve TÜRK-İŞ çatısı altında mücadeleye devam edilerek 1 Mayıs’ta alanları dolduracaklarını birlik ve beraberliklerini göstereceklerini dile getirdi.

İskenderun 1 Nolu Şubemizin Genel Kuruluna çok sayıda davetli katıldı.

Katılanlar arasında Demiryol-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Mahmut Nedim Pala, TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin, İskenderun MHP 2. İlçe Başkanı Nurettin Aydemir, TÜRK-İŞ Adana Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, MHP İl Yönetimi ve İskenderun Ülkücü İşçiler 2. Başkanı Hamza Bilgin, İskednrun İşkur Şube Müdürü Mehmet Yüksel, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu yer aldı.

Tek liste ile gidilen seçimlerde

Şube Başkanlığına Çakır Varan,

Şube Sekreterliğine Ali Mercimek,

Şube Mali Sekreterliğine Murat Tankut Cevrioğlu,

Şube Teşkilatlanma Sekreterliğine Seyfullah Şahan,

Şube Eğitim Sekreterliğine Musa Kılıçarslan

seçildi.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol