KAVLAK MİLLİYET’E KONUŞTU
KAVLAK MİLLİYET’E KONUŞTU

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak 19 Kasım (bugün) tarihinde Milliyet Gazetesi’ne verdiği demeçte Suriyelilere çalışma izni verilmesini değerlendirerek” çalışma izni verilirse Suriyeliler düşük ücretle çalışmak isteyecek, toplu sözleşme masasında işçinin eli zayıflayacak” dedi.


Genel Başkanımız Pevrul Kavlak 19 Kasım (bugün) tarihinde Milliyet Gazetesi’ne verdiği demeçte Suriyelilere çalışma izni verilmesini değerlendirerek “çalışma izni verilirse Suriyeliler düşük ücretle çalışmak isteyecek, toplu sözleşme masasında işçinin eli zayıflayacak” dedi.  Suriyeliye çalışma izni işsizliği artırır' endişesi başlığı ile yer alan haberde Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Çalışma izni verilirse Suriyeliler sanayide düşük ücretle işe girmek isteyecek. Bu da toplu sözleşme hakla olan işçilerin pazarlık gücünü zora sokacak, işverenler toplu sözleşme masasında, 'Suriyeliler 600 liraya çalışıyor, daha ne istiyorsunuz' diyecek" diye konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in göçmenlere çalışma izni verileceğini açıklamasının ardından işsizlik rakamının çift haneye çıkması, "İşsizliği Suriyeliler mi artırdı" sorusunu gündemde tutarken Kavlak; "Çalışma Bakanı Suriyeli göçmenlere çalışma izni verileceğini söyledi ama bu konuda yasal adımlar henüz atılmadı. Bu kişiler halen kayıt dışı çalışıyor. Çalışma izni verildikten sonra ise başka bir sorun başlayacak. Bu kez kayıtlı çalışan, toplu sözleşme hakkı olan işçilerin pazarlık gücünü tehlikeye sokacaklar. Şu haliyle bile Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz'de özellikle küçük esnafların ve zanaatkârların işine ortak olmuş durumdalar. Mesela berberlik yapan bir göçmen 1 liraya saç kesiyor. Vergi ve sigorta ödemiyorlar."

Suriye ve Irak'tan gelen göçmenlerin henüz TÜİK'in işsizlik hesabına alınmadığını kaydeden Pevrul Kavlak, göçmen işçilerin iş hayatındaki etkilerini değerlendirmek için ocak ayında uluslararası bir panel düzenleyeceklerini söyledi. Kavlak, ILO ile işbirliği yaparak Avrupa ve Asya'dan birçok uzmanı panele davet edeceklerini kaydetti. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol