İSTANBUL 1 NOLU ŞUBEMİZİN 5. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI
İSTANBUL 1 NOLU ŞUBEMİZİN 5. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI

İstanbul 1 Nolu Şubemizin 5. Olağan Genel Kurulu 22 Haziran 2021 Salı günü İstanbul’da yapıldı. Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilen genel kurulda, Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkanvekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Halil Faki Erdal ile Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar yürüttü. 

Genel Kurul açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkanımız Kavlak, salgınının tüm dünyayı etkilediğini belirtirken bu süreçte sadece emekçilerinin işlerinin başlarında durduğunu belirtirken, “Başta sağlık emekçileri olmak üzere, market çalışanları, kargo emekçileri ve daha niceleri görevlerinin başında çalışmaya devam ettiler. Bir de metal emekçileri. Sizler, işyerlerine sahip çıktınız. Ürettiniz, kazandırdınız, çarkları döndürdünüz. Hem de öyle bir döndürdünüz ki, sanayi üretiminde kimse salgının etkisini hissetmedi. Üretime siz güç verdiniz, ekonominin bütün yükünü siz omuzladınız, bir an durup dinlenmediniz. İhracat şampiyonu yine siz oldunuz. O da yetmedi. Yoğun bakımda şifa bekleyen hastalar için ürettiniz. Mercedes-Benz Türk’te sağlık kabini yaptınız. Borusan Mannesman’da serum askılığı ürettiniz, canınız pahasına çalıştınız, canınız pahasına, sizler de diğer emekçiler gibi bizim kahramanlarımızsınız” dedi.

Salgın sürecinde yaklaşık 15 bine yakın arkadaşımızı ailemize kattık.

Salgın sürecinde tüm dünyanın bazı gerçekleri bir kez daha gördüğünü dile getiren Genel Başkanımız Kavlak, “Emek en yüce değerdir. Emek olmazsa, üretim olmazsa hayat da olmaz. Salgın döneminde tüm emekçiler görevlerinin başındaydı. Canları pahasına ürettiler, ekmeklerini hak ettiler. Bunu herkes gördü” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Emekçiler için gerçek kurtuluşun anahtarı sendikal örgütlenmedir. Örgütlü işçiler bu süreci neredeyse kayıpsız atlatırken, en az zararla bu zorlu dönemden geçerken, örgütsüz işçiler işlerini kaybettiler. Ücretsiz izne çıkarıldılar, ücretlerini, sosyal haklarını yitirdiler. Yaşanan krizin bedelini ne yazık ki, onlar ödemek zorunda kaldılar. O nedenle, bizlere düşen görev, örgütsüz metal emekçilerini, sendikamızın çatısı altında toplamaktır. Onları da, sendikal güvenceye kavuşturmak, hak ve özgürlüklerini korumaktır. Bu, bizim için vazgeçilemez bir görev, onun da ötesinde emekçilere karşı sorumluluğumuzdur. Biz de o sorumluluktan hareketle, bu salgın döneminde hiç boş durmadık. Çeşitli illerimizde 60 civarında yeni işyerinde örgütlendik. Yaklaşık 15 bine yakın arkadaşımızı ailemize kattık. Aramıza katılan tüm arkadaşlarımıza hoş geldiniz diyorum. Türk Metal ailesine hoş geldiniz. Bundan sonra biz sizlerle daha güçlüyüz. Siz de bizlerle daha güvendesiniz.”

Ülkemizde gelir adaletsizliği son bir yılda biraz daha arttı.

Ülkemizin ekonomik anlamada zor bir dönemden geçtiğini ve salgın sürecinin devam etmesinin bu zorluğu artırdığını dile getiren Genel Başkanımız Kavlak, biz bu zorlukları ülke ve millet olarak hep birlikte katlanmadığımızı belirterek, “Ülkemiz yılın ilk üç ayında yüzde 7 oranında büyümüş. Çok güzel ülkemiz adına mutluluk verici bir gelişme tamam da, Türkiye yüzde 7 büyürken bize ne olmuş?  Bizim ekmeğimiz küçülmüş, soframızdaki aşımız azalmış, ülke büyümüş, gelir artmış ama o artış bize değil, zenginlere yansımış. Türkiye yüzde 7 büyürken, işgücünün milli gelirden aldığı pay 4,5 puan birden düşmüş. Pasta büyümüş ama emekçinin dilimi küçülmüş. Bir başka örnek daha vereyim; Geçen hafta TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 1,2 puan artışla yüzde 47,5 olmuş. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun payı ise 0,3 puan azalarak yüzde 5,9'a gerilemiş. Toplumun en zengin yüzde 20'sinin gelirinin en yoksul yüzde 20'sinin gelirine oranı 7,4'den 8'e yükselmiş. Yani bu ülkenin toplam gelirinin yarısını, ilk yüzde 20’lik bir grup alıyor. Diğer yarısını da yüzde 80 bölüşüyor. Bu da demektir ki, ülkemizde gelir adaletsizliği son bir yılda biraz daha artmış. Zengin daha zenginleşmiş, yoksul daha yoksullaşmış” dedi.

Kış günü sokağa attığınız o işçilerin elleri sizin yakanızdadır.

Genel Başkanımız Kavlak, ülkemizde sendikalaşma konusunda yaşanan zorluklara değinerek konuşmasına devam ederken, İstanbul 1 Nolu Şubemizin örgütlenme çalışması yürüttüğü GKN Sinter işverenine şöyle seslendi: “2019 yılının Aralık ayında GKN Sinter Metal’de örgütlenmeye başladık. 2021 Nisan ayı başında 9 arkadaşımız işten atıldı. İşveren baskısıyla arkadaşlarımız istifaya zorlandı.  Şimdi 12 Temmuz günü mahkememiz görülecek. Neler olacağını hep birlikte göreceğiz.  Ancak ben buradan o sendika düşmanı işverenlere sesleniyorum. Kış günü sokağa attığınız o işçilerin elleri sizin yakanızdadır. Onların bebelerinin vebali sizin boynunuzdadır. Sizi unutmayacağız. Türk Metal'in iki eli sizin yakanızdadır. Yakanızdadır. Bunu herkes böyle bilmelidir.”

Yeni bir zafere daha yelken açmaya hazırlanıyoruz.

Yaklaşan Türk Metal-MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci ile ilgili hazırlıkların başladığı dile getirerek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Geçtiğimiz son iki toplu iş sözleşmesi süreçlerinde elde ettiğimiz büyük başarıların ardından, yeni bir zafere daha yelken açmaya hazırlanıyoruz.  Türk Metal olarak,  31 Ağustos 2021 günü sona erecek MESS Grup Toplu İş Sözleşmemizin ardından, imzalayacağımız yeni sözleşmemiz için şimdiden kolları sıvadık. İçinden geçtiğimiz zor koşulları da dikkate alarak, daha güzel bir gelecek, refah içinde, insan onuruna yaraşır bir yaşam için bu sözleşme döneminde de sizlerle birlikte mücadelemizi vereceğiz. Bu toplu iş sözleşmesi döneminde, üretime yaptığımız önemli katkıdan hakça payımızı almak için ne gerekiyorsa yapacağız, ücret ve sosyal haklarda hak ettiğimiz artışı sağlamak için çaba göstereceğiz. Hazırlıklara bu ay itibarıyla başladık. Sendikamızın araştırma merkezi tarafından hazırlanan anketlerin geri dönüşü tamamlandı. Onları değerlendiriyoruz. Profesyonel bir şirkete yaptırdığımız anket ise devam ediyor. Böylece sizlerin sözleşme hakkındaki görüşlerini ve beklentilerinizi öğreneceğiz. Ardından da taslağımızı hazırlayacağız. Eylül başında da düğmeye basacağız” dedi.

Bu ülkeyi yönetenlerin de,  işverenlerimizin de, siz emekçilere karşı sorumlulukları var.

Genel Başkanımız Kavlak, salgın sürecinde, emekçilerin canları pahasına gösterdikleri fedakârlıktan dolayı bu ülkeyi yönetenlerin de, işverenlerimizin de emekçilere karşı atık daha büyük sorumlulukları olduğunu dikkat çekerek konuşmasını şu şekilde tamamladı:  “Şunu unutmayın bu ülkeyi yönetenlerin de,  işverenlerimizin de, siz emekçilere karşı sorumlulukları var. Yalnızca sorumlulukları da değil. Pandemi koşullarında canı pahasına çalışan sizlere bu ülkenin, borcu var. En zor koşullarda devletine sahip çıkan, bedel ödeyen, şehitler veren bu toprakların çocuklarına herkesin borcu var. Yalnız devletimizin değil, çarkları dönen üretim rekorları kıran pandemi sürecinde karlarını ikiye katlayan patronların da sizlere borcu var. Bu öyle kuru kuruya bir teşekkürle geçiştirilecek bir borç değildir. Büyük bir borçtur. Az kaldı. O günler geliyor. Bu borç çok yakında hak ettiğiniz biçimde tahsil edilecektir. Hiç merak etmeyin. İşverenlerimiz,  çarkları dönenler biz ölümüne üretirken, hayatımız pahasına çarkları döndürürken, salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızı toprağa verip, tezgâhlarımıza geri dönerken, karlarına kar katanlar, sizlere olan borcunu ödeyecektir.”

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan Borusan Mannesmann Genel Müdür Yardımcısı Ali Okyay ve Mercedes-Benz Türk İnsan Kaynakları Direktörü Betül Çorbacıoğlu genel kurul delegelerine başarı dileklerini sunduğu bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından İstanbul 1 Nolu Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde Mercedes-Benz Türk işyerinden Derya Kaya Özdemir ile Borusan Mannesmann işyerinden Erhan Nebiler söz alarak birer konuşma yaptı.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında TÜRK-İŞ 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, Küçükçekmekce Belediye Başkanı Kemal Çebi, Mercedes-Benz Türk İnsan Kaynakları Müdürü Yiğit Özgünel, Borusan Mannesmann İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Müdürü Arif Öner, Borusan Mannesmann Fabrika Direktörü Ertuğrul Arabacı, Borusan Mannesmann İK İş Ortağı ve Operasyon Yöneticisi Kübra Genç, Perfektüp CFO’su Servet Kızılkan, Perfektüp Genel Müdür Yardımcısı Gürkan Solmaz, Perfektüp İnsan Kaynakları Müdürü Fevziye Sevinç, Supsan İmalat Müdürü Hakan Üsütündağ, Kormetal İnsan Kaynakları Müdürü Ercan Koçak, MESS Hukuk Müşaviri Şeyda Aytekin, Net Cıvata İnsan Kaynakları Müdürü Vedat Coşkun ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına Mehmet Ali Akman, Şube Sekreterliğine İlhan Kılıç, Şube Mali Sekreterliği Mustafa Çelik, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Raşit Atalay ve Şube Eğitim Sekreterliğine Tuncay Işık seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol