KURULTAYIMIZ ZİRVEYE DÖNÜŞTÜ
KURULTAYIMIZ ZİRVEYE DÖNÜŞTÜ

20. Kadın İşçiler Büyük Kurultayımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımlarıyla gerçekleşti. 35 ülkeden toplam 1500 emekçinin katıldığı Kurultayımız katılımı ve coşkusuyla zirveye dönüştü.


Türk Metal’in ev sahipliğinde 20. Kadın İşçiler Büyük Kurultayımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın ve çok sayıda sendika genel başkanının ve işverenlerin de katılımlarıyla gerçekleşti. 150’si yabancı 35 ülkeden toplam 1500 emekçinin katıldığı Kurultayımız katılımlarla zirveye dönüştü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak “Sayın Cumhurbaşkanım, Bizim en önemli etkinliklerimizden biri olan, Kadın İşçiler Büyük Kurultayı'na üçüncü kez teşrif ediyorsunuz. Kurultayımız,  ilk kez bir Cumhurbaşkanı ağırlıyor. Bu, bizim için büyük bir onurdur” dedi.

Konuşmasında Özgecan olayına da değinen Genel Başkanımız Kavlak “amacım, yaralarımızı deşmek değil. Aksine... Bu acıların bir daha yaşanmaması için, Olabilirsem, Bir sözcü olmak. Amacım, artık sıradanlaşan, kanıksanan, normalleşen, Bir türlü önlenemeyen, kadına karşı şiddete dur demek. Dur diyebilmek için, bu toplantıyı, bu kurultayı, fırsata, hatta bir milada çevirmek” dedi. Konuşmasında kadına yapılan şiddete büyük vurgu yapan Kavlak; davetimize icabetiniz, bizi cesaretlendirdi. Şiddeti, Kadınların yaşama hakkına kasteden, Hayatlarını cehenneme çeviren, Bu dünyayı onlar için yaşanmaz kılan şiddeti... Erkek şiddetini...  Konuşmak,  irdelemek, durdurmak için bizi yüreklendirdi diyerek Cumhurbaşkanının katılmasının önemini ifade etti.

Kavlak kadına şiddet olgusundan bahsettikten sonra “Bizim töremiz bu değil, bu değil. Bizim töremizde cinsiyet ayrımı yoktur, Bizim töremizde, aşağılamak, dışlamak, ötekileştirmek yoktur. Bizim töremizde kardeşlik vardır” diyen Kavlak; kadın hakları konusunda Türk-İslam tarihinden örnekler verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı konuşmasında Kadın İşçiler Kurultayımızdan övgüyle bahsetti, ilk kez bir Cumhurbaşkanı olarak katılmaktan dolayı yaşadığı mutluluğu ve gururu paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Başbakan olarak iki kez katıldığı Türk Metal İş Sendikası’nın Kadınlar Kurultayı’na bu defa Cumhurbaşkanı olarak katıldığını belirterek, bunun kendisi için ayrı bir gurur vesilesi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, dün düşen askeri uçağımızın kahraman pilotlarına Allah’tan rahmet, ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, milletimize başsağlığı dilediğini söyledi.

Kadın İşçiler Büyük Kurultayı’nın yeni bir açılıma, bir milada vesile olmasını dileğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki, sizin bu heyecanınız, bu aşkınız, bu kararlılığınız yeni bir dönemin, yeni bir anlayışın özellikle sendikacılık hayatında hâkim olacağına bir vesile teşkil edecektir. Ve buna vesile olan, emeği olan, katkısı olan tüm kardeşlerimi özellikle kutluyorum, kendilerine şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Metal Sendikası’nı bu etkinliği başlattığı ve bugüne kadar getirdiği için tebrik ettiğini söyledi. Sendikacılığın başarılı ve hayırlı bir örneği olarak gördüğünü söylediği kurultayın daha uzun yıllar bu şekilde sürüp gitmesini temennisini de aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada dile getirilen görüşlerin, yapılan önerilerin, dalga dalga tüm ülkeye, tüm dünyaya yayılacağını düşünüyorum. Az önce İstanbul’dan gelen hanım kardeşimizin bu kürsüde yaptığı konuşma gerçekten altına hep birlikte imzamızı atabileceğimiz bir konuşmadır. Kendisini ve temsil ettiği tüm hanım kardeşlerimi kutluyorum, tebrik ediyorum. İşçi olarak çalışanlardan başlayarak tüm kadınların haklarını korumayı amaçlayan bu kurultayın aradan geçen 20 yılda bu alanda önemli kazanımlara vesile olduğuna inanıyorum. “Bir gün değil her gün” sloganıyla yürütülen çalışmaların istikrarlı ve samimi bir şekilde sürdürülmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Kadın emekçilerin sorunlarını anlatan delege Nurten Çetin Yüksek’in konuşmasını dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “yaptığı konuşmasının tüm sözlerinin altına imzamı atarım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kadın İşçiler kurultaylarının 20 senedir yapıldığını, sorunların tartışıldığını ve kadın hakları konusunda gelinen noktaya en iyi bu kurultaya katılanların anlayacağını da ifade etti.

TÜRK-İŞ başkanı Ergün Atalay da yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

Bugün 35 ülkeden 150’ye yakın yabancı misafirimiz ve Türkiye’nin çeşitli ülkelerinden gelen kadınlarımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik, Sendikalarımızın Genel Başkanları ve çok sayıda kadın işçilerimiz bizlerle birlikte. Bu sene malumunuz G20 zirvesine ülkemiz ev sahipliği yapacaktır. Biz de çalışanların bu zirvede sözcüsü olmaya gayret sarf edeceğiz. Geçmiş yılları incelediğimizde TBMM’de 22. Dönemde 24 kadın milletvekili vardı, şu an 24. Dönemde 77 kadın vekilimiz var. Dünya ülkelerinin parlamentolarında kadın milletvekili oranı ortalama yüzde onbeş.  Bizim ülkemizde bu oran yüzde 14.2’ye denk gelmektedir. Yani parlamentodaki kadın milletvekili oranımız dünya ortalaması seviyesindedir. Ancak Afrika’nın bir ülkesi olan Ruanda’da parlamentonun yüzde 56.7’si kadın milletvekillerinden oluşmaktadır. Bu anlamda dünyada görevini yapan ülkeler olduğu gibi yapmayanların olduğunu da söylemek yanlış olmaz.

Özgecan kardeşimizden sonra bu ülkede kadına bakış biraz daha değişti. Geçen yıl Gizem bebek katledildi, katili 12 yıl ceza aldı. Songül Acar’ın katili 15 yıl ceza aldı. 25 gün evvel Teksif Sendikamızın genel kurulunda bu şekilde cinayet işleyenlerle ilgili idam cezasının tekrar gündeme getirilmesini dile getirdim. Dediler ki, TÜRK-İŞ Başkanı idamı konuşur mu?  O gün de söyledim, bugün de söylüyorum, bundan sonra da aynen söylemeye devam edeceğim.

20. Kadın İşçiler Büyük Kurultayı toplamda 4 gün sürecek, açılış konuşmalarının, misafir konuşmalarının, panellerin, eğitimlerin sosyal ve kültürel faaliyetlerin yer alacağı programa 24 ayrı şehirden 1350 kadın delege katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol