KADIN İŞÇİLER 23. BÜYÜK KURULTAYI ANKARA’DA TOPLANDI
KADIN İŞÇİLER 23. BÜYÜK KURULTAYI ANKARA’DA TOPLANDI

Sendikamız Türk Metal’in gelenekselleşen Kadın İşçiler Büyük Kurultayı’nın 23’üncüsü bugün (8 Mart 2018) Anadolu Hotels Esenboğa Termal’de yapıldı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın açılış konuşmasını ile başlayan kurultaya Türkiye’nin farklı bölgelerinde örgütlü olduğumuz işyerlerinden, 1000’e yakın kadın metal işçisi katıldı.

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, konuşmasına 7 Mart 2017 tarihinde kaybettiğimiz üyelerimizi anarak başladı. Sendikamız Türk Metal’in temsil edildiği tüm platformlarda, sesinin çıktığı her yerde cinsiyet ayrımcılığına mücadele ettiğine dikkat çeken Genel Başkanımız Kavlak; “Cinsiyet ayrımcılığı öyle bir illet ki, bizi beşikten mezara kadar zehirliyor. En cahilinden en okumuşuna kadar herkesi etkiliyor. Dünyanın en ücra köyünden, en gelişmiş metropollere kadar her yer bu illetin pençesinde kıvranıyor. Bir örnek vereyim: Mesela bir karı koca düşünün aynı işyerinde, birlikte çalışıyorlar. Aynı işi yapıyor, aynı tezgâhta ter döküyor, aynı emeği veriyorlar. Günü geliyor birlikte greve çıkıyorlar. Karda kışta soğukta yağmurda birlikte mücadele ediyorlar. Hem de kol kola omuz omuza mücadelenin en hasını veriyorlar. Sonra? Sonra yorgun argın eve geliyorlar. Erkek, ayağını uzatıp maç seyretmeye başlıyor. Biraz olsun dinlenmeye fırsat buluyor. Peki kadın? Kadın ne yapıyor? O da ayağını uzatabiliyor mu? Ya da bir yorgunluk kahvesi içmeye zaman bulabiliyor mu? Size soruyorum, Türk Metalci kadın işçilere soruyorum. Böyle bir durumda dinlenmeye fırsat bulabiliyor musunuz? Bulamıyorsunuz. Çünkü eve girer girmez, kadın işçinin öteki sorumlulukları başlıyor. Anne ya da eş ya da belki kız evlat rolü başlıyor.” dedi.

Çalışan kadınların yalnızca işyerlerinde değil, evlerinde de sorumluluk sahip olduğunu belirten Genel Başkanımız Kavlak; “Bizim 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’dür dememizin, bu kurultaya Kadın İşçiler Büyük Kurultayı dememizin sebebi budur” dedi. Genel Başkanımız Kavlak konuşmasına şöyle devam etti: “Kimse kadın işçiyi, onun üstlendiği görevi, sorumluluğu, yükü hafife almasın. Başkalarıyla bir tutmasın. Kimsenin buna hakkı yoktur. Bizim 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’dür dememizin, bu kurultaya Kadın İşçiler Büyük Kurultayı dememizin sebebi budur. Çünkü kadın işçi, sadece kadın değildir. O hem kadındır hem işçidir. Onun sorumluluğu iki kattır. Yükü, işi, görevi, verdiği emek, döktüğü alın teri iki kattır. Dünyadaki bütün işlerin dörtte üçünü yapandır. Kısacası, kadın işçi, dünyayı omuzunda taşıyandır. Onun için bilin ki, Dünya’yı biri kurtaracaksa, adalet, barış ve huzur getirecekse onlar kadın işçiler olacaktır.”

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ülkemizde kadınlarımızın sözünün geçtiğini, seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu değinen Genel Başkanımız Kavlak, kadınlarımızın sadece sahip olduklarına sahip çıkarak ayağa kalkabileceğini belirterek salonda bulunan kadınlardan mücadele için söz istedi.  “Kadınların katıldığı bütün mücadelelerde zafer kazandık. Kadın işçilerin inandığı, direndiği hiçbir mücadeleyi kaybetmedik. Sadece biz değil, Türkiye işçi sınıfı tarihine bakın. İşçi sınıfı adına ne varsa, içinde mutlaka kadın vardır. Zonguldak’ta madenciler, yüzbinler olup yola çıkarken, yanlarında eşlerinden aldıkları cesaret vardı. 1980’lerin sonundaki bahar eylemlerinde, meydanlarda yiğit kadın işçiler, cesur memur kadınlar vardı. Bütün direnişlerimizde kadın işçiler vardı. Tarihte bizim adımıza yazılmış ne varsa, ne kadar zaferimiz varsa, emin olun, içinde kadın eli vardır. Onun için, çözümü başka yerde aramayın. Kurtuluşu başkasında aramayın. Çözüm sizdedir. Kurtuluş sizin ellerinizdedir. Sizi mücadeleye, eşitlik ve adalet için kavga vermeye çağırıyorum.”

Salonda bulunan kadın üyelerimizden mücadele sözü alan Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in tüm imkân ve olanakları ile kadınların mücadelesine destek olacağının sözünü vererek şunları söyledi: “Siz, bana söz verdiniz. Ben de size, şahsım ve sendikam adına söz veriyorum. Türk Metal, bütün imkân ve olanaklarıyla her yerde ve her an, mücadelenizde sizin yanınızda olacak. Kaynaklarımızı seferber edeceğiz. Bütün gücümüzle size destek olacağız. Aslında olmaya başladık bile. Bakın bir çalışma başlattık. En geç 6 ay içinde tamamlanacak. Bu çalışmayla 200 bin üyemizin röntgenini çekeceğiz. Her bölgenin kimlik bilgilerini çıkaracağız. Üyelerimizin yaşam haritasını oluşturacağız. Kimin nesi var, nesi yok. Kim ne istiyor, ne bekliyor belirleyeceğiz. Kimin ne sıkıntısı var, çözümü nedir tespit edeceğiz.  Sadece kendisinin de değil. Ailesinin de tam bir profilini çıkaracağız. Sonra harekete geçeceğiz. Sizin hayatınızı kolaylaştırmak için seferber olacağız. Sizin, ailenizin, çoluk çocuğunuzun hayatını kolaylaştıracağız. İlklerin sendikayız. Sosyal sendikacılığın öncüsüyüz. Ama bu uygulama bambaşka olacak. Dünyada yine bir ilki gerçekleştireceğiz. Yine örnek ve öncü olacağız. Emin olun hayatın her alanında Türk Metalli olmanın farkını yaşayacaksınız. Çünkü siz böyle yaşamayı hak ediyorsunuz.”

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından sırası ile Kadın Kolları Bursa Bölge Temsilcimiz Selda Tekman, Kadın Kolları Eskişehir ve Bozüyük Bölge Temsilcimiz Fatma Özkır, Kadın Kolları Çerkezköy Bölge Temsilcimiz Benay Pehlivan, Kadın Kolları Gebze Bölge Temsilcimiz Serap Hancıoğlu, Kadın Kolları İstanbul Avrupa Yakası Bölgesi Temsilcimiz Nurten Çetin Yüksek, Kadın Kolları İstanbul Anadolu Yakası Temsilcimiz Yasemin Uçar, Kadın Kolları İzmir ve Manisa Bölge Temsilcimiz Emine Kanlı ile Kadın Kolları Kocaeli Bölge Temsilcimiz Sema Oktar Kul birer konuşma yaptılar. Kadın Kolları bölge temsilcilerimiz konuşmalarında hem sosyal hem de çalışma hayatlarında karşılarına çıkan zorluklarla nasıl mücadele ettiklerini delegelerle paylaştılar.

Kurultaya 14 farklı ülkeden 80 kadın delege de katıldı. Moldova’dan Margareta Strestyan, Rusya’dan Vlasenko Tamasa ile Bulgaristan’dan Emiliya Grigorova kurultay delegelerine hitap ederek, uluslararası platformlarda ortak mücadeleye hazır olduklarını belirttiler.

Kurultaya, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, MESS Eğitim Vakfı Müdürü Birol Korkmaz, Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat, Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Mürsel Taşçı, Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, Hür-İş Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Çaluda, Genel Başkan Yardımcılarımız Mesut Gezer ve Yusuf Ziya Odabaş, Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, Genel Sekreterimiz Av. Taliphan Kıymaz ile çok sayıda davetli katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol