KIRIKKALE ŞUBEMİZİN 4. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI.
KIRIKKALE ŞUBEMİZİN 4. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI.

Kırıkkale Şubemizin 4. Olağan Genel Kurul Açılış Programı 26 Ocak 2019 Cumartesi günü Kırıkkale Şubemizin de içinde yer aldığı Sosyal Tesislerimizde yapıldı. Divan Başkanlığına Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ’ın seçildiği Genel Kurul’da Divan Başkan Vekilliklerini Ankara 3 Nolu Şube Başkanımız Nihat Zengin ile Ankara Şube Başkanımız İbrahim Biçer yürüttü.

Genel Kurul da açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, konuşmasına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın genel kurul delegelerine selamlarını ileterek başladı. Konuşmasında Kırıkkale Şubemizin sendikamız Türk Metal’in kuruluşundaki önemine vurgu yapan Genel Mali Sekreterimiz Altundağ; “Türkiye’nin savunma sanayisine yerli ve milli silah üretimiyle destek veren MKE işçileri, bundan tam 55 yıl önce, emekçilerin haklarının savunmasında verdiği mücadele ile neredeyse tüm Türkiye’nin takdir ettiği sendikamızı da, Türk Metal’imizi de kuranlardır. İşte bu yüzden Kırıkkale ve MKE sendikamız için her zaman özel olmuştur. Bugün birbirinden değerli, birbirinden önemli farklı bölgelerde 29 şubemiz mevcuttur. Bunların içinde Kırıkkale, Türk Metal için ana kucağı, baba ocağıdır. Sendikamız Türk Metal az öncede söylediğim gibi 55 yıllık bir tarihe sahiptir. İşte bugün 55 yaşını devirmiş yarım asırlık çınarın tohumu bu topraklarda ekilmiştir. Bugün kökleri 210 bin üyesinin yüreklerine sarılmış, aileleri ile bir milyonu aşkın insanın gölgesine sığınacağı bir korunma merkezi haline gelmiştir ve 55 yıldır sendikamız milli duruşa sahip çıkmış, sendikal politikalarının merkezini hep ülkemizin, devletimizin menfaatlerini kollayacak şekilde belirlenmiştir.” dedi.

Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ’ın konuşmasından bazı satır başları;

“MKE’de Türk Metal farkı ortaya konmuştur.”

Genel Mali Sekreterimiz Altundağ, Makine Kimya Endüstri Kurumu’nda son dönemde imzalan toplu iş sözleşmelerinde elde edilen kazanımlara değinerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Sendikamız ile MKE emekçileri adına TÜHİS’le imzalanan toplu iş sözleşmelerinde kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü gereği alınan zamlarla yetinilmemiş ek kazanç niteliğinde önemli kazanımlar da elde edilmiştir. Bu kapsamda saat ücretlerine alınan zamlara ilave olarak her altı aylık dönem de artacak şekilde 6,7 kuruş ek bir kazanım elde ettik. Bunun sonucunda, 2009-2010 TİS döneminde ilave 504,96 TL, 2011-2012 TİS döneminde ilave 1083,78 TL, 2013-2014 TİS döneminde ilave 1769,76 TL alınmıştır. 2010 yılında ise yine alınan 6,7 kuruşluk rakamın da üzerine çıkarak saat ücret zamlarına ilave olarak, 2010 yılından itibaren bu defa 10 kuruşluk ek kazanım elde edilmiştir. Bu kazanım neticesinde ise; 2015-2016 TİS döneminde fazladan 2881,08 TL, 2017-2018 TİS döneminde ise fazladan 4370,85 TL olmak üzere 5 Toplu İş Sözleşmesi döneminde toplam 10.610,43 TL ek kazanç elde edilmiştir. Yani Türk Metal Sendikası, MKE çalışanı üyeleri için, Türkiye’de yapılan kamu sözleşmelerinin %4 üzerine çıkmıştır. %4 ekstra bir kazanım sağlamıştır. Burada bir noktayı belirtmek isterim. 1997-1998 döneminde imzaladığımız son sözleşme ile aylık hak ediş bakımından kamu işyerleri ortalamasından %27 daha fazla ücret alan MKE işçisi, kamu kurumları içerisinde 4. sırada yer almaktaydı. Türk Metal’in olmadığı 10 yıllık aradan sonra yetkiyi tekrar aldığımızda aylık hak ediş bakımından kamu işyerleri ortalamasının %3,9 altına inen MKE işçisi, kamu kurumları içerisinde ücret bakımından 18. sıraya düşmüştür. Buna hep beraber şahit olduk. İşte sendikamız Türk Metal’le birlikte yukarıda ifade etmeye çalıştığım ilave kazançlar sayesinde ücret seviyesi bakımından tekrar yükselişe geçilmiş ve imzaladığımız son sözleşme döneminde kamu işyerleri içerisinde ücret seviyesi bakımından 6. sıraya kadar tekrar çıkmıştır. İşte burada da Türk Metal farkı ortaya konmuştur. Bütün bunların sonucunda söylenecek tek cümle vardır. Türk Metal Sendikasının tek rakibi kendisidir. Türk Metal sendikası rekorlar kırar, ama hep kendi rekorlarını kırar.”

“Hak ettiğimiz ücrete daha da yaklaşmak için prim yönergesi revizyonuna ihtiyaç var.”

Kırıkkale Şubemizin örgütlü olduğu Makine Kimya Endüstri Kurumu’nda sendikamızın Türk Metal’in üyelerimiz için sürdürdüğü temaslara değinerek konuşmasına devam eden Genel Mali Sekreterimiz Altundağ; “Bilindiği üzere MKE işçisinin yapmış olduğu işler daima tehlikeli işler kapsamında olmuştur. Ancak kurum bünyesinde parlayıcı, patlayıcı, yakıcı madde üretilen işyerlerinde çalışan, yapıcı/yardımcı personel statüsünde olan veya bu kapsam dışında olup da bu alanlarda çalışan üyelerimizin mesailerini değerlendirme noktasında sıkıntılarımızın bulunduğu muhakkaktır. Prim yönergemiz de maalesef bu sıkıntılara çözüm bulacak mahiyette değildir. Şube yöneticilerimiz ve temsilcilerimizin gayreti, fabrika yetkililerinin de iyi niyeti ile ortaya çıkan problemler halledilmeye çalışılsa da bu yönergede esaslı bir revizyona ihtiyaç duyulduğu şüphesizdir. Ancak esaslı revizyon talebimizin yeterli karşılığı bulması için yeni dönemde bu konu üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor. Kamu çerçeve sözleşmesi kıskacından kurtulmak hak ettiğimiz ücrete daha da yaklaşmak için prim yönergesi revizyonunu acil ihtiyaç olarak görüyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı ciddiyetle yürütüyoruz. Prim miktarları, primli çalışma kapsamına giren işyerlerinin ve çalışanların belirlenmesi, primden yararlanma şartlarının hakkaniyete uygun hale getirilmesi sendika yönetimi olarak oldukça önemsediğimiz konuların başında gelmektedir. Ayrıca ‘Ağır ve Tehlikeli İşler’, ‘Sağlık Kuralları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler’ kapsamına girdiği halde tehlike priminden yararlanamayan üyelerimizin hem söz konusu tehlike priminden yararlanmaları hem de erken emeklilik denilen itibari hizmet sürelerinden yararlanmaları için idari ve adli yönden gereken çalışmalar da sendikamızca başlatılmış olup dikkatle takip edilmektedir.” dedi.

“Kolkola mücadele edebilmemizin tek bir yolu vardır; O da bir ve beraber olmaktır.”

Genel Mali Sekreterimiz Altundağ, konuşmasına çalışma hayatı gündeminde yer alan Kıdem Tazminatı ile ilgili sendikamız Türk Metal’in de bağlı olduğu TÜRK-İŞ’in görüşlerini dile getirerek, çalışanlar üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi ile ilgili talebimizi yineledi. Çalışma hayatının gündeminde yer alan ve tüm çalışanları ilgilendiren sorunlarla mücadele etmenin tek yolu bir ve beraber olmaktan geçtiğini dile getirerek konuşmasına devam eden Genel Mali Sekreterimiz Altundağ; “Gerek özelleştirmeler, gerekse az önce anlattığım gündemlerin tamamını aşabilmemiz için bir ve beraber olmalıyız. Sayın genel başkanımızın liderliğinde kenetlenmeliyiz. İşçinin ekmek davası kimsenin şahsi hesaplarına kurban edilemez, liderlerin izinde büyür. Bu zorlu yolda, bu çetin koşullarla mücadelede her Türk Metal üyesi şayet başarı istiyorsa, sendikasını yalnız bırakmamalıdır. Bizler yıllar boyu bütün başarılarımızı üstün teşkilat disiplinine borçluyuz. Her zamankinden daha çok disipline ihtiyacımız olan bir zaman diliminin de içerisindeyiz. Geçtiğimiz hafta, 24.01.2019 tarihinde MKE emekçilerinin sözleşmesi için yaptığımız yetki tespit başvurusu sonuçlandı. Bu sonuca göre 2633 çalışan sayısından tam 2631 emekçinin üyeliğiyle yetki tespitimizi aldık.” dedi.

***

Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ’ın açılış konuşmasının ardından ise kürsüye sırasıyla Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, İzmir Şube Başkanımız Mürsel Öcal, CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal ile Samsun Yeşilyurt Demir Çelik Fabrikasından üyemiz Şenol Keskin genel kurul delegelerine başarılar dilediği birer selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Kırıkkale Şubemizin 4. Olağan Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen konuşmaların ardından Kırıkkale Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde MKEK Silah Fabrikasından üyemiz Davut Ulusu, MKEK Mühimmat Fabrikasından üyemiz Fuat Kürkçü ile yine MKEK Mühimmat Fabrikasından üyemiz Murat Demirbaş söz alarak birer konuşma gerçekleştirdi.

***

Kırıkkale Şubemizin 4. Olağan Genel Kurulu’na MKEK Destek Tesisleri İşletme Müdürü Mustafa Çuvaloğlu, AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Nuh Dağdelen, MHP Kırıkkale İl Başkanı Erdal Baloğlu, TÜRK-İŞ Ankara İl Temsilcisi Halil İbrahim Alpoğlu, Gebze 1 Nolu Şube Başkanımız Mustafa Teke, Gebze Dilovası Şube Başkanımız İsmail Çiçek, Samsun Bölge Temsilcimiz Yusuf Kurt, Çankırı Bölge Temsilcimiz Vedat Göktepe ile çok sayıda davetli ve üyemiz katıldı.

***

Yapılan seçimlerin ardından Şube Başkanlığına Murat Demirbaş, Şube Sekreterliğine Musa Kandemir, Şube Mali Sekreterliği Harun Doğan, Şube Teşkilatlanma Sekreterliğine Alihan Pehlivan ve Şube Eğitim Sekreterliğine Ercan Tanrıbuyurdu seçildi. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol